Turun seudulla mielenkiintoiset seurakuntavaalit

Valtakunnallisesti äänestysaktiivisuus laski taas

SEURAKUNTAVAALIT. Sunnuntaina 18. marraskuuta käytiin seurakuntavaalit lähes 400 seurakunnassa. Valtakunnallisesti mitattuna äänestysaktiivisuus jatkoi laskuaan. Kun neljä vuotta sitten vaaliuurnilla kävi 15,5 % äänioikeutetuista, tänä vuonna alustava arvio äänestysprosentista on enää 14,3. Seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat tuloksensa keskiviikkona 21.11.2018.

Turun seudulla paras äänestysprosentti oli Rymättylän seurakunnassa, jossa äänensä käytti 23,7 % äänioikeutetuista. Vähiten äänestäjiä taas oli Turun Mikaelin seurakunnassa, jossa äänestysprosentti oli vain 8,6. Myös Raisiossa äänestysprosentti oli suhteessa muihin alhainen: 9,3 %.

Nuorimmat päättäjät sai Turun Mikaelinseurakunnan seurakuntaneuvosto. Siellä keski-ikä on 48 vuotta. Iäkkäimmät päättäjät sen sijaan ovat Merimaskussa. Siellä seurakuntaneuvoston jäsenten keski-ikä on 64 vuotta. Yli 60-vuotiaiden osuus Merimaskun seurakuntaneuvostosta on jopa 75 %.

Merimaskussa oli myös melko epätyypillinen sukupuolijakauma. Naisia valittiin seurakuntaneuvostoon vain 37,5 % ja miehiä 62,5 %. Naantalin seurakuntayhtymän kahdessa muussa seurakunnassa; Naantalissa ja Rymättylässä sen sijaan sukupuolijakauma on tasan 50–50. Toiseen suuntaan kallellaan olevista seurakunnista Turun Katariinanseurakunnassa sukupuoliero on räikein. Siellä seurakuntaneuvostoon valittiin naisia 85,7 % ja miehiä vain 14,3 %. Myös Turun Mikaelinseurakunnassa sukupuoliero oli naisten hyväksi huomattava 75–25.

Piikkiössä partiolaiset saivat kunnon äänivyöryn. Jopa 50 % valituista oli Partiotyön ystävien listalta. Samainen lista voitti koko Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaalit edellisten vaalien tapaan.

Alustavan tiedon mukaan kirkkovaltuustoihin valituista uusia luottamushenkilöitä on koko Suomessa 49,8 %.

Turun Seutusanomien ilmestymisalueen seurakuntien ja seurakuntayhtymien vaalitulokset:

Ehdokkaat vertausluvun mukaisessa järjestyksessä

Liedon seurakunta: äänestysprosentti 20,4; valittujen keski-ikä 53

Oili Riikonen, Soili Leppänen, Seppo Mikkonen, Riina Kolkkala-Westerlund, Minna Mäkinen, Matti Mäkitalo, Teija Alipirjelä, Leena Laihia, Pentti Nieminen, Markus Kaajalaakso, Leena Tervahartiala, Pinja Länsikallio, Martti Heikkilä, Eliisa Lehti, Timo Paavilainen, Mika Heinonen, Aino Nurmi, Leena Karvala, Outi Kvarnberg, Emmi Saariaho-Räsänen, Jaakko Heininen, Anna Järvinen, Paula Ranta, Sirkka-Liisa Frantti, Mia Pusa, Juhan Heinonen, Sinikka Ala-Uotila

Maskun seurakunta: äänestysprosentti 17,4; valittujen keski-ikä 55

Kaija Järä, Mari Karsio, Tuulikki Karru, Kai Sinkkonen, Salla Miesvirta, Tapio Saarinen, Seija Tuunanen, Rauno Aulio, Mauri Halme, Pertti Veräjänkorva, Antti Hulmi, Henna Leime, Hanna Vesterinen, Pirkko Helenius, Riitta Mäki-Turja-Grönroos, Tarja Tähkäpää, Marja-Leena Kallio, Hannu Kankarjärvi, Riikka Kankare, Outi Rautalin, Seppo Uotila, Petri Linkoala, Sari Mäkiö

Mynämäen seurakunta: äänestysprosentti 18,6; valittujen keski-ikä 50

Jouni Syren, Aki Laaksonen, Antti Kaitanen, Säde Aarlahti, Aila Rannikko, Kari Mäkelä, Anna-Liisa Hyrsky-Heikkilä, Kati Käiväräinen, Hanna Nummela, Maija-Lotta Vauramo, Arja Eeva, Maija Vuoristo, Jukka Ristimäki, Kirsi Järvi, Salla Suominen, Karri Lehtonen, Anniina Peltola, Minna Luotonen, Niina Martelius

