Yli kymmenvuotinen perinne, Naantalin joulukadun avaus, oli tänä vuonna Naantalin 575-vuotisjuhlan kunniaksi erityisen upea. Naantalin kaupungintalo loimusi revontulten väreissä ja jouluisissa äänimaisemissa. Valo- ja ääniteos jää ilahduttamaan ihmisiä loppiaiseen asti vaihtuvilla teemoilla.

NAANTALI. Naantalin joulukadun avajaisia vietettiin Naantalin torilla torstaina 30. marraskuuta. Joulupuuroa, glögiä ja makkaraa jaettiin tuttuun tapaan sadoille ihmisille, jouluvalot sytytettiin sekä Tullikadulle että torille ja lisäksi nautittiin toinen toistaan hienommista esityksistä. Joulupukki kuunteli tarkalla korvalla lasten joululahjatoiveita ja Pikku Myy ja Muumipeikko ilahduttivat lapsia yleisön joukossa.

Naantalin Yrittäjien järjestämässä tapahtumassa oli tänä vuonna mukana kaupunki, seurakunta ja lähes 40 paikallista yritystä ja yhdistystä. Avajaispuheen pitänyt Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Pennanen kiittelikin erityisesti naantalilaista yhteishenkeä.

Naantalin voimistelijoiden tonttuparaati oli yhtä näyttävä kuin aina ennenkin.

Tänä vuonna on ollut todella ilo olla järjestämässä tätä tapahtumaa, koska yhteistyö on saatu erityisesti kunniaan. Naantalin kaupunki on ollut isosti mukana ja järjestelyihin ollaan saatu Naantalin koululaisia ja toimintapajalaisia auttamaan. Me Naantalin Yrittäjien hallituslaiset ollaan myös erityisen iloisia siitä, että tänä vuonna olemme saaneet entistä enemmän seuroja ja yhdistyksiä mukaan valmisteluun. Yhteistyössä on voimaa ja sitä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin, hän totesi.

Jouluvalotkin sytytettiin tänä vuonna yhdessä. Valot saatiin syttymään, kun monisatapäinen yleisö huusi yhteen ääneen: Jouluvalot syttykää!

Hyvän joulun toivotuksia

Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen oli iloinen siitä, millaista iloa ja lämpöä Naantalin joulukadun avaus tuo ihmisille vuoden synkimpään aikaan.

Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen kävi myös tervehtimässä juhlaväkeä.

Tietääkseni ensimmäisen kerran jouluvalot sytytettiin Naantalissa vuonna 1997. Elämme vuoden niitä aikoja, jolloin jouluvalojen sytytys ja yhteiset tapaamiset tuovat pimeyden keskelle lämpöä ja iloa. Naantalin voimavara on yhteisöllisyys, josta tämä on hyvä esimerkki. Parhaat kiitokset Naantalin yrittäjäyhdistykselle. Toivon, että arvon joulupukki ja me kaikki muutkin muistamme oman kaupunkimme yritykset joulun ajan suunnitelmissamme. Toivotan kaikille iloista joulun odotusta, lausui kaupunginjohtaja.

Pikku Myy toivotteli hyvät joulut niille, jotka eivät ole menossa talviunille ja lupasi herättää koko Muumiperheen taas taikatalveksi. Myytä haastattelemassa tilaisuuden juontanut Mikko Seppälä Turun Seutusanomista.

Pikku Myy toivotteli hyvät joulut niille, jotka eivät ole menossa talviunille ja lupasi herättää koko Muumiperheen taas taikatalveksi. Naantalin seurakunnan vt. kirkkoherra Lasse Mustonen taas puhui joulun ajan lahjatoiveista ja toivottikin kaikille toivorikasta joulua, sillä hänelle joulu on ennen kaikkea toivon juhla.

Naantalin Energian ja Naantalin Sataman joululahja ilahdutti

Naantalin Energian hallituksen puheenjohtaja Juha Haapakoski.

Naantalin juhlavuoden kunniaksi Naantalin Energia Oy ja Naantalin Satama Oy halusivat antaa erityisen joululahjan kaupunkilaisille.

