Kaarinan lukiossa valmisteilla Yökyöpelit-musikaali

Abiturientti, apulaisohjaaja Joona Krusberg ja yhtä päärooleista eli Agenttinero Narua esittävä toisen vuoden opiskelija Tuula Keränen odottavat innolla tammikuussa koittavaa ensi-iltaa. Kuvat: Ragip Önsoy.

Lapsille ja lapsenmielisille suunnattu Yökyöpelit tarjoaa tammikuisen musikaalielämyksen Kaarina-talossa.

KAARINA. Kaarinan lukion opiskelijoiden Yökyöpelit-musikaali saa ensi-iltansa 11. tammikuuta Kaarina-talon Kaarina-salissa. Kaiken kaikkiaan esityksiä on seitsemän kappaletta aina keskiviikkoon 16. tammikuuta asti.

– On mukavaa, että nyt meillä on Kaarinassa ihan oma tila esiintymisille. Aiemminhan käytössämme on ollut Sigyn-sali Turussa, musikaalin ohjauksesta vastaava opettaja Noora Nieminen ja abiturientti, apulaisohjaaja Joona Krusberg toteavat.

– Kaarina-salissa ei ole varsinaista esiintymislavaa, joten rakennamme sellaisen catwalk-tyyppisesti katsomon keskelle, lisää Nieminen.

Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjan Teatteri Tiilen musikaaliproduktio sai kunnon startin syyskuussa työpajojen merkeissä.

– Prosessi saatiin käyntiin lukiollamme vierailleen Helsingin kaupunginteatterin näyttelijän Tuukka Leppäsen alustuksella. Leppänen näytteli ihan ensimmäisessäYökyöpelit-näytelmässä silloin kun sitä kantaesitettiin Helsingissä. Laura Ruohosen kirjoittama näytelmä on sittemmin tuotettu myös sarjaksi Pikku Kakkoseen. Se oli hauska yhteensattuma, että sarjan uusintoja nähdään parhaillaan televisiossa, Nieminen kertoo.

Näytelmämusiikin on säveltänyt Anna-Mari Kähärä, jonka tuotanto oli entuudestaan tuttua Kaarinan lukion musiikinopettaja Saila Strikwerdalle.

– Kähärän musiikki on antoisaa mutta myös haastavaa, ei ehkä niin perinteistä lastenmusiikkia. Isosti ei ole tarvinnut uusia sovituksia tehdä, vaan enemmänkin lähdetty siitä, mitä soittimia bändissämme on tarjolla. Lisäksi solistimme ovat kyllä saaneet tehdä paljon töitä lauluosuuksien eteen, Strikwerda sanoo.

Monikerroksinen teksti

Yökyöpelit on Laura Ruohosen käsikirjoittama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä musiikkinäytelmä, jossa Agenttinero Naru lähtee tutkimaan kummia tapahtumia pullollaan olevaa Yökyöpeleiden taloa, jossa asuu merkillistä väkeä. Agenttinero Narun lisäksi jänniin roolihahmoihin kuuluvat myös muun muassa Mahtimummeli Päätäi Väätäinen, Vauvakaani ja Imulima.

Ohjaaja Noora Nieminen luonnehtii tekstiä herkulliseksi ja monivivahteiseksi.

– Yökyöpelit sopii mielestäni kaikenikäisille. Lapsille suunnatun musiikkinäytelmän teksti on niin monikerroksinen, että aikuisetkin saavat siitä varmasti irti yhtä sun toista. Aivan päättömän juonen sisältävä tarina sekoittelee taitavasti satua, leikkiä ja fantasiaa, Nieminen hymyilee.

Musiikkiteatterilinjalla töitä tehdään viiden opettajan tiimissä, johon kuuluvat Noora Nieminen (draamaohjaus), Saila Strikwerda, (musiikki), Tuija Lehtimäki (koreografia), Katri Koskelo (lavastus) ja Jasmine Aljuboori-Pippola (tuotanto).

Yökyöpelit-musikaalin harjoituskuvaa.
Makupaloja pitkin syksyä

Musiikkiteatterilinjan opiskelijoita on musikaalissa kaiken kaikkiaan 30. Lisäksi linjan ulkopuolelta on saatu mukaan viisi tanssijaa.

– Lastenteatteria on aina erilaista ja kivaa tehdä, apulaisohjaaja Joona Krusberg iloitsee.

– Iso työryhmämme toimii hienosti yhteen, yhtä päärooleista eli Agenttinero Narua esittävä toisen vuoden opiskelija Tuula Keränen kehuu.

Keränen kertoo, että Agenttinero Narulla on lapsekas ja vilkas luonne, joka ottaa kaiken tosissaan.

– Hän etenee hullunkurisessa Yökyöpelien talossa täydellä etsivän varmuudellaan ja päätyy keskelle rikosten sumaa, jatkaa Keränen.

Krusbergistä on ollut antoisaa päästä tutkiskelemaan musiikillisen näytelmän tekoa sekä ohjauksen että esiintymisen näkökulmasta.

– Minulla on musikaalissa siis muutama roolikin, ja mikä parasta, niissä on päässyt laulamaan, hän sanoo.

Otteita tulevasta esityksestä opiskelijat ovat käyneet esittämässä syksyn mittaan muun muassa Kaarinan kirjastolla sekä joulumarkkinoilla. Esityksen lippuja voi hankkia lukion omasta lippukaupasta https://kaarinanlukio.tapahtumiin.fi.

Katariina Mäkinen-Önsoy