Naantalin seurakuntayhtymä: äänestysprosentti 14,9; valittujen keski-ikä 56

Pekka Ritvanen, Naantalin srk, Jyrki Rautiainen, Naantalin srk, Martti Jaanto, Rymättylän srk, Riitta Alho, Naantalin srk, Marjo Sipilä, Naantalin srk, Emil Nyblom, Naantalin srk, Katja Mäntylä, Naantalin srk, Jussi Tähti, Rymättylän srk, Mari Leppänen, Naantalin srk, Erkki Rantanen, Naantalin srk, Pirjo Orrela, Naantalin srk, Tommy Björkskog, Naantalin srk, Jari Paasikivi, Naantalin srk, Kaisa Suovanen, Rymättylän srk, Irmeli Vainio, Merimaskun srk, Kari Kouki, Naantalin srk, Leena Filander, Naantalin srk, Arto Sinkkonen, Naantalin srk, Kaija Saarni, Rymättylän srk, Pirjo Järvenranta, Naantalin srk, Pia Teissala, Naantalin srk, Hannele Vienonen, Naantalin srk, Ritva Koskinen, Naantalin srk, Åke Nyblom, Naantalin srk, Jaana Törne, Rymättylän srk, Antti Tunturi, Naantalin srk, Roosa Hanhinen, Naantalin srk, Jutta Rinneranta, Naantalin srk, Reijo Ihalin, Merimaskun srk, Markus Helenius, Merimaskun srk, Erkki Rantala, Merimaskun srk

Merimaskun seurakunta: äänestysprosentti 14,2; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 64

Irmeli Vainio, Niina Ekqvist, Markus Helenius, Reijo Ihalin, Erkki Rantala, Leo Salonen, Eliisa Ansamaa, Matti Seulanto

Naantalin seurakunta: äänestysaktiivisuus 13,7; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 59

Jyrki Rautiainen, Marjo Sipilä, Riitta Alho, Mari Leppänen, Katja Mäntylä, Tommy Bjökskog, Pirjo Orrela, Erkki Rantanen, Emil Nyblom, Merkku Leivo, Kari Kouki, Jari Paasikivi, Hannele Vienonen, Pirjo Järvenranta

Rymättylän seurakunta: äänestysprosentti 23,7; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 54

Iiris Päivölä, Jaana Törne, Martti Jaanto, Jussi Tähti, Heikki Vainio, Lassi Lähteenmäki, Katja Kolehmainen, Kirsi Lähteenmäki

Nousiaisten seurakunta: äänestysprosentti 19,9; valittujen keski-ikä 55

Eija Heikkilä, Juha Aavikko, Mervi Lahtonen, Jaakko Rantasalo, Virpi Järäinen, Anna Jaakkola, Mirja Hannula, Reima Sjöroos, Hannu Mattila, Matti Anttila, Heli Heikkilä, Menni Heikkinen, Petteri Paananen, Antti Airikki, Jarmo Virtanen

Paimion seurakunta: äänestysprosentti 21,5; valittujen keski-ikä 54

Jaakko Kivisaari, Elina Järvinen, Satu Tuominen, Silvia Koski, Satu Simelius, Harri Vuorinen, Arimo Lähdeniitty, Seppo Laitinen, Tiina Alastalo, Eeva Heurlin, Jaana Paasonen, Anne Kuparinen, Terhi Reponen, Jenni Rissanen, Leena Hyvönen, Juha Kuopila, Lauri Harkia, Harri Joukas, Riitta Rantanen, Henna Pirhonen, Tuula Kurki, Riikka Salminen, Janina Sippola, Teuvo Möttö, Toini Aro, Jorma Kakkonen, Sari Kuosmanen

Raision seurakunta: äänestysprosentti 9,3; valittujen keski-ikä 57

Vesa Parantainen, Ari Leinonen, Ville Virtanen, Anita Ruusuranta, Risto Nikkonen, Marja Haikka, Inka Lähteenmäki, Hannele Lehto-Laurila, Jukka Vanto, Kalle Myllymäki, Annika Aaltonen, Terhi Valkeejärvi, Hannele Anttila, Hannele Alanen, Jenni Laaksonen, Timo Ekman, Anneli Vainio, Raimo Sulonen, Jasmin Nisunen, Juhani Hietala, Eero Vainio, Marjut Lehti-Laakso, Jarmo Rosama, Jussi Salonen, Anneli Minks, Janette Broberg, Kimmo Kosonen

Ruskon seurakunta: äänestysprosentti 17; valittujen keski-ikä 51

Antero Lähteenmäki, Mari Raiko-Pyysalo, Marja Kulmala, Matti Mattila, Ritva Sipilä, Sini Virta, Timo Hiironen, Ulla Valtonen, Irmeli Kuusela, Tero Aaltonen, Erja Laine-Villa, Kaisa Salonen, Kalle Tammi, Matilda Suominen, Anni Raiko, Mervi Salin-Inkinen, Juha Vuotinen, Johanna Suokivi, Saija Kouki-Mäkinen