Naantalin Energian hallituksen puheenjohtaja Juha Haapakoski kertoi, että Naantalin Energia on aina ollut mukana asentamassa ja sytyttämässä Tullikadun valoja, mutta juhlavuoden kunniaksi yhtiöissä päädyttiin tänä vuonna näyttävämpään ratkaisuun: kaupungintalon valoshow’hun, jossa yhdistyi valo, ääni ja uusi tekniikka.

Naantalilaisen Teknoaitan toteuttamassa teoksessa nähtiin vaikutteita revontulista, lumisateesta, tutuista joulun väreistä ja myös teosten tilanneiden yhtiöiden väreistä. Äänimaisema taas rakentui jouluisiin tunnelmiin.

Tästä alkaa loppiaiseen asti nähtävä juhlavalaistus, joka sytytetään aina virastoajan jälkeen ja sammutetaan aina aamuisin virastoajan alkaessa. Itsenäisyyspäivään, jouluaattoon, joulupäivään, uuteenvuoteen ja loppiaiseen on tulossa oma erityinen valoshow, joten kannattaa tulla uudelleenkin katsomaan, Haapakoski kannustaa.

Joulupukki otti koko illan lasten lahjatoiveita vastaan.

Vuoden 2018 Tuikku on Markus Teijula

Tilaisuudessa palkittiin perinteisesti myös vuoden Tuikku. Hän on tänä vuonna Naantalin Löylyn yleisurheilija Markus Teijula (s.1998), joka on nuoresta iästään huolimatta vienyt Naantalia positiivisella otteella Suomen kartalle ja jo maailmankin kartalle. Tänä vuonna hän voitti Kalevan kisoissa Suomen mestaruudet 400 metrin ja 800 metrin juoksussa ja lisäksi hän on ollut edustamassa Suomea aikuisten Ruotsi–Suomi-maaottelussa ja nuorten arvokisoissa.

Fiksuksi ja kohteliaaksi kehuttu nuori mies on Naantalin Yrittäjien mukaan loistava Naantali-lähettiläs.

Vuoden Tuikku -palkinto jaetaan vuosittain sellaiselle naantalilaiselle, joka omalla toiminnallaan tekee jotain merkittävää muiden naantalilaisten hyväksi ja tuo siten kaupunkiin valoa. Aiempina viime vuosina sen ovat saaneet muun muassa Mikko Rönnholm, Henri Nevari, paraolympialaisista mitaleja tuoneet nuoret, Leena Salo ja Toni Forsblom.

Lapset lavalla!

Parin ensimmäisen biisin jälkeen Anamaria Rusi kutsui lapset lavalle laulamaan kanssaan, mikä oli monelle tenavalle ikimuistoinen hetki.

The Voice of Finlandista tuttu naantalilaislaulaja Anamaria Rusi on toinen, joka on tänä vuonna pitänyt yllä Naantalin positiivista mainetta. Hän lauloi tapahtumassa puolen tunnin setin tuttuja englanninkielisiä joululauluja. Parin ensimmäisen biisin jälkeen hän kutsui lapset lavalle laulamaan kanssaan, mikä oli monelle tenavalle ikimuistoinen hetki – myös 8-vuotiaille naantalilaisille Kerttu Vasamalle ja Juuli Pitkäniemelle.

Kerttu Vasama (vas.), Juuli Pitkäniemi, Hugo Rönnholm, Salli Pitkäniemi, Isla Rönnholm ja eturivissä Onni Pitkäniemi kävivät kertomassa joululahjatoiveensa pukille ja pääsivät esiintymään Anamaria Rusin kanssa.

Ystävykset kehuivat musiikin lisäksi valoshowta ja joulupuuroa ja kertoivat toivoneensa joulupukilta Schleich-eläimiä. Saman porukan pojille Onni Pitkäniemelle ja Hugo Rönnholmille Anamaria Rusin kutsu antoi tilaisuuden esittää Fortnite-pelistä tuttuja tansseja satojen ihmisten edessä ja samat tanssit olivat käynnissä vielä pitkään esityksen jälkeenkin.

Janica Vilen