Suomen paras harrastepeli suunniteltiin Kaarinassa

Kaarinalainen Antti Lehmusjärvi on pitkän linjan peliharrastaja ja nyt myös pelisuunnittelija.

KAARINA. Parhaille suomenkielisille tai suomalaisten suunnittelijoiden lautapelijulkaisuille myönnettävät Pelaajien valinta -palkinnot on jaettu. Tunnustukset myöntää suomalaisista lautapelibloggaajista koostuva raati.

Harrastajapelisarjan voitti kaarinalaisen Antti Lehmusjärven suunnittelema 1918 – Veli veljeä vastaan. Peli asettaa punaiset ja valkoiset vastakkain korttivetoiseen sotapeliin, jossa todelliset historialliset tapahtumat tulevat osaksi peliä. Historian kipeämmätkin aihepiirit soveltuvat lautapelien aiheiksi, kunhan käsittely on kunnioittavaa, kuten Lehmusjärven puolueettomassa pelissä. 1918 – Veli veljeä vastaan nousi raadin listalle, koska peli herätti mielenkiintoa myös sotapelejä harrastamattomien keskuudessa: kiinnostava aihe, laadukas toteutus ja riittävä yksinkertaisuus tekevät pelistä toimivan paketin. Pelin on julkaissut Linden Lake Games.

Perhepelien sarjan voitti koristekaakelilaattojen asetteluun keskittyvä Azul, jonka on suunnitellut Michael Kiesling. Raadin mielestä Azul erottuu edukseen koukuttavan pelimekaniikkansa vuoksi: laattojen valitseminen ja asettelu on yksinkertaisen kiehtovaa. Laattojen miellyttävä näppituntuma lisää osaltaan elegantin pelin vetovoimaa. Pelin pohjoismaisen laitoksen on julkaissut Asmodee Nordics.

Vuoden peliteosta palkittiin Helmet-kirjastot. Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat hankkineet kokoelmiinsa runsaan ja asiantuntevan valikoiman lautapelejä. Helmet-kirjastojen suosituista valikoimista Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla löytyy jo yli tuhat peliä alan klassikoista tuoreimpiin menestyksiin. Kirjastot ovat tehneet lautapelaamisesta helppoa ja houkuttelevaa ja kannustaneet harrastuksen pariin uusia ihmisiä. Monet muutkin maamme kirjastot ovat jo lähteneet seuraamaan Helmet-kirjastojen esimerkkiä.

Lisäksi raati jakoi Vuoden peliteko -kunniamaininnan tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, joka tammikuussa kertoi juhlistavansa vaalivoittoa pelaamalla läheistensä kanssa huutopussia.

– Kortti- ja lautapelit sopivat kaikille. Kun valtakunnan vakavasti otettavin herrasmies kertoi peliharrastuksestaan, tämä oli siitä tärkeä muistutus, totesi Pelaajien valinta -raadin puheenjohtaja, kirjailija Joonas Konstig.