Jouluksi uuteen saunaan! Tunnelmallisen tumma vai valloittavan vaalea?

Hanna Rantanen esittelee pyöreitä pilarisähkökiukaita – uudempaa trendiä, jota on ollut nähtävissä jo ainakin muutaman vuoden.

Vielä ehtii remontoida tai rakentaa uuden saunan vaikka jouluksi. Vaihtoehtojen määrä on kasvanut ja nyt voi halutessaan rakentaa perinteisen tai huippumodernin saunan niin ulkoasultaan kuin teknisiltä ratkaisuiltaankin. Sisustusharjoittelija Hanna Rantanen ja myyjä Janne Vekka Skanssin K-Raudasta kertovat vaihtoehdoista.

RAKENTAMINEN. K-Raudasta voi varata suunnitteluajan saunaratkaisuille. Kaikki saunatuotteet saa saman katon alta sekä halutessaan myös asennuspalvelun. Saunan suunnittelussa huomioidaan usein muu miljöö ja tyyli kotona tai mökillä. Sisustusharjoittelija Hanna Rantanen kertoo, että sekä kokovalkoisia että mustia saunoja on suunniteltu viime aikoina paljon. Osa haluaa puolestaan eriväriset lauteet ja saunan, jolloin esimerkiksi vaaleat lauteet saavat kontrastia tummista seinistä.

Leikittelyä valoilla ja puunsävyillä

Kauniita puunsävyjä voidaan yhdistää saunatilassa vaaleasta puusta mokanruskeaan ja täysin tummaan. Tummassa pienessä saunassa valaistuksella on Janne Vekan mukaan iso merkitys, jotta tila ei tule ahtaan näköiseksi ja valoilla pystyykin nykyään leikittelemään paljon. Vanhan ja kotoisan savusaunan tunnelma pystytään luomaan myös uusin elementein.

Lauteissa voidaan leikitellä oivaltavilla muotoiluilla tai lauteet voivat olla kokoontaitettavat ja seinälle nostettavat, jolloin siivouskin sujuu helposti. Monelle saunaremontoijalle moderni ja skandinaavinen sauna on ykkösjuttu. Saunoissa suositaan nyt paljon on lasiseiniä ja ovia.

Puumateriaaleissa suositaan muun muassa tervaleppää ja haapaa. Hanna Rantanen kertoo, että tervalepän käsittelystä tullaan usein kysymään. Ahtaassa tilassa kannattaa valita kapea paneeli tilantunnun lisäämiseksi. Pesuhuoneissa näkyy mustan, harmaan ja valkoisen lisäksi maanläheisiä lämpimiä murrettuja sävyjä. Osa haluaa bling blingiä laattoihin, mutta luonnonkivi on nyt suurin hitti seinämateriaalina.

Kiuasmahdollisuudet kasvaneet

Kiuaspuolella K-Raudan myydyin kiuas on Janne Vekan mukaan yksinkertaisen tyylikäs ja neliskulmainen lasiluukulla varustettu kiuas. Tarjolla on myös perinteisistä poikkeavia design-kiukaita, joihin saa myös led-valoprofiileja valoille. Ruostumaton teräs on kiukaissa materiaaleista ykkönen. Puukiukaassa voi olla myös vesisäiliö veden lämmittämiseen.

Sähkökiuaspuolella voidaan hifistellä teknisillä ratkaisuilla kuten lauteisiin upotetulla kiukaalla, löylyautomaatilla ja etäohjauksella. Sopivalla käyttökorkeudella olevalla ohjauskeskuksella voidaan ohjata parhaimmillaan lähes kaikkia saunan sähköistettyjä toimintoja kuten päälläoloaikaa, lämpötilaa, valaistusta ja tuuletusta. Lämpötila on säädettävissä jopa asteen tarkkuudella.

Sähkökiukaan sijaan voi halutessaan valita vaikka höyrystinkiukaan, jolloin saadaan aikaan höyrysaunan kosteat löylyt. Kiukaan ja höyrystimen yhdistelmiä on niin ikään tarjolla. Hybridisaunasta puhutaan kun yhdistetään infrapunalämpö ja perinteiset löylyt.

Sisustustuotteet ja pientarvikkeet

Kupari on ykkönen sekä sävynä että materiaalina saunakiuluissa ja löylykauhoissa, mutta saunakiulu voi olla teräksen ja puun ohella myös luonnonmateriaalista kuten bambusta. Kiuluja saa nykyisin myös lauteisiin upotettavaa mallia. Saunatyynyissä ja laudeliinoissa pellava luonnonsävyissä yksivärisenä tai raidallisena on ehdoton suosikkimateriaali. Saunatunnelman täydentävät luonnontuoksut kuten koivunlehti, mäntyterva, männynhavu ja rosmariini. Saapa nykyisin myös savusaunan tuoksuakin pullosta. Tai voi hankkia kokonaisen minituoksubaarin, jossa on erilaisia tuoksuja eukalyptuksesta sitruunaan.

Saunamakkarat lämpenevät kätevästi kattoon ketjuripustettavassa kiuaspannussa. Ylimääräistä sälää ei saunaan perinteisesti haluta, mutta pieninä sisustuselementteinä voivat toimia vaikkapa tyyliin sopiva saunamittari tai aforismitaulu. Kodikkuutta luomaan voi lisätä esimerkiksi puumaton. Enää tarvitaan klassikkovaruste kuivattu koivuvihta ja joulusauna on valmis.

Marjo Peltoniemi