Susanne Kujala soittaa Bachia harmonikalla Raisiossa

MUSIIKKI. Raision kirkon konsertissa sunnuntaina 3. helmikuuta kello 18 kuullaan harmonikkataiteilija Susanne Kujalan esittämänä Johann Sebastian Bachin Das Wohltemperierte Klavierin ensimmäisen kokoelman 24:stä teosparista puolet.

Bach on tiettävästi ensimmäinen, joka sävelsi teoksia kaikissa tasavireisen kromaattisen asteikon 24 sävellajissa eli jokaiselle pianon koskettimelle yhden duuri- ja yhden molliteosparin.

– Bach loi Das Wohltemperierte Klavier -kokoelmilla tavallaan pohjan koko 1800-luvun musiikille. Sen lisäksi, että teoskokonaisuus on historiallisesti merkittävä, ovat preludit ja fuugat myös hyvin kekseliäitä ja erittäin nautittavaa musiikkia, kertoo Kujala.

Susanne Kujala (s. 1976 Berliini) aloitti harmonikansoiton 7-vuotiaana, pianonsoiton 10-vuotiaana ja urkujensoiton 13-vuotiaana. Hänen opintonsa jatkuivat Berliinin Hochschule für Musik Hanns Eislerissa pääaineinaan harmonikka ja korrepetitio. Muutettuaan Suomeen vuonna 1998 hän opiskeli harmonikansoittoa sekä urkujensoittoa Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa.

Kujala valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2006 suoritettuaan molempien aineiden A-tutkinnot erinomaisin arvosanoin. Syksyllä 2013 hän valmistui musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta aiheenaan Urut – uuden musiikin instrumenttina.

Hän soitti ensikonserttinsa vuonna 2007 Finlandia-talon uruilla. Hänet valittiin vuonna 2006 Turun tuomiokirkon ja vuonna 2007 Turun urkujuhlien Vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi.

Konserttiin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa viisi euroa.