Käytetyt morsiuspuvut kiertoon

Häämessut kutsuvat Tampereella

Hääpukuliike Unelman yrittäjä Annukka Viitanen kertoo, että kysytyimpiä morsiuspukuja ovat tyköistuvat pitsipuvut. ”Myös hihallisille puvuille olisi runsaasti kysyntää. Tällä hetkellä myynnissä on hyvin erilaisia pukuja laidasta laitaan, melko laajalla koko- ja hintahaitarilla. Väreistä tarjolla on niin norsunluunväristä kuin vitivalkoistakin.” Viitanen vinkkaa. Kuva: Ragip Önsoy.

Kaarinalainen Hääpukuliike Unelma pyrkii viemään hääbisnestä ekologisempaan suuntaan. Annukka Viitasen yritysidea on myös monelle konmarittajalle enemmän kuin mieleinen.

HÄÄT. Kaarinan keskustassa avasi joulukuussa käytettyjä morsiuspukuja myyvä Hääpukuliike Unelma. Liikettä pyörittää Annukka Viitanen, jolla on aiempaa kokemusta sivutoimisesta yrittäjyydestä valokuvaajana.

– Yhtenä kuvauskohteistani ovat olleet juuri häät, joten tämän tärkeän päivän ympärillä on tullut työskenneltyä ennenkin. Varsinaiseen tarpeeseen käytetyistä hääpuvuista heräsin kuitenkin todenteolla silloin, kun edessä olivat omat häät, Viitanen toteaa.

Viitanen sanoo, ettei vastaavaa yritystoimintaa löydy koko Turun seudulta.

– Jonkinasteisena häähulluna aloin ensin miettiä uraa tapahtumatuottajana, mutta Suomessa sellaiselle ei juuri ole kysyntää. Käytetyissä hääpuvuissa sen sijaan näin konkreettista markkinasarkaa. Sen lisäksi, että kaunis puku ei yhden käyttökerran jälkeen turhaan pölyty kaapissa, tässä on myös ekologinen puolensa, Viitanen jatkaa.

Henkari vuokrattavana

Käytettyjen morsiuspukujen lisäksi Hääpukuliike Unelmasta löytyy vaihtelevasti myös hääasusteita kuten esimerkiksi huntuja, laukkuja ja kenkiä.

– Vuokraan henkaripaikkoja vähän samaan tapaan kuin kirpputorit vuokraavat looseja, myyntiaika on noin kymmenen viikkoa ja myydystä tuotteesta menee provisio. Halutessaan hunnun voi laittaa erikseen myyntiin tai sitten lahjoittaa päälliskaupaksi puvun mukana, kertoo Viitanen.
– Kenkiä ja laukkuja on vielä melko vähän, sillä niistä naiset eivät luovu niin helposti. Varsinkin kun yhä useampi morsian ei enää osta kenkiä tai laukkua ainoastaan ja vain hääpukuun sopiviksi, vaan valmiiksi jo monikäyttöisyyttä ajatellen, lisää Viitanen.

Ensimmäisen kuukauden aikana yritykseen saapui jo lukuisia hääpukuja, laidasta laitaan eri malleissa.

– Heti joulukuussa jo neljä pukua löysi uuden omistajan. Palaute on ollut positiivista sekä myyjien että ostajien keskuudessa, iloitsee Viitanen.

Sovituksia liikkeessä ja messuilla

Hääpukuliike Unelma toimii Kaarinan keskustassa entisen parturi-kampaamon tiloissa.

– Tämä on aivan täydellinen tarkoitukseeni, sillä liiketilassa ei ole näyteikkunoita kadulle. Parturi-kampaamo kaipasi ehkä juuri sitä, että asiakkaat poikkeavat myös ex-tempore ohi kulkiessaan, mutta oman alani ostokäyttäytyminen on toisenlaista, Viitanen sanoo.
– Ensin kurkitaan ehkä mahdollisia malleja verkkosivuilta ja sitten varataan aika sovitukseen. Täällä saa sitten sovitusrauhan ilman ylimääräisiä silmäpareja, jatkaa Viitanen hymyillen.

Alkuvuosi on perinteisesti häämessujen aikaa. Nyt kun Helsingin ja Turun messutapahtumat ovat takanapäin, Viitanen suuntaa Tampereen häämessuille 9.–10. helmikuuta.

– Olen siellä toteuttamassa järjestäjän kanssa Käytetyt hääpuvut -teema-aluetta, jolle pääsee ihastelemaan ja sovittamaan käytettyjä pukuja, Viitanen kertoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy