Nousiainen satsaa tulevaisuuteen

Vs. kunnanjohtaja Olli Sillanpää ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos ovat luottavaisia Nousiaisten kunnan tulevaisuudesta.

Nousiaisissa on eletty vaihtelevia aikoja, mutta nyt katseet on siirretty vahvasti tulevaisuuteen. Kunnan ensi vuoden talousarvio ja tulevien vuosien suunnitelmat pitävät sisällään suuria investointeja.

Ensi vuoden budjetti on ennen kaikkea investointibudjetti. Yhtenäiskoulun uudisrakennus ja uuden liikuntahallin rakentaminen lisäävät kunnan velkamäärää, mutta vs. kunnanjohtaja Olli Sillanpää ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos näkevät talousarvion realistisen positiivisena.

– Meidän lainakantamme tällä hetkellä on alhainen. Viime vuoden tilinpäätöksessä kuntakonsernilla lainaa oli 2 274 euroa asukasta kohti, kun Suomen kuntien keskiarvo on noin 6 300 euroa per asukas. Toki lainamäärämme kasvaa tulevina kolmena vuotena, kun rahoitamme isot investoinnit lainarahalla, kertoo hallintojohtaja Liljeroos.

Myöskään talousarvion pieni alijäämä, noin 300 000 euroa, ei huoleta kuntaa pyörittävää kaksikkoa.

– Olisihan tuon voinut kikkailemalla vääntää plus-miinus-nolla -tulokseksi, esimerkiksi lisäämällä tonttimyyntituottoja, mutta halusimme rakentaa tämän budjetin realistiseksi, toteaa Olli Sillanpää.

Purkutyöt ja poistot selittävät alijäämän

Budjettia tarkemmin tarkastellessa huomaa, että se itseasiassa on tasapainoinen.

– Vanhan kunnantalon purkaminen ja siitä johtuvat poistot selittävät alijäämän. Tämä budjetti on mielestämme positiivinen ja kuntalaisten parempaan palveluun satsaava, toteaa kunnan johtokaksikko.

Ja kun katsetta siirtää edelleen kohti tulevia vuosia, näkymät Nousiaisissa vaan paranevat.

– Vuosien 2020 ja 2021 taloussuunnitelmat ovatkin jo reilusti plussan puolella, vuonna 2020 noin 400 000 euroa ja vuonna 2021 jopa 800 000 euroa, huomauttaa Liljeroos.

Nousiainen on myös maltillisen muuttovoiton kunta, joten senkin puolesta huolet eivät ole suuren suuret. Ja kun uudet yhtenäiskoulu ja liikuntahalli valmistuvat, ovat lapsiperheiden palvelut entistä paremmat. Ainoastaan yksi kysymysmerkki on vielä ratkaistava.

– Päiväkotiasia on vielä auki. Kun Vappulan päiväkoti suljettiin, olemme joutuneet sijoittamaan lapsia Paijulaan ja Nuppulaan. Yksi tärkeimpiä asioita kunnanhallituksen listalla 17. joulukuuta onkin tämä päiväkotiasia, siihen me tarvitsemme vielä ratkaisun, kertoo Sillanpää.

Kunnanvirastoon uutta verta

Nousiaisissa koettiin jonkinlainen lamaantuminen, kun käytännössä koko johtava virkamieshallinto jätti kunnan aiemmin tänä vuonna.

Kuntaa pyörittävät nyt kunnanhallituksen puheenjohtajana toiminut ja tällä hetkellä vs. kunnanjohtajana työskentelevä Olli Sillanpää, sekä syksyllä aloittaneet hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja tekninen johtaja Jarmo Rauvola.

Kokoonpano täydentyy vuodenvaihteen jälkeen, kun kunnanjohtajaksi valittu Anitta Hietaniemi astuu ruoriin ja lisäksi kunnanvirastoon saadaan sivistysjohtaja sekä rakennustarkastaja.

– Nämä viimeiset kuukaudet ovat olleet vähintäänkin haasteellisia. Mutta tästäkin selvittiin, ja nyt voimme rakentaa Nousiaisissa parempaa tulevaisuutta, puhtaalta pöydältä, huokaisee Olli Sillanpää.

Marko Vuosjoki