Asiointipiste ja Olkkari avaavat Raisiossa maanantaina

Olkkarin ja Asiointipisteen avajaisia vietetään maanantaina 4. helmikuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

Raision entisiin Postin tiloihin avautuu maanantaina 4. helmikuuta Asiointipiste ja Olkkari. Kello 15–17 järjestettävissä avajaisissa puheen pitää kaupunginjohtaja Ari Korhonen.

RAISIO. Keskelle Raision kaupunkikeskustaa sijoittuva Asiointipiste ja Olkkari toimii niin kuntalaisten kohtaamispaikkana kuin palvelukeskittymänäkin. Entisiin Postin tiloihin remontoituun miljööseen on haettu olohuonemaista henkeä jo sisustuksesta alkaen.

– Ideana on, että kävijät voivat tulla tänne rennolla asenteella, aukioloaikojen puitteissa joko hoitamaan asioitaan tai vaikka vain keskustelemaan ja kahvittelemaan. Täältä löytyy se torin yhteyteen paljon kaivattu vessakin, Raision aikuissosiaalityön osallistavan sosiaaliturvan kokeilun hankekoordinaattori Laura Leppänen toteaa.

Tilat ovat ihanteelliset, keskeisessä paikassa, kaikkien raisiolaisten saatavilla. Kyseessä on esteetön, matalan kynnyksen kohtaamispaikka.

– Olemme tehneet samankaltaista sosiaalityötä noin vuoden verran Petäsmäessä, johon avasimme asukastuvan loppuvuodesta. Asukastupa on kuitenkin syrjemmässä ja tarkoitettu lähinnä siellä asuville. Muutenkin siellä on vähän erilaista toimintaa, joka sisältää esimerkiksi talkoita, Leppänen lisää.

Yhteneväistä tilaa

Asiointipiste ja Olkkari on puolestaan paikka, josta löytyy palveluneuvoja Leena Lahokoski sekä vaihtelevasti muiden palvelualojen henkilökuntaa.

– Palvelutiskillä kartoitamme tilanteen, onko kävijän tarvitsema apu täytettävissä saman tien vai varataanko aika. Käytännössä meiltä voi kysyä mitä vain painottuen kuitenkin sosiaali- ja terveyspuolen kysymyksiin, Lahokoski kertoo.

Tilat ovat yhteneväiset lukuun ottamatta yhtä neuvotteluhuonetta, johon voi mennä keskustelemaan työntekijän kanssa kahdestaan. Yhteisissä tiloissa on muun muassa sohvaryhmä, televisio, pelejä, lehtiä, kirjoja, askartelutarvikkeita ja asiakastietokoneita. Sähköohjatut pöydät taipuvat helposti erilaisiin tarpeisiin.

– Samoissa tiloissa voi siis esimerkiksi täyttää dokumentteja, juoda kahvia, keskustella työntekijöiden tai muiden kuntalaisten kanssa. Täällä on myös leikkipaikka, joten lapsetkin ovat oikein tervetulleita, Laura Leppänen sanoo.

Palvelut jalkautuvat Olkkariin

Keväälle valmistellaan parhaillaan kalenteria, jonka mukaan eri palvelualat jalkautuvat Asiointipisteelle. Yhteistyöstä on sovittu esimerkiksi varhaiskasvatuksen, vammais- ja hoivapalveluiden sekä Kelan kanssa.

– Kelan työntekijä on täällä tavattavissa kaksi kertaa kuukaudessa ja Markku Toivolan digiohjausta on saatavilla kerran viikossa, Leppänen jatkaa.

Maanantaista 4. helmikuuta alkaen Asiointipiste ja Olkkari ovat auki kaikkina muina arkipäivinä kello 9–15 paitsi torstaisin kello 9–17 välillä. Ilta-aikaan tiloja on mahdollista varata järjestöjen käyttöön.

– Vuokrasopimus saatiin aikaiseksi niin että noin kuukauden päivät olemme nyt laittaneet Olkkaria kuntoon. Remonttityöt sitten synnyttivät paljon innostuneita kyselyjä kuntalaisten keskuudessa, Lahokoski toteaa.

Eräs varmistuneista yhdistystoimijoista on Raision seudun taideyhdistys, joka järjestää tiloissa kuukauden välein vaihtuvan näyttelyn.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttua muokattu 4.2. kello 10.35 Laura Leppäsen kommentin osalta, jossa puhuttiin pop up -tyyppisestä toiminnasta torstaisin. Säännöllisesti jalkautuvat viranomaiset ovat tavattavissa muina päivinä, kun taas torstaisin on vaihtelevasti pop up -tyyppistä toimintaa.