Suurilan Oopperajuhla Tarvasjoella tuo oopperan tavallisten ihmisten ilmoille

Vuoden 2017 Suurilan oopperajuhliin saapui 250 ihmistä kaatosateesta huolimatta.

Suurilan kyläyhdistyksen järjestämä oopperajuhla esiteltiin yhtenä esimerkkinä aktiivisesta kylätoiminnasta Kylien ääni -iltamissa. Varsinais-Suomen Kylät ry:n ja Varsin Hyvä ry:n järjestämät iltamat järjestettiin Maskussa Lundan talolla. Yleisössä oli enimmäkseen kyläyhdistysihmisiä eri puolilta Varsinais-Suomea.

LIETO. Maskussa Lundan talolla vietettiin Varsinais-Suomen Kylät ry:n Kylien ääni -iltamia torstaina 8. marraskuuta. Suurilan kyläyhdistyksen aktiivit oli kutsuttu iltamiin kertomaan Suurilan oopperajuhlista. Satu Raassina-Perttunen, joka on kyläyhdistyksen puheenjohtaja, sekä Maarit Heinonen, yhdistyksen sihteeri, kertoilivat kesätapahtuman historiasta – ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

Kylän vuotuinen voimainponnistus, oopperajuhlat, lähti aikoinaan Timo Isotalon ääneen lausumasta ajatuksesta. Kylälle oli hankittu uusi telttakatos, joka Isotalon mielestä oli hieno kuin oopperatalo, jossa voisi pitää vaikka oopperajuhlat. Villi idea päätettiin toteuttaa. Isotalo tunsi Nicholas Söderlundin, joka oli työskennellyt Tarvasjoella kanttorin sijaisena. Sittemmin Söderlund on luonut uraa oopperan maailmassa sekä monenlaisissa poikkitaiteellisissa produktioissa. Suurilassa Söderlund on esiintynyt joka vuosi, minkä lisäksi hän on vuosittain koonnut tapahtumaan artistikattauksen, johon pääsystä oopperatähdet ovat jopa hieman kilpailleet.

– Esiintyjiä on ollut helppo saada. Kun toinen taiteilija on kuullut, että toinen on päässyt ja itse ei… vihjaa Raassina-Perttunen.

Oopperaa ihmisille

Monet ajattelevat oopperan olevan hienojen ihmisten laji, jota pääsee näkemään vain Helsingissä Kansallisoopperassa tai Savonlinnan Oopperajuhlilla. Suurilassa on haluttu tuoda ooppera ihmisten ilmoille.

– Kylällä tavallisten ihmisten on helppo tulla kuuntelemaan oopperaa, perustelee Raassina-Perttunen kylätapahtuman menestyksen salaisuutta.

Suurilan oopperajuhlilla vuosien mittaan esiintyneet musiikkialan kuuluisuudet, muun muassa Tiina-Maija Koskela, Jonna Vartiainen, Kaisa Ranta, Leena Reinman, Pasi Helin ja Aki Alamikkotervo, ovat esiintyneet Oopperajuhlilla ja lukuisilla musiikkijuhlilla, mutta silti he ovat esityksen jälkeen jääneet Suurilassa kahvittelemaan ja jutustelemaan yleisön kanssa.

– Oopperamaailman tähdet ovat Suurilassa lähempänä yleisöä kuin esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlilla, sanoo Raassina-Perttunen.

Tapahtuman kävijämäärät ovat kasvaneet kymmenen vuoden aikana. Ensimmäisillä Suurilan oopperajuhlilla kävi noin sata ihmistä, mutta kävijäennätys tehtiin vuonna 2016, jolloin tapahtumassa oli peräti 270 kuulijaa.

Tapahtumasta ei halutakaan kovin suurta, jottei intiimi tunnelma kärsisi. Tapahtumaan järjestetään talkoovoimin, joten resurssitkaan eivät riittäisi suuremman tapahtuman järjestämiseen.

Jo nyt oopperajuhlaviikonlopun aikana tehdään 500 tuntia talkootyötä.

– Oopperajuhlaviikonloppu on työntäyteinen, sanoo Raassina-Perttunen.

Maailman parasta hernesoppaa

Liedon kunta on tukenut tapahtumaa kulttuuriavustuksella, jota ilman kyläyhdistys järjestäisi oopperajuhlia melkoisella riskillä. Tapahtuma on saanut myös sponsoreita, ja Seppälän tiilitehdas on tullut mukaan tarjoamalla katon yleisön päälle. Suomen kesäsäät ovat arvaamattomia, mutta vuonna 2017 voitiin yleisölle ensi kertaa luvata kuiva kuuntelukokemus, säiden osalta tietenkin, sillä tuolloin ei enää oltu taivasalla vaan tehtaan hallitilassa.

Kyläyhdistyksen väeltä tapahtuman järjestäminen vaatii paljon aikaa ja paneutumista. Sääntö-Suomi edellyttää, että järjestäjät kantavat vastuunsa.

– Pitää täyttää jos jonkinlaista lippua ja lappua, sanoo Raassina-Perttunen viitaten lukuisiin asiakirjoihin, joita kyläyhdistyksessä on jouduttu täyttämään viime vuosina.

Yleisötapahtumailmoitus, järjestysmiesten hankkiminen ja jopa pelastautumissuunnitelma on täytynyt tehdä.

– Ainuttakaan tappelua ei ole ainakaan toistaiseksi ollut, hän naurahtaa.

Talkoolaiset tekevät tuntikausia töitä tapahtuman eteen.

Oopperajuhlilla tarjotaan joka vuosi oopperaleivos, jotka tehdään kylällä itse – talkoovoimin.

Talkoolaisia muonitetaan hernesopalla, joka on monen mielestä maailman parasta.

Tapahtuman tulevaisuudesta on spekuloitu. Kylätapahtumia järjestetään vain niin kauan kun on ihmisiä, jotka jaksavat tehdä talkootyötä. Raassina-Perttunen kiittelee myös Nicholas Söderlundia:

– Ilman Nikkeä oopperajuhlia ei olisi ollenkaan. Ja tänä kesänä Nikke sanoi, että elokuussa 2019 nähdään, vinkkaa Raassina-Perttunen.

Suvi Valtanen