Valjakkourheilu on ihmisen ja koiran yhteistyötä

Jonna Lipponen pokkasi nuoren urheilijan tunnustuspalkinnon

Kaarinalainen valjakkourheilija Jonna Lipponen palkittiin saavutuksistaan Kaarinan päivänä.

Jonna Lipponen ja hänen koiransa ovat tuttu näky Kaarinan pururadoilla – mutta lenkkeilytapa ei ole se perinteisin mahdollinen. Välillä tyttö on kiinni koirassa pyörän selässä, välillä kickbiken kyydissä ja välillä juosten. Menestystä Suomen ja Euroopan tasolla niittänyt valjakkourheilija tähtää seuraavaksi MM-kisoihin.

KAARINA. Vuoden 2018 nuorten urheilijoiden tunnustuspalkinnot jaettiin Kaarina-päivän juhlassa Kaarina-salissa sunnuntaina 25. marraskuuta. Vuoden tyttöurheilijan palkinnon sai joulukuussa 18 vuotta täyttävä valjakkourheilija Jonna Lipponen. Vuoden poikaurheilija taas on 16-vuotias suunnistaja Touko Seppä.

Lipposen lajina on valjakkourheilu koirien kanssa, laji, jonka edustaja palkittiin Kaarinassa nyt ensimmäistä kertaa. Lipponen on saavuttanut lajissa juniorien Suomen mestaruuksia vuosittain vuodesta 2013 alkaen viime vuoteen asti. Viime vuonna Jonna voitti yhden koiran kärryluokassa SM-hopeaa, koirajuoksussa SM-pronssi ja koirajuoksun viestikisassa joukkue voitti SM-kultaa. Vuonna 2018 Jonna saavutti aikuissarjassa SM-pronssimitalin ja EM-kisoissa Jonna oli sijalla 17.

Valjakkourheilu on jatkunut nyt jo 10 vuotta ja innostus siihen on tullut omasta perheestä.

– Äiti harrasti ensin ja sitten minäkin aloin kilpailla – aluksi äidin koiralla, Lipponen kertoo.

Lähin valjakkourheiluseura on Uudenmaan vetokoiraurheilijat. Turun seudulla on harrastajia on kymmenkunta.

– Välillä treenataan yhdessä muiden kanssa, mutta pääasiassa treenaan yksin tai äidin ja isän kanssa. Minulla on oma valmentaja ja treenisuunnitelma, jonka mukaan mennään, hän kertoo.

Valjakkourheiluun hän ihastui siksi, että siinä saa treenata ja kisata yhdessä koiran kanssa. Lajeja hänellä on kolme, joista mieluisin on tällä hetkellä koirapyöräily.

– Siinä naru tulee pyörästä koiran valjaisiin. Juoksussa taas on juoksuvyö, josta naru lähtee. Mutta juoksussa minulla ei paikat kestä hyvin kuin pyöräilyssä. Ja sitten on vielä kickbike-sarja, hän kertoo.

Lipposen perheessä on tällä hetkellä viisi koiraa, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän mukana lajissa.

Äidillä on 6-vuotias suursnautseri. Sitten meillä on kaksi 4-vuotiasta saksanseisojaa. Ne on veljekset. Minulla on 7-vuotias shetlanninlammaskoira, mutta se jäi nyt vähän liian pieneksi, joten kisaan saksanseisojallamme Simpsonilla. Ja nyt meillä on kasvamassa minulle uusi valjakkourheilua varten jalostettu koira. Vuoden ikäisenä hän saa alkaa kisata, Lipponen kertoo.

Seuraavaksi hän kisaa keväällä taas Suomen mestaruuksista, mutta päätavoite on ensi syksyn MM-kisat Latviassa.

Suomen paras 16-vuotias suunnistaja

Vuoden poikaurheilijan palkinnon saanut Touko Seppä on aloittanut suunnistusharrastuksen 8-vuotiaana Turun Suunnistajissa. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Touko voitti 14-vuotiaana. Viime vuonna Touko pääsi edustamaan 15-vuotiaana Suomea EM-kisoihin H16-sarjassa. Tänä vuonna Touko on ollut oman ikäluokkansa (H16) paras suunnistaja Suomessa. Kesä ja heinäkuun vaihteessa hän edusti Suomea EM-kisoissa Bulgariassa. Touko voitti EM-kultaa molemmilta henkilökohtaisilta matkoilta (pitkä matka, sprintti) ja ankkuroi Suomen joukkueen hopealle viestissä.

Kaarina-päivän juhlassa hänen palkintonsa kävi hakemassa hänen isänsä, sillä Seppä itse oli suunnistuksen maajoukkueleirillä.

– Toukon kunto tulee pitkästä rupeamasta Kaarinan nappuloissa ja Kaarinan Pojissa. Kiitokset heille. Ja kiitos myös henkilökohtaiselle valmentajalle Janne Salmelle, joka on myös Kaarinasta, hänen isänsä lausui juhlassa.

Nuoren urheilijan tunnustuspalkintoja on jaettu Kaarinassa vuodesta 1973 lähtien. Palkinnon saajia on tähän mennessä kertynyt 102. He ovat edustaneet 29 urheilulajia.

Janica Vilen