Esittelyssä joulun somistamisen raikkaimmat trendit

Maailmalla luodaan trendikarttoja sekä trendivärejä, joista ne muokkautuvat kussakin maassa omanlaisikseen kullekin kaudelle ja näkyvät kautta linjan visualiikassa. Kysyimme kahdelta sisustusalan ammattilaiselta sekä floristilta, mitkä ovat tämän talven ja joulun trendejä kodin somistuksissa kuten valoissa, väreissä ja koristeissa ja joulukukissa.

Tältä näyttää joulu 2018

Trendivärit: Viininpunainen, violetti, roosa, metallihohtovärit, vihreät turkoosista limenvihreisiin ja ruskeat runsaasta puuterimaiseen.
Trendimateriaalit: Luonnonmateriaalit kuten sammalet ja oksat sekä lasi
Kangastrendit: Puuvilla, pellava, säkkikangas, sametti, tekoturkikset
Trendituotteet: Paperikuuset, metallisilhuettipuut, lyhdyt led-valoilla tai aidoilla tai led-kynttilöillä, valotaulut, väri- ja lasipallot, miniasetelmatuotteet, nenätontut, lumioksat, hamam-pyyhkeet
Trendiaskartelut: Valotaulut, käpyhyasintit, miniasetelmat
Trendikukat ja kasvit: Heinät, oksat, sammaleet, jäkälä, Amaryllis, Orkidea, eukalyptus, jaloleinikit, ilmakasvit

JOULU. Naantalilaisen Tarja Ritari Designin joulukaupan yksi ehdoton hitti tänä talvena ovat lasipulloihin ja -purkkeihin rakennetut pienet talvi- ja jouluasetelmat. Erityisesti kysyntää on havupulloilla ja oksiin ripustettavilla lasipalloilla, joihin voi laittaa jotain sisälle. Erilaisia pieniä jouluasetelmia voidaan rakentaa vaikkapa pikkutaljalle pöydälle tai katosta naruilla roikkuvan laudan päälle pienin elementein. Lyhdyillä sekä valoilla tai valotauluilla somistellaan talviaikaan kodeissa ja niissä valikoima alkaa olla loputon.

– Joitakin vuosia sitten tuli voimakas valkoinen kausi, jolloin kaikkien trendikkäiden joulukoristeiden piti olla valkoisia. Nyt kuvaan ovat tulleet enemmän värit. Syksyn poltetusta oranssista siirrytään talven ja joulun väreihin: metallihohtoon, roosaan ja viininpunaiseen. Moni haluaa kuitenkin myös jotain perinteistä joulunpunaista kotiinsa jouluksi, Tarja Ritari-Andersson sanoo.

Ritari-Anderssonin omassa tekstiilimallistossa esimerkiksi poropainatukset ovat ajattomia. Omat lampaanvillatuotteet kuten sydämet ja villasiipiset enkelit ovat myös ehdottomia joulun sulostuttajia. Kankaissa puuvilla ja pellavan ohella paluun on tehnyt säkkikangas ja siitä löytyy esimerkiksi joulusäkkejä ja kuusenmattoja. Joululahjapuolella viimeisen vuoden aikana toden teolla Suomeen rantautunut suosikki on turkkilaiset suuret, ohuet puuvillaiset hamam-pyyhkeet, joiden kaveriksi sopii hierova tuoksusaippuasieni. Osa palvelua on, että Tarja Ritari-Andersson loihtii lahjoista hienot paketit.

Sametin pehmeyttä ja pallomaisen barokkia

Barokin runsaus, pehmeys, pyöreät muodot ja murretut sävyt hurmaavat Adalmiinan Helmessä.

Juuri Piikkiöön muuttavassa Adalmiinan Helmessä konsultoidaan asiakkaita ja tehdään sisustussuunnitelmia heidän väreihinsä sopien.

– Tuotteemme ovat ajattomia ja kansainvälisiä, mutta nyt on näkynyt aika pitkään todella runsas ja syvä barokki, johon kuuluvat mausteiset, vahvat, tummat ja pehmeät värit. Tuotteissa näkyy ihanan pehmeitä samettityynyjä, joulupalloja ja paperikuusia. Tuoksutuotteissa ja sisustustekstiileissä on tärkeää luonnonmukaisuus ja se, ettei niitä ole testattu eläimillä. Ilmanpuhdistuslamput ovat myös yksi hittituote, Annarina Yöntilä liikkeestä kertoo.

14 vuotta sisustusalalla ollut Yöntilä aloitti antiikkiliikkeestä Paimiosta. Adalmiinan Helmessä puhaltaa nyt täysin uudet tuulet, kun sisustusliike on parhaillaan muuttamassa Paimiosta Piikkiöön yhteen Pukkilan kartanon historiallisista rakennuksista. Vuosia tyhjillään olleeseen upeaan miljööseen on luvassa uudenlaista synergiaa, sillä rakennukseen tulee muun muassa kahvila, alan bloggaaja ja vaateliike.

Kukkakaupan kysytyintä: Jouluklassikot, luonnonmateriaalit ja uudenlaiset esillepanot

Riina Niiranen ja runsas kukka-asetelma ajan henkeen.

30 vuotta floristialalla ollut myymälävastaava ja floristi Riina Niiranen Myllyn FLÖR Kukka & Puutarha -liikkeestä ei muista, että luonnonmateriaalit kuten kuivaoksat, heinät ja sammaleet olisivat olleet näin voimakkaasti trendinä sitten 90-luvun. Tyyli kukkasomistuksissa on nyt takavuosiin verrattuna villi, vapaa ja boheemi. Siihen kuuluu palasia aitoa luontoa: sammaleet, oksat, kävyt, havut, huonemännyt, kanelitankokoristeet ja kranssit. Asetelmissa suositaan esimerkiksi puuvillakasvia, erilaisia eukalyptuksia marjoineen ja jaloleinikeitä. Kukkaruukku voidaan laittaa koriin, säkkikankaiseen pikkusäkkiin tai paperipussiin.

Joulukukat ovat osittain perinteisiä joka joulu, mutta niitä voidaan laittaa esille uusilla tavoilla. Suosittuja ovat jouluruusu, joulutähti ja hyasintit eri sävyissään jälleen. Amaryllis voi koristaa jouluista kotia ruukussa tai vahapintaisena versiona, joka kestää viikkoja kastelematta. Orkidea sopii moderniinkin kotiin.

Valkoinen, vihreä ja punainen ovat joulukukkien suosikkivärejä. Osa haluaa sisustaa pelkillä viherkasveilla ja niissäkin on alkanut Niirasen mukaan näkymään entistä enemmän kunkin kauden suosikkikasvit. Hauska uutuus ovat esimerkiksi ilmakasvit, joita voidaan sijoittaa lasipulloihin roikkumaan katosta.

FLÖR Kukka & Puutarhan Myllyn toimipiste avattiin heinäkuussa.

– Ihmiset toivoivat myymälää Raision suuntaan ja vilkasta onkin ollut. Iloitsemme myös siitä, että liikkeemme näyteikkuna palkittiin Myllyn parhaana muiden liikkeiden äänestämänä, Niiranen hymyilee.

Marjo Peltoniemi