Valon pisaroita -kastepuu koristaa sanomallaan Pyhän Katariinan kirkkoa

Valon pisaroita -kastepuu.

SEURAKUNTA. Viime sunnuntaina 13. tammikuuta Turun Pyhän Katariinan kirkossa otettiin käyttöön tekstiilitaiteilija Silja van der Meerin suunnittelema ja toteuttama kastepuu.

Kastepuu on suunniteltu kaunistamaan erityisesti Pyhän Katariinan keskiaikaista kivikirkkoa. Puolisen vuotta sitten kun kastepuun ideointi aloitettiin, oli selvää, että tämä keskiaikainen kirkko ansaitsisi omanlaisensa yksilöllisen kastepuun. Materiaaleiltaan ja muodoltaan kastepuu on luonteva osa kirkkotilaa ja samalla tuo jotain uutta kirkoissa yleistyneiden kastepuiden joukkoon.

Pyhän Katariinan kirkon kastepuu on nimeltään Valon pisaroita. Nimensä mukaisesti puun vihreillä hennoilla lehdillä on kiinnitettynä kastehelmiä muistuttavia lasihelmiä. Valon siivilöityessä kirkon sivuikkunoista, lasihelmet välkehtivät kauniin ja herkän aamukasteen tavoin.

– Olen toteuttanut kastepuun käsityönä. Puun runko ja oksat on neulottu pellavalangasta. Lehdet ovat saaneet muotonsa virkatusta pellavasta. Oksille ripustettavat valkeat kyyhkytkin ovat nekin käsityönä tehty, van der Meer kertoo.

Kastepuuhun lisätään vuoden mittaan jokaiselle seurakuntaan kastetulle oma nimetty lintu. Visuaalinen ilme muuttuu viikko viikolta ja loppuvuodesta puu on valkoisenaan kastekyyhkyjä.