Miklu ja Pinkku Pinsku vierailivat Taivassalossa

Pinkku Pinsku (Pinja Sanaksenaho) ja Miklu (Mike Bäck) halusivat oppilastoimittajien ottavan uuden kuvan, jossa he poseeraavat tietoisina kameran läsnäolosta. Ensimmäinen kuva kun otettiin niin, etteivät he huomanneet.

Taivassalon yhtenäiskoulun oppilaat pääsivät tapaamaan tubaajia ja kirjoittivat kohtaamisesta Seutusanomiin.

TAIVASSALO. Tubettajat Miklu ja Pinkku Pinsku vierailivat Taivassalon yhtenäiskoululla tiistaina 6.11. He puhuivat kiusaamisesta ja toisten hyvästä kohtelusta. Tilaisuuden aluksi tubettajat kysyivät oppilailta, mistä päin he ovat.

Aluksi oppilaat vain mutisevat eivätkä tubettajat saa selkoa siitä, mitä oppilaat vastaavat.

– Ai Costa Rica, Miklu tulkitsee, kun oppilaat yrittävät kertoa olevansa Kustavista.

Tapahtumaan osallistuivat Taivassalon yhtenäiskoulun väen lisäksi Kustavin Kivimaan koulun oppilaat ja opettajat. Aluksi tunnelma oli hiljainen ja hieman ujostutti, mutta pian tubettajat saivat tunnelman lämpimäksi ja oppilaat rohkaistuivat. Tubettajat kertoivat olevansa väsyneitä, sillä he lähtivät ajamaan aamukuudelta pääkaupunkiseudulta Taivassaloa kohti.

Kiusaaminen on vanhanaikaista

Mutta keitä ovat Miklu ja Pinkku Pinsku? He ovat tubaajia eli tubettajia nettisivulta YouTube.

Miklun videoilla on 256 000 tilaajaa eli seuraajaa ja Pinkku Pinskulla on tilaajia 233 000. Tubaajat tekevät työkseen videoita viihdytystä varten.

Miklun eli Mike Bäckin tyttöystävä Sara Haapakoski on hänkin suosittu tubetähti, samoin Miklun veli Roni Bäck. Myös Pinkku Pinskun äiti Jaana Sanaksenaho tekee videoita Youtubeen.

Tubettajilla on sananvaltaa ja he ovat roolimalleja monelle.

Kiusaamisesta heillä oli painavaa sanottavaa:

– Joskus 80-luvulla kiusaaminen oli vielä niinku coolia. Mut te voitte lopettaa sen kokonaan. Se on teistä kiinni, sanoi Miklu.

– Ja jokainen yksilö vaikuttaa. Jos yksikin ihminen tekee, se vaikuttaa oikeesti, jatkaa Pinkku Pinsku.

Tubettajat muistuttivat oppilaita siitä, että ihan mitä tahansa ei voi toiselle sanoa, edes vitsinä:

– Kaveri voi sanoa, että oot läski ja sitten, että hei se oli läppä. Se voi silti oikeasti tuntua susta pahalta, sanovat Miklu ja Pinkku Pinsku.

Selfieiden aika

Kun tubaajat laitettiin kisassa piirtämään isolle paperille jotain Taivassalosta, tuli selville, että he eivät tienneet Taivassalosta juuri mitään. Kristiina Kulmala selitti tubettajille, että Kustavi on vielä pienempi kunta kuin Taivassalo, ja että kustavilaiset nuoret tulevat Taivassaloon yläkouluun.

Yhdeksäsluokkalaiset Kristiina Kulmala ja Anton Vainio juonsivat Miklun ja Pinkku Pinskun kysymys-vastausosiota. Koulun oppilaat olivat saaneet keksiä omia kysymyksiä, joista koulun tukioppilaat ja oppilaskunta valitsivat “parhaimmat” kysymykset. Oppilaat halusivat tietää muun muassa, mitä vinkkejä tubettajat antaisivat jatko-opiskeluun ja kuinka monta banaania he syövät päivässä.

Miklun ja Pinkku Pinskun esityksen jälkeen koulun oppilailla oli mahdollisuus päästä kuvauttamaan itsensä ja rupattelemaan tubettajien kanssa.

Tapahtuman järjestivät MLL Taivassalon yhdistys, Taivassalon ja Kustavin sivistys- ja kulttuuritoimet, Taivassalon Martat, Lions Club Taivassalo, MLL Varsinais-Suomen piiri ja MTK Kustavi ja Taivassalo. Tapahtuman lopussa MLL:n Miia Hellman jakoi tubettajille lahjakassit sisältöineen. Nähtäväksi jää, esiintyvätkö MLL-nallet tubaajien some-kanavilla.

Ronja Hagelberg, Jesse Laine,

Emilia Maula, Anton Vainio

Suvi Valtanen (opettaja)

Kirjoittajat ovat Taivassalon yhtenäiskoulun oppilaita, jotka opiskelevat toista vuotta mediapaja-nimistä valinnaisainetta