Sähköpyörätuoli mahdollistaa nopeatempoisen urheiluharrastuksen

Hyväntekeväisyysgaalassa kerätään varoja nuorelle paikalliselle pyörätuolifutisjoukkueelle

GaalaIn-hyväntekeväisyystilaisuutta ovat järjestämässä Jenni Lundén ja Mia Pöyhönen sekä FC Inter Powerchairin Erik Lundell ja Leo Ritola (edessä). Kuva: Ragip Önsoy.

Jalkapalloseura FC Interin Powerchair-joukkue pelaa Palloliiton alaista sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjaa. Hallitseva mestari jatkoi tutulla vakuuttavalla tyylillään marraskuussa alkaneeseen neljänteen SM-sarjakauteen. Huhtikuussa Peltolan koulutalolle huipentuvan kauden seuraava turnaus käydään 12. tammikuuta Tampereella. 

PYÖRÄTUOLIJALKAPALLO. Paraislaisen Erik Lundellin valmentamassa FC Inter Powerchair -joukkueessa pelaajat ovat iältään 8–14-vuotiaita.

– Kokoonnumme joka sunnuntai harjoituksiin Peltolan koulutalolle. Samaan paikkaan huipentuu myös käynnissä oleva SM-kautemme 6. huhtikuuta, Lundell kertoo.

Lundell on tehnyt sähköpyörätuolijalkapalloa (SPT) tutuksi paitsi Turun seudulla myös maanlaajuisesti. Aivan ensimmäiset pelit lajissa on pelattu 1970-luvulla, mutta Suomessa sitä on harrastettu toden teolla vasta 2010-luvun alkupuolelta alkaen.

– SM-sarjassa kilpailee kolme joukkuetta, kaikki kolme kautta mestaruudestaan kiinni pitäneen FC Inter Powerchairin lisäksi HJK Helsingistä ja TPV Tampereelta, Lundell lisää.

Suomessa toukokuussa järjestettäviin sähkärifutiksen EM-kisoihin valitaan Palloliiton toimesta maajoukkue, jossa pelaa kaksi edustajaa FC Interin joukkueesta.

Sähäkkää sähkärifutista

SPT-jalkapallo on erityisesti pyörätuolia käyttäville henkilöille suunniteltu urheilulaji. Sitä pelataan sisäkentällä neljän hengen joukkuein. Lajissa pelataan ulkoisesti samannäköisellä pallolla kuin futiksessa yleensäkin, mutta FC Inter Powerchairin Leo Ritolan, 9, mukaan painoero pelivälineillä on aikamoinen.

– Sähkärifutiksessa täytyy olla painavampi pallo, sillä muuten se lentelisi miten sattuu tuolin puskurin osumasta, Ritola sanoo.

Maalivahtina toimiva Ritola kuvailee lajia nopeaksi ja taktiseksi.

– Pidän lajin vauhdikkuudesta. Kentällä saa olla maalivahdin lisäksi kerrallaan kolme kenttäpelaajaa eli vastustajajoukkue mukaan luettuna yhteensä kahdeksan pelaajaa, hän iloitsee.

Myös joukkuehenki saa Ritolalta kiitosta.

– Meillä on kasassa hyvä porukka, jonka kanssa tulee harkkojen ja kisamatkojen lisäksi vietettyä muutenkin aikaa, hän lisää.

Tällä hetkellä FC Inter Powerchairin harjoituksissa käy kahdeksan lasta. Pelaavassa joukkueessa heitä on kuusi, kaksi paraislaista ja turkulaista sekä pari pelaajaa Liedosta ja Raisiosta.

– Saisi heitä olla mielellään enemmänkin, jotta saisimme kasaan kaksi joukkuetta, FC Inter Powerchairin valmentaja Erik Lundell toivoo.

Tukea hankintoihin

Naantalilainen Mia Pöyhönen ja Jenni Lundén organisoivat yhdessä sähköpyörätuolijoukkueen toimihenkilöiden kanssa GaalaIn-hyväntekeväisyysgaalan 1. maaliskuuta. Tukijoiksi Veritas Stadionilla järjestettävälle tapahtumalle ovat lähteneet FC Interin lisäksi useat yhteistyökumppanit.

– Illalliskortin hankkimalla tai huutokauppaan osallistumalla voi kartuttaa FC Inter Powerchair -joukkueen pelimatkakassaa. Lisäksi varoja toivotaan harrastamisen mahdollistavien pelivälineiden hankintaan, yksi sähköpyörätuoli kun kustantaa noin 15 000 euroa, Pöyhönen toteaa.

Kaarinalaisen Kimmo Hollménin juontamassa gaalaillassa on paljon mielenkiintoista ohjelmaa.

– Ratakelauksen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti toimittaa tilaisuuteen videotervehdyksensä. Lisäksi tapahtumassa esiintyy paikallisia muusikoita kuten esimerkiksi turkulainen pop-artisti Jasmin Michaela, Lundén kertoo.

Joukkueen tavoitteena on tehdä harjoitusmatka ulkomaille vielä tämän vuoden puolella.

– Saimme hyvää matkakokemusta Tanskaan suunnanneella Champions Cup 2018 -reissullamme viime lokakuussa. Turnauksen nuorimpana joukkueena pääsimme pelaamaan kovatasoisia otteluita, jotka antoivat joukkueelle arvokasta oppia tulevaisuuteen. Siellä huomasimme, kuinka ratkaisevasti kunnolliset pelituolit vaikuttavat peliin. Kansainvälisissä turnauksissa pärjätäksemme pelaajillamme tulee olla viralliset sähköiset pelipyörätuolit, valmentaja Erik Lundell sanoo.

Varainkeruulla haetaan helpotusta harrastuksen kustannuksiin, jotka voivat kasvaa suuriksi, sillä pelaajat tarvitsevat yleensä kaiken kaikkiaan kolme tuolia; arki-, peli- ja varatuolin.

– Toiminnallamme pyrimme tekemään lajia ja ylipäätään vammaisurheilua tunnetummaksi niin Turun seudulla kuin eri puolella maata. Olemme pitäneet esittelypäiviä muun muassa Vaasassa, seuraavaksi vuorossa on Kuopio, Lundell jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy