Merimaskulainen Ilana Onnela kilpailee hiihdossa ja yleisurheilussa

Kahden lajin erikoinen kombo

Merimaskulainen nuori urheilija Ilana Onnela on iloinen tällä hetkellä vallitsevasta lumitilanteesta, kun laduille pääsee myös kotinurkilla, Naantalin Suovuoressa ja Raision Kerttulassa: ”Useimmiten treenipaikkoja saa oikein etsiä, koska lunta ei vain ole. Myös hiihtoputket ovat tulleet lähiseuduilla tutuiksi.” Kuva: Topi Kanerva.

Helmikuulle ajoittuvan talviloman jälkeen 16-vuotiaalla hiihto- ja pika-aiturilupaus Ilana Onnelalla on edessään vakava harkinta jatko-opiskelupaikasta. Hakuprosessiin vaikuttaa merkittävästi lajivalinta: ovatko jalassa jatkossa useammin monot vai piikkarit?

NAANTALI. Kesällä pika-aiturina juoksuratoja pinkova Naantalin Merimaskussa asuva Ilana Onnela, 16, on tällä hetkellä hyvin pitkälti kiinni hiihtotreeneissä. Yleisurheilua Onnela harrastaa Naantalin Löylyssä ja hiihtoa SkiTeam 105:ssä.

Kahden lajin edustajana hän on valinnut erikoisen yhdistelmän, jollaista ei usein tule vastaan.

– Treenirutiinissani yhdistyy nopeus- ja kestävyyslaji, joka on melko harvinaista useampaa urheilulajia harrastavalle. Toisaalta ne tukevat toisiaan, mutta myös syövät treeniaikaa toisiltaan, Onnela punnitsee.

– On hyvin vaikea valita näiden kahden lajin väliltä, sillä ne ovat tärkeydessä aivan samalla viivalla. Aikaisemmin harrastamani taitoluistelun jätin jo taakseni, jotta voin keskittyä hiihtoon ja yleisurheiluun, lisää Onnela.

Koko Onnelan perhettä voi kutsua urheiluhulluksi. Liikkumisinnon lapset ovat perineet suoraan vanhemmiltaan.

– Molemmilla vanhemmillani on kilpaurheilutaustaa. Lisäksi kahdella pikkuveljelläni on monenmoista urheiluharrastusta yleisurheilusta hiihtoon ja jääkiekkoon, Onnela luettelee.

Opiskelua ja urheilua

Onnelan intohimona on paitsi urheilu myös opiskelu.

– Minulla on tavoitteet korkealla myös opiskelussa. Ei siinä paljon vapaa-aikaa jää, kun kuusi kertaa viikossa treenaan ja muu aika menee usein opiskeluun ja lukemiseen, Ilana Onnela sanoo hymyillen.

Yhdeksättä luokkaa Suopellon koulussa käyvällä Onnelalla tulee poissaoloja väistämättä jonkun verran, sillä kaksi urheilulajia vaatii oman panoksensa.

– Olen onnistunut kuitenkin vähentämään poissaolot minimiin osallistumalla Rovaniemen yläkouluakatemiaan, jossa opiskelen syyskaudella noin viisi viikon mittaista jaksoa. Opiskelut kahdessa paikassa, yläkouluakatemiassa ja Suopellon liikuntaluokalla, on saatu pelaamaan hienosti yhteen, Onnela jatkaa.

Talviloman jälkeen Onnelalla on edessään valinnan paikka.

– Tulevien jatko-opintojen suhteen on vielä epävarmaa. Lajivalinta sanelee paljolti sitä, mihin lukioon tulen valituksi pääsykokeiden perusteella. Lähin hiihtoon keskittyvä lukio löytyy Vuokatista, kun taas yleisurheilu on yksi Turun Kerttulin lukion linjoista, vertailee Onnela.

Tavoitteita tulevaan

Toukokuun loppupuolella starttaavaan yleisurheilun ulkoratakauteen Onnelalla on selvät tavoitteet:

– Haluan vakiinnuttaa SM-mitalin sekä pitkillä että lyhyillä aitamatkoilla. Hyvänä pohjana tavoitteelleni on viimevuotinen SM-pronssi pika-aidoissa, Onnela kertoo.

Onnelaa arveluttaa asettaa tavoitteita hiihtoon, jonka kisakauden huipentavat maaliskuiset Hopeasomman loppukilpailut sekä myös KLL:n SM-hiihdot.

– Sitä on vaikea sanoa, sillä aloitin kisakauden tänä vuonna selkeästi muita myöhemmin vasta 12. tammikuuta Kaikulan hiihdoissa, Forssassa, Onnela toteaa.

– Finaalipaikasta haaveilen totta kai. Sprinttihiihdossa mitalisijan saavuttamiseen täytyy suhtautua varauksella, sillä kaatumiset ja kolarit ovat hyvin mahdollisia, Onnela lisää.

SkiTeam 105 on Varsinais-Suomen ainoa hiihdon erikoisseura. Siitäkin huolimatta, että seura on ollut toiminnassa vasta reilun kahden vuoden ajan, se on saavuttanut jo paljon. Seurahistorian ensimmäinen Suomen Cupin viestivoitto tuli viime lokakuussa seuran aikuishiihtäjille. Myös seuran nuoret ovat hyvässä vauhdissa eli tulevaisuuskin vaikuttaa valoisalta.

Katariina Mäkinen-Önsoy