Varissuon koululla järjestettiin kiusaamista ehkäisevä teemapäivä

Oppilaat osallistuivat aktiivisesti teemapäivään Varissuon koulussa. Kansainvälisyys näkyy järjestäjien mukaan muun muassa avoimuutena uusia ihmisiä ja asioita kohtaan.

Aktiiviset lapset ovat tulleet koulun käytävillä halaamaan, läpsäyttämään kättä ja kyselemään työstä kiinteistönhoitajalta ja muilta koululla käyneiltä Akseli Kiinteistöpalvelun edustajilta. Tästä Akseli Kiinteistöpalvelujen henkilökunta sai idean järjestää koululla esittäytymistilaisuuden, jonka teemana oli kiusaamisen ehkäisy, erilaisuuden hyväksyminen ja toisten huomioiminen.

VARISSUO. Akseli Kiinteistöpalvelut Oy on vastannut Varissuon koulun kiinteistöhuollosta pari vuotta. Tiistaina 30. lokakuuta yritys järjesti koululla esittäytymistilaisuuden. Idea teemapäivästä syntyi, kun palveluvastaava Jemica Mattsson Akseli Kiinteistöpalveluista pohti, voisivatko he esittäytymisensä ohella olla jotenkin tukemassa koulun kiusaamisen vastaista työtä. Kiinteistöhuolto vastaa muun muassa koulun kunnossapidosta kuten vaikkapa lamppujen vaihtamisesta ja pihan hoitamisesta. Kiinteistönhoitaja on siten näkyvä osa koulun arkea ja työyhteisöä.

– Ideamme oli kertoa koululaisille, miten työpaikoillakin on erilaisia ihmisiä, mutta kaikkien kanssa pitää kuitenkin tulla toimeen. Kävimme teemapäivänä koululaisten kanssa keskustelua siitä, miten kukin voisi omalta osaltaan toimia kiusaamista vastaan, Jemica Mattsson ja viestintäasiantuntija Riikka Kyläheiko Akseli Kiinteistöpalveluista kertovat.

Lapset tutustuivat samalla kiinteistönhoitajan työhön pienillä syystalkoilla lehtiä haravoimalla. Ajatuksena tässä oli opetella huomioimaan toisia myös siistin ympäristön ylläpitämisessä. Noin 80 työntekijän kiinteistöpalveluyrityksestä mukana oli seitsemän hengen porukka mukaan lukien muun muassa palveluesimies, kiinteistönhoitaja, timpuri ja viestintäasiantuntija. Lisäksi koululta teemapäivässä mukana oli rehtori, opettajia ja muuta henkilökuntaa. Teemapäivään osallistuivat oppilaista sekä 1–3-luokkien ryhmät että 4–6 luokkien ryhmät.

Kerro aina jollekin

Pienryhmissä pohdittiin omia kiusaamiskokemuksia ja kerrattiin, miten kannattaa toimia, jos kokee tai huomaa kiusaamista. Aikuiset muistuttivat, miten tärkeää on aina kertoa jollekin – opettajalle, kaverille tai vanhemmille, jotta voidaan puuttua, sillä kiusaaminen jättää usein pitkäkestoiset arvet. Yhdessä harjoiteltiin myös sanomaan jotain hyvää ja kannustavaa toisille kuten ”olet reilu kaveri”. Lapset osallistuivat innokkaasti omilla kokemuksillaan ja kyselemällä.

– Täällä on avoin ja iloinen ilmapiiri. Toivon, että lapset muistavat meidät ja kokevat meidät turvallisiksi aikuisiksi. Kehitimme myös yhteisen tunnuslauseen: ollaan yhdessä ylpeästi erilaisia, idean äiti Jemica Mattsson hymyilee.

Kansainvälisessä koulussa kasvetaan suvaitsevaisuuteen

Varissuon koulu on perusopetuksen alakoulu, jossa opiskelee 180 oppilasta. Koulun erityispiirre on S2 oppilaiden eli suomi toisena kielenä -oppilaiden suuri määrä. Heitä on 81 prosenttia kaikista koululaisista. Monikulttuurisuus onkin osa koulun arkea ja erilaiset ihmiset jokapäiväistä työtä rikastuttava tekijä.

Rehtori Nana Lampi kertoo, että kiusaamisen ehkäisy on kirjattu koulun opetus- ja vuosisuunnitelmaan. Uutta on, että muutkin toimijat tulevat mukaan nykyisin entistä enemmän siihen työhön. Koulussa on käytössä kiusaamiskyselyt kaksi kertaa vuodessa ja muun muassa kolme nimettyä henkilöä, joiden kautta voi ilmoittaa kiusaamistapaukset. Teemapäiviä järjestetään vuosittain. Syksyllä koulussa oli myös HC TPS:n kiusaamisen vastainen tapahtuma. Lampi uskoo, että suvaitsevaisuus saattaa olla suurempaa, koska koulussa on niin paljon kansallisuuksia.

– Ketään ei saa syrjiä, koska kiusaamista kokenut voi alkaa itse kiusaamaan, teemapäivään osallistunut oppilaskunnassa toimiva 11-vuotias Juho kiteyttää.

Marjo Peltoniemi