Itsenäisyyspäivän juhlat kutsuvat kunniavartioin

Itsenäisyyspäiväaamun 6.12. jumalanpalvelusten jälkeen sankarihaudoille lasketaan seppeleet

Askaisten ritaripuisto. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

TAPAHTUMAT. Itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta vietetään juhlavasti ympäri ilmestymisalueemme. Juhlapäivän viettoon kuuluvat tutut juhlajumalanpalvelukset, seppeleen laskut sankarivainajien haudoille ja itsenäisyyspäivän vastaanotot.

KAARINASSA Kaarina-talolla kello 13–15 järjestettävässä perinteisessä itsenäisyyspäivän juhlassa tarjolla on juhlapuheen ja Kaarinan kaupungin ansiomerkin jaon lisäksi kaksi musiikkiesitystä: Kuusiston puhaltajat ja musiikkiopisto Arkipelagin viulunsoiton opiskelijoiden muodostama Trio Legato. Molemmat kokoonpanot soittavat teeman mukaisesti kotimaista musiikkia. Juhlassa kuullaankin tänä vuonna muun muassa Merikantoa, Maasaloa ja Kulaa. Juhlan jälkeen tarjolla on kakkua & kahvia.

LIEDON kunnantalon valtuustosalissa vietetään itsenäisyyspäiväjuhlaa kello 12 alkaen. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Henna Takatalon juontaman tilaisuuden ohjelmassa on muun muassa lippufanfaari, musiikkiesityksiä Lieto-opiston torvisoittokunnalta, kunnan tervehdys ja juhlapuhe.

MASKUN suunnalla juhlapäivän vietto aloitetaan kello 9 Askaisten Ritaripuistossa 191 kynttilän sytytyksellä. Lemun kirkossa jumalanpalvelus alkaa kello 10 ja Maskun kirkossa kello 12. Juhlallisuudet Hemmingin koululla alkavat 13.30 kahvituksella, ja kello 14 alkavan parituntisen juhlan aikana palkitaan muun muassa Paremman Maskun tekijä.

NAANTALISSA seppeleenlasku tehdään Laivaston muistoristillä ennen jumalanpalvelusta ja sankarihaudoilla sekä Karjalaan jääneiden muistomerkillä jumalanpalveluksen jälkeen. Itsenäisyyspäivän juhla alkaa kahvituksella jo kello 11.15 alkaen. Juhla starttaa kello 12.

Merimaskussa ja Rymättylässä jumalanpalveluksen jälkeen on kahvitus seurakuntakodilla. Velkualla kahvitellaan Velkuan koululla.

NOUSIAISISSA myös kynttilävartio käy sankarihaudoilla. Jumalanpalveluksen jälkeen juhla pidetään seurakuntakodilla.

PAIMIO järjestää itsenäisyysjuhlan Vistan koulun 1-salissa kello 12 alkaen. Ohjelmassa on muun muassa Paimio-mitalin jako, juhlapuhe, kaupungin tervehdys sekä musiikkiesityksiä Turun VPK:n puhallinorkesterilta, Paimion musiikkiopistolta, Duo MolliMaijoilta ja Riitta Saarnivaaran ja Aino Tikan harmonikkaduolta sekä tanssiesitys A.M. Dancen EK-ryhmältä. Klo 15.30

Iltakuudelta ovat vuorossa Aino-elokuvan esitys Bio Starassa, Paimion reserviupseerit ry:n ja Paimion seudun reserviläiset ry:n kunniavartiot sankarihaudoilla sekä soihtukulkue Jokelan koululta Tillintuvalle, jossa vietetään nuorten itsenäisyyspäivän iltajuhlaa.

RAISIOSSA jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan seppeleet sankarihaudoille ja kaupungintalolla kahvitellaan kello 11.15 alkaen. Varsinainen juhla alkaa kello 12.

RUSKON kunnan pääjuhlaa vietetään Ruskotalolla kello 11.30 kahvituksella alkaen. Kello 12 alkavassa varsinainessa juhlassa palkitaan Vuoden Ruskolainen Teko. Molemmissa kirkoissa, sekä Ruskolla että Vahdolla, päivä alkaa juhlajumalanpalveluksella.

SAUVOSSA itsenäisyyspäivää vietetään kirkollisin menoin. Jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan kukat muistomerkeille ja juodaan kirkkokahvit kirkon asehuoneessa.

TURUSSA Henrikinkirkollinen juhlavasti pukeutuneita nuoria juhlistaa Suomen itsenäisyyspäivää Nuorten itsenäisyyspäivän vastaanotolla kello 17 alkaen.

Juhla alkaa Maamme-laululla heti kättelyn ja maljan kohottamisen jälkeen. Juhlassa viihdyttää ravintolataikuuden Suomen mestari 2017 Miika Korkatti ja ohjelmassa on lisäksi muun muassa Suomi-tietovisa. Vastaanotolla on myös mahdollisuus seurata Linnanjuhlia. illan päätteeksi pöytiin on katettu juhlatarjoilua.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on Henrikin- , Katariinan- ja Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyön yhteinen ponnistus. Henrikinseurakunnassa nuoret ovat juhlistaneet yhdessä itsenäisyyttä jo ainakin viiden vuoden ajan.

Pyhän Katariinan kirkkoaukiolle levittäytyy kello 11–14 Joulutori, jossa on tarjolla myyntikojujen lisäksi historiaa, musiikkia ja puuhaa pikkuväelle.

TSS