Raisiokumma-tapahtumassa esillä alueen spefi-kirjailijoita

Raisiolainen Jenna Kostet oli yksi kirjaston spefi-illan puhujista.

Raision kirjastossa järjestettiin torstaina 8. marraskuuta Raisiokumma-tapahtuma, eli spekulatiivisen fiktion ilta. Paikalla spefistä kertomassa olivat raisiolainen kirjailija Jenna Kostet ja maskulainen kirjailija Magdalena Hai. Samalla julkistettiin Raisiokumma-kirjoituskilpailun tulokset.

RAISIO. Raision kaupunginkirjaston järjestämään spekulatiivisen fiktion Raisiokumma-tarinakilpailuun osallistui huikeat 52 novellia. Lokakuun ajan käynnissä olleessa kilpailussa sai kertoa kummallisen tarinan Raisiosta tai jostain muualta Varsinais-Suomen seudulta.

Kirjoituskilpailu huipentui kirjastossa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa puhujina olivat Jenna Kostet ja Magdalena Hai. Kummatkin kirjailijat ovat tuttuja nimenomaan spekulatiivisen fiktion ja fantasian maailmoista.

Kostetin tyylinä on maaginen realismi. Hänen esikoisteoksensa Lautturi sai Blogistanian Kuopus-palkinnon. Tilaisuudessa hän kertoi myös, miten hänen kirjoittajan uransa alkoi.

– Sain yliopistoaikoinani yhden kuukauden apurahan graduani varten. Sain täten olla kuukauden poissa töistä, joten mietin, mihin käyttäisin aikani sen kuukauden aikana gradun tekemisen ohella. Otin tuolloin itselleni haasteen kirjoittaa romaanikäsikirjoituksen kuukaudessa. Sekä gradu että käsikirjoitus valmistuivat tuon kuukauden aikana, Kostet kertoo.

Kostet kertoo spekulatiivisen fiktion olleen tyylilajina vahinko. Hänelle spefi on todellisuuden rajojen venyttämistä hienovaraisella tyylillä. Se antaa hänen mielestään todellisuuden näkemiselle lisää mahdollisuuksia.

Magdalena Hain tyyleinä taas on muun muassa rajoja rikkovaa fantasiaa, höyrypunkkia ja kauhua. Hänelle spefi on ollut läsnä lapsuudesta asti, vaikka hän ei silloin haaveillutkaan kirjailijan urasta.

– Meillä oli lapsena parhaan ystäväni kanssa leikki, jossa kerroimme mahdollisimman övereitä tarinoita. Oma paras ”valheeni” oli myöhästymisen yhteydessä keksimäni tarina noidista, jotka olivat kaapanneet minut. Lopulta äitini oli pelastanut minut noidilta, Hai kertoo yleisölle Raisiokumma-tapahtumassa.

Kirjoituskilpailuun tuli 52 osallistujaa

Raisiokumma-novellikilpailuun tuli kaikkiaan 52 kirjoitusta. Voiton vei nimimerkin Petri Karikon novelli Huhkon kartanon kummituksesta. Toinen palkinto meni Päivi Santikolle ja kunnianmaininnat annettiin kolmelle novellistille – Ilona Tikkaselle, Tuomo Tamsille, ja Sinikka Mäkiselle.

Novellien aiheet olivat laidasta laitaan. Siinä missä yhdessä Turussa oli kummituksia, niin toisessa avaruusoliot hyökkäsivät maahan – minne muuallekaan kuin kirjastoon. Kilpailun tuomareina toimi Raision kirjaston väki ja voittajat palkittiin Jenna Kostetin ja Magdalena Hain teoksilla. Voittajien tekstejä voi käydä lukemassa Raision kirjaston sivuilta.

Spekulatiivinen fiktio eli spefi on 2000-luvulla yleistynyt nimitys kirjallisuudelle, joka sisältää tieteisfiktion, maagisen realismin, fantasian tai yliluonnollisen kauhun elementtejä. Spefissä maailmoja, todellisuuksia ja historiankulkuja on monenlaisia tai arkitodellisuuteen kietoutuu jokin mielikuvituksellinen säie.

Mikko Seppälä