Valaistuksesta virtaa ja tunnelmaa

Valon suuntaa ja määrää voi muuttaa valokohdennuksella.

Älykäs valaistuksen ohjaus valloittaa koteja ilman mittavaa sähköremonttia. Energiankulutukseltaan alhaisen led-valaistuksen kirkkautta, värisävyä tai ajastusta voi tänä päivänä ohjata näppärästi mobiilisovelluksella tai kaukosäätimellä.

ASUMINEN. Pimeämpään vuodenaikaan siirryttäessä tekee mieli valaista koti sisältä ja ulkoa. Kysyimme energiansäästöä tukevia valaistusvinkkejä Raision Sähkö-INSTOsta.

Usein valaistuksen päivittämiseen herätään kodeissa vasta sitten kun on jo pimeää. Jos piha kaipaa pysyvämpiä valaistusratkaisuja, kaivuutöiltä ei yleensä voi välttyä.

Työnjohtaja Petri Vainionpää muistuttaa, että pihan valaistussuunnitelma kannattaakin tehdä uudiskohteen suunnitteluvaiheessa tai remontin alkupuolella, ja kaivuutyöt sellaisena aikana kun maa ei ole jäässä.

– Saneerauskohteeseenkin voidaan tehdä pienimuotoisempi valaistussuunnitelma asukkaan toiveiden mukaan. On tärkeää, että sähköurakoitsija on mukana remonttikohteessa jo suunnitteluvaiheessa, jolloin kaapeloinnit, rasiat ja valaisimet saadaan oikeille paikoilleen, Vainionpää kertoo.

– Kiinteät sähköasennukset on aina teetettävä ammattilaisella, hän jatkaa.

Sähkö-INSTOn led-huone on erilaisten led-lamppujen showroom.
Monipuoliset ledit

Sähkö-INSTOn kodintekniikkapuolen myyjät Päivi Haapalainen ja Raili Luoma kertovat, että ledien osuus on jo 95 prosenttia kaikista myydyistä polttimoista.

– Ledit ovat hyviä siitä, että niiden energiankulutus on vähäistä ja sen myötä käyttöikä muita vaihtoehtoja pidempi, Luoma toteaa.

– Tekniikan kehittyessä ledit mahdollistavat sellaisia valaistusratkaisuja, jotka eivät ole olleet ennen mahdollisia. Led kun taipuu vaikka nauhaksi vaatekaappia tai keittiön työtasoa valaisemaan. Niistä on saatavilla niin integroitavia kuin siirreltäviäkin versioita ohuella verkkojohdolla tai paristoilla, Haapalainen sanoo.

Luonto tekee oman osansa pihalla tunnelmointiin. Tässä ulkovalaisimen päälle satanut lumi hohkaa kauniisti valon ollessa päällä.
Valoa yksityiskohtiin ja kulkuväyliin

Valaistus pihalla on paitsi tunnelmanluoja myös turvallisuuskysymys. Ledit toimivat myös ulkona hyvin, sillä alhainen käyttölämpötila on niiden toiminnan kannalta suotuisa.

– Pihan yksityiskohtia kuten puita, pensaita tai koristeita voi korostaa spottimaisilla valoilla, joiden kohdennusta on mahdollista muuttaa tarpeen mukaan, Päivi Haapalainen Sähkö-INSTOsta esittelee.

Liiketunnistimia käytetään nykyisin ulkotilojen kuten ulko-oven tai autokatoksen edustan lisäksi myös sisätiloissa.

– Esimerkkinä ovat juuri kaapit, joihin syttyy valo avatessa. Automatiikalla voidaan myös ajastaa ja muuttaa valaisimien kirkkautta. Valoja on helppo asentaa tunnelmaan sopiviksi väriä ja värilämpötilaa säätämällä, Sähkö-INSTOn Raili Luoma kertoo.

Halogeenilamput katoavat

Lamppujen energiatehokkuusvaatimukset kiristyivät syyskuun alussa ja sen myötä halogeenilamppujen maahantuonti kiellettiin. Halogeenilamppujen poistuminen markkinoilta alkoi jo vuonna 2016, joten useampien liikkeiden valikoimista ne ovat jo ehtineet poistua.

Saunoja varten on oma led-tekniikkansa.

Halogeenilamppuja on kodeissa ollut käytössä viime vuosina lähinnä kohdevalaisimissa, kristallikruunuissa sekä himmennettävissä valaisimissa ja saunavalaisimissa. Kaikkiin näihin käyttökohteisiin löytyy korvaava led-vaihtoehto, sillä myös saunaan on saatavilla kuumuutta kestäviä led-lamppuja.

Raisiolainen LEDIFY on tuonut markkinoille led-valaisimet, joita voi asentaa myös saunatiloihin. Aiemmin saunassa on voitu käyttää vain kuituvaloja, joiden projektorit on asennettu pesuhuoneen puolelle, alempaan lämpötilaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy