Naantalin Emman valtaa #aitoturkulaine kesäkomedia

Pentti Kotkaniemen ohjaama #aitoturkulaine Heideken esitetään Naantalin Emma Teatterissa kesällä. Kuva: Ragip Önsoy.

TEATTERI. Naantalin Emma Teatterin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistuotantona syntynyt Heideken nähdään 29. toukokuuta alkaen Emma Teatterissa, Kailon saaressa, aivan Muumimaailman kupeessa.

Pentti Kotkaniemen ohjaama komedia pureutuu kotiseuturakkauden merkitykseen ja siihen, miksi juuri Heidekenilla syntyneet ovat aitoja turkulaisia. Kaikki alkaa siitä, kun aidon turkulaisuuden häviämisestä huolestuneet valtaavat Heidekenin ja vaativat synnytysten palauttamista legendaariseen sairaalarakennukseen. Poliisi-Pekka lähtee selvittämään valtausta ja joutuu yllättävään seikkailuun, joka vie hänet matkalle turkulaisuuden ytimeen. Käy nimittäin ilmi, että Heidekenilla syntyy kaikenlaisia turkulaisia asioita, ei ainoastaan ihmisiä.

Esityksen ovat kirjoittaneet Miska Kaukonen ja Satu Rasila. Kaksikon aiempi yhteinen komedia Hockey Night pyöri Emma Teatterissa vuonna 2015. Yli 20 vuotta Turun maaperällä asunut Rasila tunnetaan lukuisista lämminkatseisista näytelmistä ja komedioistaan. Kaukonen on tuttu Emma Teatterin yleisöä ahkerasti naurattaneena näyttelijänä. Viimeksi hän teki ylistetyn roolin Klonkkuna Turun Kaupunginteatterissa nähdyssä Taru sormusten herrasta -menestysseikkailussa. Parhaillaan Kaukonen on ehdolla Vuoden turkulainen -äänestyksessä. Silti turkulaisuus pääsee yhä yllättämään hänet:

– Olen seurannut turkulaisuutta ensimmäiset parikymmentä vuotta Kaarinasta käsin ja nyt viimeiset parikymmentä vuotta turkulaisuuteen sisään ujuttautuneena. Yhä edelleen jaksaa ihmetyttää Heidekenilla syntymisen mysteeri. Se on kuin turkulainen Graalin malja, onko se edes olemassa, vai pelkkä myytti? Aihe, johon oli pakko tarttua. Tälle esitykselle nauraa Naantalin Martta ja Nousiaisten Pertti siinä missä turkulainen itsekin, Kaukonen kommentoi.

Turun seudulla vierailija-statuksella operoiva Pentti Kotkaniemi ohjasi viimeksi keväällä 2018 Turun Kaupunginteatteriin Martti Suosalon tähdittämän Parasta elämässä -monologin. Emma Teatteriin hän on ohjannut kesäkomediat B. Virtanen, Puhelinluettelo ja Fingerpori. Nyt helsinkiläisohjaajaa odottaa neljäs kesä Kailon saaressa:

– Elämäni ensimmäinen ja lyhin romanssi oli turkulaistytön kanssa. Pitkän, sanattoman ja sanoinkuvaamattoman ihanan tanssiaisillan päätteeksi pääsin saatille. Hänen kiekaistessaan ensi sanoikseen minulle ”Tosa mää kerra kaatusi!” minulle selvisi, että turkulaisuus ja Turun murre sisältävät suuria mahdollisuuksia nimenomaan tragikomedian suunnassa, sanoo Kotkaniemi.

Komedioiden konkarin ohjauksessa aito- ja wannabe-turkulaisia näyttelevät Teemu Aromaa, Iikka Forss, Hilma Kotkaniemi ja Tom Petäjä. Esityksen lavastaa Peter Ahlqvist ja puvustuksen suunnittelee Anniina Kuula.