Rymättyläläiselle Mikolan luomutilalle yrittäjäpalkinto

Vuoden yritys Naantalissa: Rymättylän yrittäjäyhdistykseen kuuluvien Tita-Marjut ja Osmo Salosen Mikolan luomutilalla on tällä hetkellä menossa remontti- ja konehuoltoaika, kun viljelys on talvikuukausien ajan tauolla. Kuva: Ragip Önsoy.

Luomuvihanneksia Naantalin saaristossa viljelevät puutarhurit Tita-Marjut ja Osmo Salonen hakevat työhönsä jatkuvasti energiaa säästäviä ja ympäristön kannalta kestäviä Pelle Peloton -tyyppisiä innovaatioita.

NAANTALI. Naantalin kylpylässä jaettiin 29 kuntakohtaista yrittäjäpalkintoa 17. marraskuuta. Rymättylän Yrittäjät ry:n palkinto myönnettiin Mikolan luomutilalle. Muut palkitut vuoden yritykset ilmestymisalueellamme ovat Louhisaaren Kartanon Kahvila (Masku), Veskun Pora (Naantali) ja K-Rauta Kuninkoja (Raisio).

Luomutilaa Rymättylän Poikossa pyörittävät Tita-Marjut ja Osmo Salonen ovat kiitollisia saamastaan huomionosoituksesta. Osmo on paljasjalkainen rymättyläläinen, jonka juuret ovat syvällä Poikon maaperässä. Miehensä kotitalon lähitiluksille asettunut Tita-Marjut sen sijaan on alun perin Salosta kotoisin.

Pitkäjänteistä yrittäjyyttä

Pariskunnan yrittäjäpolku alkoi vuonna 1982, jolloin Tita-Marjut Salonen aloitti kukkienkasvatuksen. Samoihin aikoihin hänen miehensä teki viherrakentamista päivätyönsä ohella.

– Luomuvihannesten viljelyn pariin ajauduimme, kun naapurissa sijainnut Osmon serkun pitämä Mikolan luomutila tuli myyntiin 1990-luvun loppupuolella. Mietimme kaksi kertaa, sillä vihannesten viljely on aivan oma alansa. Uskallauduimme kuitenkin kokeilemaan ja se kannatti, sillä tätäkin on nyt tehty 22 vuotta, Tita-Marjut kertoo.

– Kasvihuoneessa kasvaa muun muassa tomaattia, kurkkua, salaattia, paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja perunaa. Avomaan puolelta löytyy edellä mainittujen lisäksi mansikkaa, herukkaa ja viherlannoituskasveja sekä kukkavalikoimassa kesäkukkia. Parina vuotena olemme kokeilleet onnistuneesti myös pitkän kasvukauden omaavaa bataattia. Tuotteitamme löytyy kasvukaudella Turun alueen kaupoista ja muutamista ravintoloista, hän lisää.

Luomutilan toimintaa ohjaa ennen kaikkea ekologisuus. Kierrätys on tärkeä osa tilan toimintaa, ja energian käytössä pyritään jatkuvasti pienempään hiilijalanjälkeen.

– Luomuviljely noudattaa viisivuotista viljelykiertoa, jonka aikana samaa kasvia saa viljellä kaksi vuotta kerrallaan samalla paikalla. Se on vanha hyvä systeemi, joka osattiin ennen laajalti maanviljelyksessä. Monimuotoista viljelykiertoa täydentävät apila ja papukasvit, jotka sitovat typpeä. Kasvihuoneessa sen sijaan lannoitetaan karjanlannalla ja kanankakalla, sanoo Tita-Marjut.

– Kierrätys näkyy meillä monessa asiassa: Asiakkaat tuovat takaisin kukkaruukkuja uudelleen käytettäväksi, jonka lisäksi kunnostamme vanhoja kasvihuoneita ja laitamme omia kiertoon, hän jatkaa.

Uusiutuva energia käytössä

Tilalla on oma aurinkovoimala ja myös ostosähkö on kokonaisuudessaan aurinkosähköä. Lisäksi kehitteillä on uusia, innovatiivisia ratkaisuja kasvihuoneiden lämmitykseen uusiutuvan energian avulla.

– Harrastamme vähän sellaisia Pelle Peloton -tyyppisiä ratkaisuja energian talteenotossa. Tarkoituksena on saada talteen aurinkolämpö öitä varten, tällä hetkellä kokeilussa on jo maavaraaja yhdessä kasvihuoneessa. Luomuviljely on muuten ympäristön kannalta hyvä teko, mutta maalis–toukokuulle ajoittuva kasvihuoneiden lämmitys on toistaiseksi heikko kohtamme, toteaa Tita-Marjut.

Viime keväänä Mikolan luomutila palkittiin Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton toimesta vuoden työssäoppimispaikkana.

– Se oli myös mieltä lämmittävä tunnustus, sillä oppilaitosyhteistyö harjoittelijoineen on meille tärkeä asia. Palkinto tuli osaltaan varmasti siitä, että olemme työllistäneet myös erityisoppilaita. Opintoihin liittyvien harjoittelujen lisäksi otamme vuosittain muutamia kesätyöntekijöitä, Tita-Marjut kertoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy