Sadut heräävät eloon Naantalin museon joulunäyttelyssä

Sadunomainen joulu -näyttely: Tuttu parivaljakko, kissa ja mies, lämmittelee Naantalin museon Hiilolan talon salissa. Kuva: Ragip Önsoy.

Naantalin Lasten joulutapahtuman aikaan sunnuntaina 9. joulukuuta museoon on vapaa pääsy.

MUSEOT. Tutuista satuhahmoista kertovat joulutarinat valloittavat Naantalin museon Hiilolan talossa tulevina kahtena viikonloppuna sekä joulun välipäivinä kello 11–15. Näyttelyssä kävijä pääsee sukeltamaan neljän satukirjan joulumaisemaan. 1800-luvun lopulla porvariskotina toimineen Hiilolan kiinteistössä on tuttuun tapaan entisajan joulun tunnelmaa.

Näyttelyyn on rakennettu jouluaiheisia tilanteita satukirjojen kuvia mukaillen.

– Valitsimme sadut sen mukaan, kuinka ne istuvat Hiilolan talon huoneisiin, museoassistentti Ritva Anttila esittelee.

Ensimmäisessä näyttelyhuoneessa tavataan Ohvo-tonttu olkien keskellä himmeli kädessään. Näkymä on Maija Barićin ja Matti Westerlundin Nukketeatteri Sampolle tekemästä Ihana joulu -esityksestä, josta tehty opus on noussut kotimaisen lasten joulukirjallisuuden valioihin.

– Salissa takan äärellä lämmittelee tuttu parivaljakko, kirjailija Sven Nordqvistin luomat Viiru ja Pesonen, kissansa kanssa elelevä mies. Kuusenhakumatkalla jalkansa telonut Pesonen on huolissaan jouluvalmistelujen keskeneräisyydestä, mutta lopulta kaikki tuntuu kuitenkin selviävän ystävällisten naapurien ansiosta, Anttila toteaa.

Siinä missä Viiru ja Pesonen edustaa tuoreempaa kirjallisuutta, mukana on myös vanhempia klassikoksi muodostuneita tarinoita. Kierroksen jatkuessa kävijä törmää pariin tuttuun tonttuun, Viktor Rydbergin Kotitonttuun ja Mauri Kunnaksen Nippe Nokinokkaan, sekä Astrid Lindgrenin rakastettuihin joulukertomuksiin.

– Lisäksi tuvassa on meneillään Olipa kerran joulu: lasten joulunviettoa viime vuosisadan Suomessa -teoksen kuvituksesta innoituksensa saanut joululeikki, jossa lattialle levitettyjen olkien keskellä yritetään saada kumoon olkiukkoa, Anttila lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy