Bayoneta – Viimeinen isku esittelee Turun kärsimyksen kehänä ja piilopaikkana

Joonas Saartamo, Brontis Jodorowsky ja Luis Gerardo Méndez. Kuva: Javier Ávila /MRP Distribution.

Käsikirjoitus: Rodrigo Marquez-Tizano, Kyzza Terrazas

Ohjaaja: Kyzza Terrazas

Tuottaja: Johanna Enäsuo

Näyttelijät: Luis Gerardo Méndez, Laura Birn, Brontis Jodorowsky, Ilkka Koivula, Joonas Saartamo, Ville Virtanen
Ensi-ilta: 9.11.

Kesto: 100 min

Ikäraja: 12

ELOKUVA-ARVIO. Turussa kuvattu kansainvälinen draamaelokuva Bayoneta – Viimeinen isku saa Suomen ensi-iltansa 9. marraskuuta. Vaikka tarinassa liikutaan urheilumaailmassa, elokuva on kaukana perinteisestä urheiluelokuvasta. Sen sijaan elokuvassa käsitellään häpeää katuvan miehen kasvutarinan kautta.

Tarinassa Miguel ”Bayoneta” Galindez (Luis Gerardo Méndez) on entinen ammattilaisnyrkkelijä Meksikon Tijuanasta. Hänen loisteliaasti alkanut nyrkkeilyuransa päättyy karmivaan viimeiseen iskuun, jonka seurauksia hän pakenee maailman toiselle laidalle Suomen Turkuun. Turussa Miguelin päivät kuluvat Jyrkin (Ilkka Koivula) nyrkkeilysalilla, jossa hän valmentaa Remua (Joonas Saartamo) titteliotteluun. Vaikka Miguel on jättänyt Meksikon tapahtumat taakseen ja hän tutustuu suomalaiseen Saritaan (Laura Birn), menneisyys ei päästä häntä otteestaan. Erilainen paikka ja kulttuuri ajaa Miguelin miettimään itseään ja päästäkseen elämässään eteenpäin, hän päättää nousta vielä kerran kehään.

Elokuva on kuvattu pääosin Turussa vuoden 2017 alussa. Valkokankaalla vilahtaa paljon tuttuja kulmia, muun muassa jokiranta ja föri, Varissuon liikekeskus, Runostuoppi, satama ja TVO. Matkaa taitetaan Fölin tutuissa keltaisissa busseissa. Luminen ja pimeä Turku ei kuitenkaan pääse näyttämään elokuvassa parhaita puoliaan. Elokuvassa Turku on kuvattu kylmänä, kolkkona ja köyhänä kärsimyksen kehänä, jolle Miguel haluaa jäädä tekemään sovintoa omantuntonsa kanssa. Silti paikallisena katsojana on ilo bongailla valkokankaalta tuttuja katuja ja kasvoja. Tältäköhän helsinkiläisistä aina tuntuu, kun he katsovat kotimaisia elokuvia?

Yksi yllättävimmistä elementeistä oli suomalainen musiikki. Harvempi suomalainen produktio valitsisi elokuvaansa Jukka Nousiaista tai Pekko Käppiä. Tähän elokuvaan ne kuitenkin uppoavat kuin veitsi voihin, sillä Suomi on haluttu kuvata eksoottisena ja hämmentävänä maana meksikolaisen näkökulmasta. Porojakaan harvemmin Turun kaduilla näkee, mutta elokuvassa ne saavat päähenkilön silmissä suuren roolin.

Pääosan näyttelijä Luis Gerardo Méndez on saavuttanut kotimaassaan suuren suosion Netflix-televisiosarjan Club de Cuervos sekä Meksikon kaikkien aikojen suosituimman elokuvan The Noble Family päätähtenä. Nyt hän pääsee hurmaamaan suomalaiset katsojat vähäeleisellä ja vakuuttavalla otteellaan. Hän on kertonut, että kuvaukset olivat hänelle mielenkiintoista aikaa, sillä kotimaassaan fanit piirittävät hänet aina julkisilla paikoilla, mutta Suomessa kukaan ei kiinnittänyt häneen katukuvassa huomiota. Samasta piiloutumisen mahdollisuudesta nauttii tarinassa hänen roolihahmonsa.

Méndesin lisäksi muissa keskeisissä rooleissa nähdään Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula ja Ville Virtanen sekä Brontis Jodorowsky, jotka kaikki onnistuvat rooleissaan hyvin.

Elokuva on suomalais-meksikolainen yhteistuotanto, joka kaikessa melankolisuudessaan vaikuttaa yllättävänkin suomalaiselta. Sen ovat tuottaneet tuottajat Johanna Enäsuo MRP Matila Röhr Productionsilta sekä María José Córdova ja Rafael Ley Woo Filmsistä. Elokuvan kotimaista rahoitusta tukevat Suomen elokuvasäätiö, YLE ja Länsi-Suomen elokuvakomissio.

Luis Gerardo Méndez ja Laura Birn. Kuva: Javier Ávila /MRP Distribution.

Janica Vilen