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä: äänestysprosentti 10,8; valittujen keski-ikä 54 (osan kotiseurakunta puuttuu vielä)

Helmi-Riitta Toivari, Turun Tuomikirkkoseurakunta, Siv Sandberg, Mikko Laurén, Maarian srk, Henna Jagt, Maarian srk, Merja Nurmio, Maarian srk, Anniina Rantala, Kaarinan srk, Essi Tarvainen, Turun Martinseurakunta, Seppo Muurinen, Turun Martinseurakunta, Juha Nappu, Turun Henrikinsrk, Marja Vaiste, Kaarinan srk, Anni Puhakka, Turun Tuomikirkkoseurakunta, Eevi Raunio, Maarian srk, Raimo Erkkilä, Kaarinan srk, Harri Raitis, Turun Tuomikirkkoseurakunta, Henrik Karlsson, Åsa Gustafsson, Pentti Korhonen, Maarian srk, Laura Vuoristo, Maarian srk, Harri Lukander, Piikkiön srk, Marika Siika, Maarian srk, Markku Liitola, Turun Martinseurakunta, Mirkka Lehtonen, Kaarinan srk, Antti Koponen, Turun Henrikinsrk, Varpu Ruohonen, Turun Henrikinsrk, Kirsti Grönberg, , Turun Martinseurakunta, Irja Gustafsson, Kaarinan srk, Lauri Palmunen, Turun Tuomikirkkoseurakunta, Arto Kaarma, Turun Martinseurakunta, Kaarina Valo-Laukkanen, Turun Henrikinsrk, Laura Pirilä, Turun Tuomikirkkoseurakunta, Petra Lindblad, Jaana Koskenniemi, Maarian srk, Ville Kouki, Kaarinan srk, Sinikka Tuomarila, Piikkiön srk, Hans Ekroth, Turun Martinseurakunta, Kasper Kanervavuori, Piikkiön srk, Nora Fagerholm, Turun Henrikinsrk

Kaarinan seurakunta: äänestysprosentti 11,9, seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 54

Anniina Rantala, Anne Seivästö, Ville Kouki, Mirkka Lehtonen, Irja Gustafsson, Raimo Erkkilä, Maria Ranne, Marja Vaiste, Minna Tiainen, Ari Malmi, Jari Andersson, Paula Mäkinen, Johanna Laitinen, Kaarina Peltonen

Maarian seurakunta: äänestysprosentti 10,1; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 54

Henna Jagt, Marika Siika, Mikko Laurén, Eevi Raunio, Laura Vuoristo, Merja Nurmio, Pentti Korhonen, Sini Lehto, Kristiina Hellstén, Antti Alitalo, Jaana Koskenniemi, Maria Lähdemäki, Jorma Hellstén, Jaakko Erola, Annukka Helander, Kerttu Palmunen

Piikkiön seurakunta: äänestysprosentti 14,6; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 50

Harri Lukander, Sinikka Tuomarila, Kasper Kanervavuori, Laura Langh-Lagerlöf, Mirjo Kanervavuori, Kirsi Huoponen, Esko Lehtisalo, Ilkka Lehmus, Markus Ollila, Mia Linnansuu, Janne Aso, Hanna Lystimäki

Turun Henrikinseurakunta: äänestysprosentti 10,2; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 52

Juha Nappu, Varpu Ruohonen, Antti Koponen, Kaarina Valo-Laukkanen, Juhani Ehojoki, Maria Lahtinen, Heidi Haapala, Kirsi Kauliomäki, Erkki Sellman, Kari Helander, Liisa Purho, Nora Fagerholm, Jenna Viherlaakso, Marika Huurre

Turun Katariinanseurakunta: äänestysprosentti 11,3; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 54

Tiina Stauffer, Ari Rantanen, Pirjo Tiensuu, Eija Koskivaara, Johanna Forss-Lähdesmäki, Maria Kupari, Anni Maria Laato, Sirkka-Liisa Kavén, Anna-Emilia Hartikka, Päivi Salminen, Seija Arve, Nina Koiranen-Kortemäki, Rauni Laine, Jakke Mäkelä

Turun Mikaelinseurakunta: äänestysprosnetti 8,6; seurakuntaneuvostoon valittujen keski-ikä 48

Ulla-Maija Vierimaa, Katariina Haimi, Hanna Suomela, Viivu Seila, Aila Harjanne, Kari Mäenpää, Pia Lindell, Jarno Kuivala, Seppo Lahtinen, Anna Lintunen, Tanja Raunio, Linnea Eerola, Anna Sirkiä, Anna-Riina Koskenniemi, Helena Honka-Hallila, Marjo Valtonen