Raision Urheilijat toi Vaasasta 21 SM-mitalia

Raision Urheilijoiden uintijaostossa on 150 kilpailevaa lisenssiuimaria ja noin 400 harrasteuimaria. Viime viikon SM-kisoissa oli mukana 16 uimaria. Treenit jatkuivat kotihallilla heti maanantaina.

Viisi päivää, 16 uimaria, 21 mitalia. Raision Urheilijoiden uintijaostolla on käynnissä huippuvuosi!

Raision Urheilijoiden mitalit 25 metrin radan SM-kisoista

Aikuisten sarja: 7 mitalia (2 kultaa, 2 hopeaa ja 3 pronssia), seuralle kisoista 10. sija.

Nuorten sarja: 14 mitalia (4 kultaa, 8 hopeaa, 2 pronssia), seuralle kisoista 2. sija.

RAISIO. Raision Urheilijoiden uimareille maistui kakku maanantaina 19. marraskuuta Ulpukan kahvilassa. Edellisenä yönä lyhyen radan SM-kisoista Vaasasta palanneet uimarit toivat mukanaan 21 mitalia: 7 aikuisten sarjasta ja 14 nuorten sarjasta. Nuorten puolella Raision Urheilijat oli koko kisojen toiseksi menestynein seura.

14.–18. marraskuuta pidetyissä kisoissa Raision suurimmat ylpeyden aiheet olivat Roope Paatoksen täysin ylivoimainen kaksoismestaruus sekä tyttöjen viesti, josta raisiolaiset nappasivat sekä kultaa että pronssia. Eniten mitaleja kantoi kotiin Olivia Weuro. Hänet kruunattiin nuorten Suomen mestariksi 17-vuotiaiden tyttöjen kuninkuusmatkalla eli 100 metrin vapaauinnissa tuloksella 55,74. Lisäksi hän voitti kahdeksan muuta mitalia.

Ahvenanmaalta uinnin perässä Turkuun muuttanut Olivia Weuro toi kisoista yhdeksän mitalia.

Ahvenanmaalta Raision uimavalmennuksen perässä yksin mantereelle muuttanut lukiolainen oli yhtä hymyä maanantaina, vaikka yö olikin mennyt bussissa. Hän myös pääsi korkkaamaan raisiolaisten mestaruuskakun.

Roope Paatoksen vuosien treenit palkittiin

Kaksinkertaiselle Suomen mestarille Roope Paatokselle maistui kakku mitalijuhlissa.

Vuonna 2002 syntynyt Roope Paatos sai kultaa sekä aikuisten että nuorten 800 ja 1500 metrin vapaauinneissa. Hän oli molemmissa uinneissa täysin ylivoimainen ja ui niissä uudet ennätyksensä: 800 metriä aikaan 8.08,26 ja 1500 metriä aikaan 15.29,85. 1500 metrillä hän ui Suomen kautta aikojen neljänneksi kovimman ajan.

Ruotsin mestaruudet ratkottiin samalla viikolla. Roope olisi vienyt kaikki oman ikäiset ja vuotta vanhemmat myös Ruotsissa ja se on kuitenkin todella kova uintimaa. Samoin Olivia, kehuu uimareiden päävalmentaja ja Roopen isä Petteri Paatos.

Roope Paatos opiskelee Kerttulin urheilulukiossa ensimmäistä vuotta. Kympin oppilas hyödyntää jopa koulumatkat treenaamiseen pyöräilemällä.

11 kilometriä siitä tulee yhteen suuntaan, hän sanoo.

Paatos on uinut ihan pienestä asti. Vuosien treeneistä korjataan nyt satoa.

Kesällä voitin 800 metrin vapaauinnin ja viime vuonna sain 1500 metristä hopeaa, hän muistelee aiempaa menestystä. Ja nyt kaulassa on kirkkaimmat mitalit.

Viestivoitto Suomen ennätyksellä

Ylärivissä pronssimitalistit Irene Mäkilä (vas.), Vuokko Suomäki, Sylvia Kuusisto ja Aino-Kaisa Paatos. Alarivissä Suomen mestarit Rebekka Luoto, Anniina Kallio, Anna Vira ja Olivia Weuro.

Tyttöjen viestijoukkue ui uuden nuorten Suomen ennätyksen T17-sarjan 4×100 metrin vapaauinnissa kokoonpanolla Rebekka Luoto, Anniina Kallio, Anna Vira ja Olivia Weuro. Raision Urheilijoiden kakkosjoukkue ui samassa lajissa pronssille kokoonpanolla Irene Mäkilä, Vuokko Suomäki, Sylvia Kuusisto ja Aino-Kaisa Paatos.

Ykkösjoukkue ui lisäksi puolta pidemmällä matkalla eli 4×200 metrin vapaauinnissa hopealle häviten vain pari kymmenystä voittajajoukkueelle ja alittaen samalla myös entisen nuorten Suomen ennätyksen kuten tietysti voittajajoukkuekin. Tässä joukkueessa Anna Viran korvasi Irene Mäkilä.

Huumoria unohtamatta

Raision uimarit aloittivat kisansa sillä, että he kävivät kaatamassa kisa-altaaseen pullollisen Raision uimahallin vettä, sillä omassa vedessä ui aina paremmin.

Raision uimarit aloittivat kisansa sillä, että he kävivät kaatamassa kisa-altaaseen pullollisen Raision uimahallin vettä, sillä omassa vedessä ui aina paremmin. Huumoria ei muutenkaan porukalta puuttunut. Kun tv-kamerat tulivat kohdalle ennen uintisuoritusta, nuoret nostivat ilmaan vitseillä siivitettyjä lappujaan. Roope Paatoksen ”On tämäkin työmaa” ja Putous-ohjelmasta tuttu ”Oi luoja ota minut jo pois täältä” herättivät huomiota kisaviikonloppuna myös sosiaalisessa mediassa.

Kolmessa sukupolvessa Suomen mestareita

Raision Urheilijoilla on kolme valmentajaa: Mika Luoto (vas.), päävalmentaja Petteri Paatos ja Teemu Kaila.

Suomen mestariksi uineen Roope Paatoksen pikkusisko Aino-Kaisa Paatos oli mukana pronssille uineessa viestijoukkueessa. Hän on vasta 14-vuotias ja oli kisoissa mukana lähinnä saadakseen kisakokemusta. Hänen oman ikäsarjansa kisat uidaan joulukuussa.

Heidän isänsä Petteri Paatos toimii seuran päävalmentajana ja myös heidän äitinsä Hanna Paatos on entinen SM-tason kilpauimari. Äidin isällä Jarmo Rosamalla on niin ikään takanaan pitkä uinti- ja valmennusura. Hän on myös perustanut Raision oman uintiseuran vuonna 1974 ja ollut omalta osaltaan myötävaikuttamassa siihen, että Raisioon on saatu hyvä uimahalli.

Rosama ehti kantaa valmennusvastuuta Raisiossa yli 20 vuotta ennen kuin vävy astui puikkoihin.

Nykyään me vedetään vaimon (Leena Rosama) kanssa aikuisille uintitekniikkakursseja, mutta toki käyn usein antamassa vinkkejä kilpauimareillekin, hän hymyilee.

Olivia Weuro pääsi korkkaamaan mestaruuskakun Ulpukan kahviossa.

Janica Vilen