Sini Kesonen käyttää joka viikko tuntitolkulla aikaa raisiolaisten hyväksi

Sini Kesonen on nyt viisi vuotta ylläpitänyt raisiolaisten omia Facebook-ryhmiä ja tullut sitä kautta raisiolaisille niin tutuksi, että joka viikko joku tulee nykäisemään kauppareissulla hihasta.

Luultavasti jokainen raisiolainen sosiaalisen median käyttäjä tietää Sini Kesosen nimen ja profiilikuvan. Sen verran aktiivisesti hän moderoi raisiolaisia Facebook-ryhmiä. Aikaa hommaan kuluu 10–20 tuntia viikossa – mutta mitäpä sitä ei tekisi rakkaudesta Raisioon.

RAISIO. Raisiolainen Sini Kesonen (s.1982) ylläpitää Facebookissa viittä raisiolaista keskusteluryhmää, jotka ovat Raisiolaiset – Mielipiteitä ja keskustelua raisiolaisista asioista, Raisiolaisten sisäinen kirpputori, Niin kaunis on Eurooppa Raision kohdalta, Uusia kuvia Raisiosta sekä Raisiolaisten palveluntarjoajien ja asiakkaiden kohtaamispaikka.

Kesonen on lapsesta saakka ollut kiinnostunut kotiseudustaan ja viisi vuotta sitten hän löysi kiinnostustaan ruokkivan harrastuksen.

– Salmisen Esa Raisio-seurasta perusti ryhmän nimeltä Niin kaunis on Eurooppa Raision kohdalta ja pyysi minut mukaan ylläpitäjäksi. Ryhmässä on tarkoitus jakaa paikallishistoriaan liittyvää tietoa ja kuvia, jotka on otettu ennen 2000-lukua. Ryhmä sai heti suuren suosion ja pian aloimme saada sinne niin paljon 2000-luvunkin kuvia, että päätimme perustaa niitä varten uuden ryhmän: Uusia kuvia Raisiosta, Kesonen kertoo alkutaipaleesta.

Raisiolaiset ottivat senkin ryhmän ilolla vastaan ja pian alkoi yleisöstä tulla pyyntöjä kolmannesta ryhmästä, jossa voisi mainostaa paikallisia palveluita ja tapahtumia. Niin perustettiin yritysten ja kuntalaisten kohtaamista varten oma ryhmä. Sekään ei kuitenkaan riittänyt some-nälkäisille raisiolaisille. Haluttiin oma keskustelupalsta, jossa voisi käydä vapaata keskustelua aiheesta kuin aiheesta. Sellainen perustettiin elokuussa 2017. Ja tänä vuonna perustettiin vielä raisiolaisten uusi kirpputoriryhmä.

– Näiden ryhmien ylläpitoon minulla menee yhteensä 10–20 tuntia viikossa, Kesonen kertoo.

Ryhmissä on yhteensä tuhansia ihmisiä, joten Kesosesta on tullut Raisiossa pienimutoinen julkkis.

– Sellaista viikkoa ei ole, etteikö joku tulisi nykimään hihasta kauppareissulla. Mielenkiintoisinta on käydä paikallisessa pubissa, kun ihmiset ovat ottaneet hiukan rohkaisuryyppyä ja hoksaavat, että hei, sähän oot se Sini, hän kertoo.

Toki ryhmissä on muitakin ylläpitäjiä, Raisiolaiset-ryhmässä yhteensä kuusi: Kesosen lisäksi Jonni Moislahti, Tommi Ääri, Janne-Petteri Kumpulainen, Jussi Rasmus ja Tiia Oksala.

– Ja silläkin porukalla on ylläpitämisessä aikamoinen tekeminen. Päivystämme kaikki pitkin päivää ja välillä jopa pitkin yötä.

Koirat, kissat ja mopoilijat kärventävät

Raisiolaiset-ryhmä on siitä mukava monien muiden kuntien ”puskaradioihin” verrattuna, että siellä ei solvata tai mennä henkilökohtaisuuksiin. Sen eteen ylläpitäjät tekevät töitä joka päivä.

– Paljon joudutaan poistamaan kommentteja ja hiljattain teimme päätöksen, että kaikki julkaisut tulevat seinälle vasta meidän hyväksynnän jälkeen. Se on ollut hyvä systeemi. Nykyään näemme heti, että nyt lähtee liikkeelle sellainen avaus, joka herättää paljon tunteita ja osaamme jäädä seuraamaan keskustelua, Kesonen kertoo.

Mikä tunteita sitten kuumentaa?

– Koirat ja kissat sekä mopoilijat ovat sellaisia aiheita, että ne kärventävät joitain ihmisiä aina edestä ja takaa. Lisäksi ryhmän seinä on tukossa aina silloin, kun pitäisi ruveta hiekoittamaan ja silloin, kun pitäisi sepelit lakaista pois. Siinä on välillä tullut sellainen olo, että menen kohta itse lakaisemaan, että lakkaisi ne päivitykset, hän naurahtaa.

Suurimmat kuohut ovat kuitenkin viime aikaisia: elokuinen vedenjakeluhäiriö ja lokakuinen JHL:n lakko, jonka aikana kaupunginjohtaja kielsi paikallisia kauppiaita jakamasta ruokaa lapsille kouluissa ja päiväkodeissa.

– Oli se ihan valtava työmaa! Siinä valvottiin kommentteja kyllä aamusta iltaan ja vähän yöhönkin, Kesonen muistelee nyt jo huokaisten helpotuksesta.

Raisio on koti ja yhteisö

Kesonen on muuttanut Raisioon kaksivuotiaana. Raisiosta hänelle tuleekin ensimmäisenä mieleen koti ja yhteisö.

– Täällä on hirveän vaivatonta asioida ja liikkua ja mukava asua, kun on paljon tuttuja. Kaupunki on kehittynyt paljon omasta lapsuudestani. Yksi iso juttu 90-luvulla oli Raisionkaaren valmistuminen ja 2000-luvulla Myllyn tulo. Mutta on täällä tietysti aina kehitettävääkin, hän toteaa.

Kehityskohteista hän on hyvin selvillä, sillä niitä ilmoitetaan aktiivisemmin Facebook-ryhmissä kuin kaupungin virallisissa kanavissa.

– Muistutamme aina ihmisiä, että jos vaikka leikkipuistossa on keinu rikki, niin asia ei etene mihinkään Facebookin kautta, vaan palaute pitää lähettää kaupungille. Raision kaupungin sivuilla on sitä varten palautekanava, Kesonen kertoo.

Toki kaupungin virkamiehistökin on jäsenenä noissa samoissa ryhmissä – kaupunginjohtajasta alkaen.

Vaikka työtä on paljon, se palkitsee. Tuskin kahden lapsen äiti muuten jaksaisi kokopäivätyön lomassa käyttää puolipäivätyön verran tunteja moderointiin.

– Tässä pysyy hyvin perillä Raision asioista. Koko ajan tulee uutta nähtävää, harrastettavaa ja valokuvattavaa. Suuret kiitokset kaikille, jotka kuuluu näihin ryhmiin. Hyvää joulua ja uutta vuotta, hän toivottaa.

Janica Vilen