Kuulolähipalvelu pitää vastaanottoaan Raisiossa ja Paimiossa

Kuulolähipalvelun vastaanotolle Hulvelan palvelukeskukseen helmikuussa saapuneet Reima Määttä (vas.) ja Anita Ruusuranta tapaamassa Turun kuuloyhdistyksen Olavi Rantasta ja audionomi Lilja Salomaata. Kuvat: Topi Kanerva.

Kun kuuloasiat askarruttavat, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Kuulolähipalvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa ja konkreettista apua kuulokojeen käyttämiseen ja huoltoon.

PAIMIO, RAISIO. Paimion Paltanpuiston palvelukeskukseen ja Raision Hulvelan palvelukeskukseen kerran kuukaudessa jalkautuva kuulolähipalvelu tarjoaa apua kuulokojeen ja apuvälineiden käytössä ja huollossa. Seuraavan kerran Turun kuuloyhdistyksen Olavi Rantanen sekä audionomi Lilja Salomaa ovat tavattavissa kuulonhuoltoon liittyvissä kysymyksissä Hulvelassa keskiviikkona 6. maaliskuuta kello 10–12 ja Paltanpuistossa 11. maaliskuuta kello 11.30–13.30. Sitä seuraavat tilaisuudet Raisiossa ovat 3.4. ja 8.5. sekä Paimiossa 15.4., 13.5. ja 10.6.

– Täältä saa niin ohjausta kuin vertaistukeakin. Lisäksi palveluun kuuluu kuulokojeen huoltotoimenpiteet kuten esimerkiksi kuulokojeen letkujen tarkastus, paristojen vaihto ja korvakappaleen puhdistus, kertoo Rantanen.
– Apuvälineisiin liittyy usein vanhentuneita käsityksiä. Nykytekniikan mukana myös kuulolaitteet ovat kehittyneet, niihin tottuu nopeasti ja niitä on vaivaton käyttää.

Opastus on maksutonta kaikille kuulovammaisille ja heidän läheisilleen, eikä vaadi jäsenyyttä kuuloyhdistyksessä.

– Kuulon heikkeneminen on monelle arka asia, jolloin huonokuuloisuutta koitetaan salata. Pahimmassa tapauksessa kuulon heikentyessä ihminen alkaa vältellä sosiaalisia kontakteja ja jättäytyy yksin. Kannattaa muistaa, että ongelman myöntämisellä voi parantaa elämänlaatua, Rantanen huomauttaa.

Kuulokojeet pois piironginlaatikosta

Olavi Rantasen mukaan kuulolähipalvelun avulla on saatu monta pöytälaatikkoon kätkettyä kuulokojetta käyttöön.

– Turun seudulla olemme tehneet työtä tietoisuuden edistämiseksi nyt kolmen vuoden ajan. Sinä aikana olemme tavoittaneet monta henkilöä, jotka ovat lääkärin kehotuksesta hankkineet kuulokojeen, mutta syystä tai toisesta jättäneet käyttämättä sitä, Rantanen toteaa.
– Tavoitteenamme on, että neuvonta tavoittaa kaikki kuulo-ongelmien kanssa painivat, jatkaa Rantanen.

Tällaisella laitteella voi selvitä akustiikaltaan hankalammissa tiloissa, joissa hälinä helposti sekoittaa sanoja keskenään, ja joissa ei ole induktiosilmukkaa.

Kuulolähipalvelun tuki auttoi Anita Ruusurantaa tottumaan kuulolaitteen käyttöön.

– Hankin kuulokojeen lääkärin kehotuksesta jo aikoja sitten, mutta hylkäsin sen ensialkuun hankalana käyttää. Siitä lähtien kun tulin tänne ja sain lisätietoa ja opastusta laitteen käyttöön, en ole siitä enää luopunut, Ruusuranta sanoo.
– Nykyiset kuulolaitteet ovat huomaamattomia, helppokäyttöisiä ja niihin tottuu nopeasti, Ruusuranta lisää.

Yhdistys- ja luottamustehtävissä aktiivisesti mukana oleva Ruusuranta kertoo hankkineensa laitteen, jonka avulla hän kuulee entistä paremmin muun muassa kirkkovaltuuston kokouksissa.

Kuulolähipalvelun ansiosta Anita Ruusuranta on alkanut käyttää kuulokojetta ahkerasti.

– Sen sijaan peruskuulokojeella pärjää mainiosti sellaisissa tiloissa, joissa on käytössä induktiosilmukat, kiittelee Ruusuranta.

Induktiosilmukoita on Ruusurannan kotikaupungissa Raisiossa muun muassa kaupungintalon kokoussaleissa, kirjastotalon Martinsalissa, kirkossa ja seurakuntatalon auditoriossa. Ne auttavat, mikäli kojeeseen on asetettu induktiosilmukkatoiminto.

Tiesitkö?

Kuulolähipalvelu palvelee Raision Hulvelan palvelukeskuksessa, Paimion Paltanpuiston palvelukeskuksessa, Turun kuuloyhdistyksen Simpukassa, Turun lähimmäispalveluyhdistyksen Kotikunnas-palvelutalossa, Lehmusvalkaman hyvinvointikeskuksessa, Omaishoitokeskuksessa, Palvelutalo Iso-Heikissä ja Turun pääkirjastolla sekä Liikkuvan resurssikeskuksen matkassa.

Esteettömästi matalalla kynnyksellä

Kuulolähipalvelu esittäytyy myös toista kertaa järjestettävässä Samalla viivalla -tapahtumassa. Esteettömyystapahtumaa vietetään Raision kirjastotalolla keskiviikkona 20. maaliskuuta kello 10–18.30.

– Luvassa on neuvoja ja tietoa kuulonhuoltoon liittyen sekä aiheeseen kuuluva asiantuntijaluento, Olavi Rantanen toteaa.

Tällä kertaa tapahtuma keskittyy erityisesti viestinnän pulmiin esteellisten ihmisten näkökulmasta. Tiloihin rakentuu viime vuonna suosiota saavuttanut pimeä kahvila, jossa kävijä saa kokea, millaista on asioida julkisella paikalla näkökyvyttömänä.

Rantasen mukaan Kuulolähipalvelua pyritään tuomaan lähelle ihmisiä, matalalla kynnyksellä, helposti lähestyttäväksi.

– Meillä on säännöllisesti myös Turun kirjastolla iltaan ajoittuvia tilaisuuksia, jotka on suunnattu esimerkiksi työssäkäyville. Kuulon heikkeneminen kun koskettaa aivan kaikenikäisiä, ei pelkästään iäkkäämpää väestöä, muistuttaa Rantanen.
– Uusia vapaaetoisia kaivataan mukaan tekemään kuulon lähipalvelua, jotta sen saavutettavuutta voitaisiin parantaa entisestään.

Katariina Mäkinen-Önsoy