40 vuotta lähestyvä Naantalin Musiikkijuhlat tarjoilee useamman kantaesityksen

Ohjelmaa enemmän kuin koskaan aiemmin

Sellotaiteilija Arto Noras on toiminut Naantalin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana 40 vuoden ajan. Kuva: Ragip Önsoy.

Perinteikäs kamarimusiikkifestivaali kurottelee tuttuun tapaan yli musiikkigenrejen ja taiteenlajien – laajentaen tällä kertaa ohjelmistoaan neljälle kuukaudelle.

MUSIIKKI. Numero neljä on vahvasti läsnä Naantalin Musiikkijuhlien 40-vuotisjuhlavuodessa. Entistäkin moni-ilmeisempi ja isompi tapahtuma levittäytyy nyt ensimmäistä kertaa neljälle kuukaudelle.

– Numerot 4 ja toki myös 40 ovat löydettävissä Naantalin Musiikkijuhlien juhlavuodesta, jonka aloittavat jo perinteeksi muodostuneet Talvikonsertit. Tänä vuonna ei seuraavia tapahtumia tarvitse odottaa kuitenkaan kesäkuun pääfestivaaliin asti, vaan monipuolisista taide-elämyksistä päästään nauttimaan myös huhti­–toukokuussa, Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Tiina Tunturi sanoo.

Huhtikuussa poikkitaiteellisia maistiaisia tarjoillaan niin Naantalin satamaterminaalissa kuin Raision kirjastotalon Martinsalissa. Toukokuussa Naantalin Musiikkijuhlat valloittaa puolestaan Helsingin Temppeliaukion kirkon.

Maailman kantaesityksiä juhlilla kuullaan yhteensä neljä – yksi talvikonsertissa ja kolme pääfestivaalilla kesäkuussa.

– Kantaesityksistä kaksi, when not if (Five love songs) -nimeä kantava Talvikonsertti ja 5.6. esitettävä Konsertto viululle ja klarinetille, on Olli Kortekankaan käsialaa. Kaksi muuta ovat Jaakko Kuusiston Sellokonsertto ja Aulis Sallisen Kamarimusiikki nro 10 viululle, harpulle ja jousille, Tunturi lisää.

Opus 40

Koko kesäinen festivaali avataan sopivasti 4. kesäkuuta Opus 40 -teemalla, jolloin kuullaan Chopinin, Schumannin, Shostakovitshin ja Brahmsin teokset opusnumerolla 40.

– Kamarimusiikki on pysynyt vuodesta toiseen festivaalin kantavana voimana. Sitä edustavat muun muassa tapahtuman aloituskonsertin esiintyjiin kuuluvat baritoni Tommi Hakala, pianisti Juhani Lagerspetz sekä juhlilla debyytin tekevä saksalainen pianisti Oliver Triendl, Naantalin Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana koko tapahtuman historian ajan toiminut Arto Noras toteaa.

Sekä esiintyjiä että konsertteja on tänä vuonna ennätysmäärä.

– Pikaisella laskutoimituksella summasin kaiken kaikkiaan lähes 40 konserttia. Myös taiteilijoita on entistä enemmän mukana, sillä jo neljän orkesterin mahduttaminen yksille festivaaleille on saavutus. Neljä orkesteria tarkoittaa myös neljää kapellimestaria. Paikan päällä nähdään myös neljä elävää säveltäjää, kun kantaesityksensä tapahtumaan tuovien säveltäjien lisäksi myös 70-vuotissyntymäpäiviään viettävä Kalevi Aho on luvannut osallistua festivaaleille, Tiina Tunturi kertoo.

Tangosta raskaan sarjan sellisteihin

Huippusellisteistä koostuva Apocalyptica esiintyy Naantalin Musiikkijuhlilla kahdessa konsertissa lauantaina 8. kesäkuuta: iltapäivällä Kirkkopuistossa ja myöhäisillalla kirkossa.

– Vaikka festivaalin painotus on kamarimusiikissa, niin kuin musiikkijuhlasäätiön peruskirjaan on 4.7.1980 merkitty, olemme aina menneet vähän niiden raamien yli populaarimusiikin suuntaan. Apocalyptica on mielenkiintoinen vieras merkkivuoden juhliin, joiden ohjelmatarjontaa voi luonnehtia koko historiansa laajimmaksi, Arto Noras sanoo.

– Lisäksi Casa Haartmanin taiteilijakodissa kuullaan neljä konserttia, jossa soivat niin ikään sellot. Lisämausteensa ohjelmaan tuovat tangokonsertit, Muistojen tango Kaivohuoneella ja Tango de mi Alma Kristoffer-salissa, jatkaa Noras.

Katariina Mäkinen-Önsoy