Raikuvat aplodit Varissuon yhdyskuntatyöryhmälle

Varissuon yhdyskuntatyöryhmä antoi itse itselleen aplodit siitä, että ryhmä on saanut valtakunnallista huomiota.

Varissuo-viikko tuli vietettyä sankoin joukoin syyskuussa, mutta tapahtumat eivät toki loppuneet siihen. Syksyn mittaan luvassa on muun muassa keskustelutilaisuus Fölin bussilinjoista 25.10. klo 17.30 Majanummella, Vakke Works -työllisyystapahtuma 29.11. ja Valon juhla 1.12., josta alkaa Varissuon jouluvalokilpailu.

VARISSUO. Varissuon yhdyskuntatyöryhmä kokoontui torstaina 4. lokakuuta ja tapaamisen alkajaisiksi se antoi itse itselleen raikuvat aplodit.

– Työryhmä on saanut myönteistä julkisuutta Turun kaupungin ja jopa valtion suunnalta. Tällaista toimintamuotoa ollaan laajentamassa mahdollisesti koko maahan. On ilo, että täällä on edelleen mukana niitä ihmisiä, jotka ovat olleet mukana alusta asti. Ilman teitä, jotka olette uskoneet tämän ryhmän toimintaan vaikeinakin aikoina tämän 30 vuoden aikana, emme olisi nyt tässä, kehuu Varissuon yhdyskuntatyöryhmän puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki.

Yhdyskuntatyöryhmän edellisissä kokouksissa on käsitelty Varissuon Unelmien keskusliikuntapuisto -hanketta. Hankkeelle ei kuitenkaan oltu budjetoitu rahaa vielä ensi vuoden budjettiin. Nyt, osin yhdyskuntatyöryhmän aloitteesta, hankkeen aloittamiseksi on varattu ensi vuodelle 650 000 euroa. Yhteensä budjetti on 1,5 miljoonaa euroa.

Liikekeskusta kehitetään

Varissuon liikekeskuksen uuden omistajan Trevian Suomi sijoitusrahaston edustaja Jari Urpo kertoi liikekeskuksen uusista suunnitelmista.

Varissuon liikekeskuksen uuden omistajan Trevian Suomi sijoitusrahaston edustaja Jari Urpo kertoi liikekeskuksen uusista suunnitelmista.

– Rahastolla on vankka näkemys siitä, että tätä kohdetta kannattaa kehittää. Ensimmäinen hanke on kuntosalin tekeminen liikekeskukseen alakertaan. Kyseessä on melko pitkä hanke. Kuntokeskukset haluavat yleensä avata ovensa tammikuussa tai elokuussa. Me emme ihan siihen tammikuuhun taida ehtiä, joten näillä näkymin avaus menee ensi vuoden elokuulle, hän kertoo.

Yhdyskuntatyöryhmäläiset esittivät Urpolle huolensa julkisivun putoavasta laastista.

– Asia on jo huomioitu. Arkkitehti on suunnitellut siihen sellaisen vankan teräsritilän, mutta työt menevät alkuvuoteen, Urpo vastaa.

Tarkoitus on monipuolistaa kauppakeskuksen toimintaa. Se palvelee paitsi alueen asukkaita myös niitä toimijoita, jotka jo ovat liikekeskuksessa vuokralla. Yhdyskuntatyöryhmästä esitettiin toive, että liikekeskukseen löytyisi uusi apteekki.

Tulossa Vakke Works ja jouluvalokilpailu

Turun työpisteen projektityöntekijä Julia Innilä kertoi Vakke Works – työllisyystapahtumasta, joka järjestetään Varissuon liikekeskuksen keskikäytävällä torstaina 29. marraskuuta kello 13–16. Mukaan on tulossa yrityksiä, yhdistyksiä ja oppilaitoksia.

Lauantaina 1. joulukuuta alkaa taas perinteinen Varissuo-Seuran jouluvalokilpailu, joka jatkuu 13. tammikuuta asti. Kilpailun sarjoja ovat taloyhtiöt, yksityisten rivitalojen pihat, yksityiset parvekkeet, yritykset ja muut julkiset laitokset. Tänä vuonna kaupunki lähtee kampanjaan mukaan valaisemalla joitain kohteita.

Jouluvalokilpailun avaa Valon juhla, joka järjestetään 1. joulukuuta Majanummen ympäristössä. Luvassa on muun muassa markkinat, valoshow ja taidetta.

Työryhmä huolissaan sosiaalitoimiston asiakkaista

Yhdyskuntatyöryhmä on pahoillaan suuntauksesta, jossa palvelut karkaavat Varissuolta. Kela muutti jo Skanssiin ja nyt sosiaalitoimiston pistettä ollaan sulkemassa vuoden vaihteessa.

Sosiaalityöntekijä Heli Vanhakartano kertoi sosiaalipuolen organisaatiomuutoksesta, joka astuu voimaan 1.1.2019. Toiminta tulee keskittymään Linnankadulle, mutta tarkoitus on myös jalkautua lähiöihin ja kotikäynneille. Varissuolle on tulossa jonkinlainen piste, jossa asiakkaita voidaan tavata.

– Tulevaisuudessa meillä on yksi aikuissosiaalityön yksikkö, kolme lapsiperhetyön toimistoa ja kolme lastensuojelutoimistoa. Samalla työote muuttuu systeemiseksi. Uudistuksen tarkoitus on parantaa palveluja ja lisätä ennaltaehkäisevää työtä lapsiperheissä. Varissuo ja Perno ovat olleen meidän ainoat erilliset toimipisteet, Vanhakartano taustoittaa.

Varissuon normaalikoulun rehtori Veli-Matti Hakanen esitti mahdollisuutta tehdä kannanotto sosiaaliviranomaisille ja sisäministeriölle sosiaalipalvelujen alueellisesta poistumisesta. Sitä varten kootaan erillinen työryhmä.

– Me ollaan Suomen monikulttuurisin lähiö ja suuri lähiö, jossa on muutenkin paljon haastavia ryhmiä. Silti saamme saman verran tukea kuin kaikki muutkin lähiöt. Positiivisen diskriminaation ja tasa-arvon nimissä täällä olisi hyvä olla suhteessa enemmän palveluja, Hakanen linjaa.

Janica Vilen