Uuden ajan edessä oleva Sauvo-Karunan seurakunta juhli 50-vuotista taivaltaan

Sauvon keskiaikainen kirkko on vaikuttava näky.

Sauvo-Karunan seurakunnan perustamisesta on tullut kuluneeksi 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlistettiin messulla Sauvon kirkossa sekä kirkkokahveilla seurakuntatalossa, jossa kuultiin puheita, kuorolaulua ja jaettiin myös ansiomerkkejä. Seurakunta yhdistyy ensi vuoden alussa Paimion seurakuntaan.

SAUVO. Pienessä alkutalven pakkasessa aurinko valaisi Sauvontien varrella komeilevan keskiaikaisen kivikirkon, kun Sauvo-Karunan seurakunta aloitteli 50-vuotisjuhlapäiväänsä kirkkomessulla sunnuntaiaamuna 25. marraskuuta. Juhlan kunniaksi Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala piti saarnan, ja juhlallisuudet jatkuivat Sauvon seurakuntatalossa kirkkokahveilla.

Sauvo-Karunan seurakunnan juuret ulottuvat aina 1200-luvulle, jolloin nykyisen kivikirkon paikalle rakennettiin puukirkko. Nykyisen kivestä rakennetun asunsa kirkko sai vuosien 1460–1472 välillä.

Sauvon seurakunnasta varhaisin kirjallinen maininta on vuodelta 1335, jolloin vaurastuneen seurakunnan kirkkoherra lahjoitti maatilan Turun tuomiokirkon hyväksi. Puolestaan Karunan osittain itsenäinen seurakunta näki päivänvalon 1680-luvulla kappeliseurakuntana ja itsenäiseksi seurakunnakseen se muuttui vuonna 1930. Seurakunnat yhdistyivät Sauvo-Karunan seurakunnaksi 1.1.1969.

Nuorella kirkkoherralla laaja toimintakenttä

Paavo Väntsin kirkkoherran uran varrelle liittyy monenlaista muisteltavaa.

Sauvo-Karunan seurakunnan pitkäaikaisin ja nyt jo eläköitynyt kirkkoherra Paavo Väntsi astui virkaansa vuonna 1973.

Aloitin kirkkoherrana 35-vuotiaana pojankloppina ja tuolloin seurakunnat olivat olleet neljä ja puoli vuotta liitettyinä toisiinsa. Senhetkinen tilanne oli kirkkoherran kannalta mielenkiintoinen ja toimintakenttä laaja. Oli hoidettavana rippikoulut, syntymäpäiväkäynnit, ja sukuselvityksiäkin tehtiin melkein yötä myöten, kun kanslistia ei ollut lainkaan, Väntsi muisteli.

Hänen mukaansa nuorena kirkkoherrana hänellä ei ollut vielä paljonkaan elämänkokemusta. Tähän liittyen mies muistaakin sittemmin pohtineensa nyt jo 90 ikävuoden tienoilla olevien kollegojensa kanssa hieman huvittuneena:

Nyt, kun elämänkokemusta olisi, ei oikein jaksa puuttua enää mihinkään!

Väntsin mukaan muutoksen kynnyksellä olevan seurakunnan ulkonaiset muodot voivat muuttua, mutta ratkaiseva kysymys on lopultakin se, millaista elämä seurakunnassa on.

Toivon, että uudessa ajassa tämä kysymys syventyy. Toivotan siunausta ja onnea seurakunnalle tulevaisuuteen, hän päätti puheensa.

Uuden edessä

Kirkkokahvit juotiin Sauvon seurakuntatalossa.

50-vuotisjuhlan teemana oli ”Jumalan armon varassa – menneestä kiittäen, tulevaan suunnaten”. Sauvo-Karunan seurakunta liittyy Paimion seurakuntaan vuoden 2019 alussa, millä turvataan kirkollisen toiminnan jatkuminen Sauvossa ja Karunassa.

Tänään juhlimme seurakuntaa, jonka toiminta on jatkunut noin 800 vuotta. Vaikka jokin muuttuu tai päättyy, on se aina nähtävä käännepisteenä. Puitteet vaihtuvat, mutta sisältö pysyy. Ja meillä säilyvät myös nämä kauniit kirkot, muistutti piispa Kalliala saarnassaan.

Seurakuntaliitoksella on vaikutuksensa niin ikään kirkkokuorotoimintaan. Kuorolla on ollut suuri merkitys seurakunnassa.

Kirkkokuorotoiminnalle muutos tulee antamaan lisää resursseja. Yhdessä Paimion kirkkokuoron kanssa saadaan aikaan uusi iso kuoro, Varsinais-Suomen kirkkomusiikkipiiri ry:n puheenjohtaja Jari J. Laiho visioi.

Puheiden ja musiikkiesitysten ohella Sauvo-Karunan seurakunnan 50-vuotisjuhlassa jaettiin seurakuntatoiminnan ja kirkkomusiikin ansiomerkkejä.

Jaakko Virrankoski