Turun Koroisille Suomen ensimmäinen LAND-keskus

Lotta Laaksonen (vas.), Terhi Arell, Anton Nordqvist, Visa Suonpää ja Henry Qwick kuuluvat Elävän kulttuurin Koroinen ry:n LAND-tiimiin.

TURKU. Elävän kulttuurin Koroinen ry on hyväksytty Suomen ensimmäiseksi kansainväliset kriteerit täyttäväksi permakulttuurin LAND-keskukseksi. Permakulttuurissa kehitetään luonnon kanssa sopusoinnussa olevaa kestävää elämäntapaa.

Permakulttuuri on suunnittelumenetelmä, jota voi soveltaa missä vain. Sen ytimessä on kolme eettistä periaatetta: huolenpito maapallosta, ihmisistä sekä resurssien reilu jako. Sen piiriin kuuluu muun muassa ruuan ja energian tuotanto, asuminen sekä taloudellinen ja sosiaalinen toiminta. Koroinen on ollut permakulttuuritoiminnan pioneeripaikkoja Suomessa jo 2000-luvun alusta.

– Järjestämme kaikille avointa aktiivista toimintaa ympäri vuoden: käytännön kursseja, permakulttuurisia opintopiirejä kuukausittain, isoja viikonlopputapahtumia ja luentoja. Olemme käyneet tutustumassa pohjoismaisiin LAND-keskuksiin. Opintomatkojen pohjalta teimme perusteellisen suunnitelman toiminnasta, kertoo hankkeessa mukana ollut Lotta Laaksonen.

– Suunnittelutyö on nyt saatu päätökseen ja keskuksen toiminta voi alkaa, hän jatkaa.

LAND-keskusten (Learning, Activity, Network & Demonstration) verkosto rantautui Suomeen Englannista Tanskan kautta. Englannissa verkostoon kuuluu jo toista sataa paikkaa, jotka tekevät yhteistyötä markkinoinnissa, koulutuksessa ja kehitystyössä.

– Toivottavasti Koroisten esimerkki innostaa myös muita toimijoita Suomessa hakemaan LAND-keskuksiksi. Toivomme verkoston leviävän ja tekevän permakulttuuria tunnetuksi, kertoo Suomen permakulttuuriyhdistyksen LAND-koordinaattori Marja Nuora.

Suomessa verkostoa hallinnoi Suomen permakulttuuriyhdistys.