LiPaKe Peimari on hanke, jolla edistetään paimiolaisten ja sauvolaisten liikuntaa

Liikunta nollapisteestä elämäntavaksi

Matleena Koskinen esitteli Paimio-salissa 27.9.2018 järjestetyssä hyvinvointi-illassa Paimion ja Sauvon yhteistä LiPaKe Peimari -hanketta.

LiPaKe Peimari -hanke on terveyden kannalta liian vähän liikkuville paimiolaisille ja sauvolaisille suunnattu liikuntaneuvontapalvelu. Kun ensimmäinen kynnys on ylitetty liikunnan kokeilukerran tai aloituksen merkeissä, ydinkysymys on, että miten saada liikunta jatkumaan ja juurrutettua elämäntavaksi? Hankkeessa on panostettu erityisesti tähän.

PAIMIO. Pari vuotta sitten käynnistyneen LiPaKe Peimari -hankkeen piiriin pääsy edellyttää terveydenhuollon ammattihenkilön lähetettä. Kunnalla ja kaupungilla on yhteinen terveysasema, joten Paimio-Sauvon yhteistyö asiassa on luontevaa.

– Esimerkiksi lääkäri voi ottaa kohderyhmän asiakkaille puheeksi, että kunnasta löytyy tällainen mahdollisuus, ja voidaan varata aika liikuntaneuvojalle, tai asiakas voi olla itse aloitteellinen, kertoo Paimion kunnan puolelta hankkeesta vastaava erityisliikunnanohjaaja Matleena Koskinen.

Kohderyhmänä ovat erityisesti he, joilla on liikkumattomuuden takia riski siitä aiheutuviin kansansairauksiin tai joilla on jo todettu esimerkiksi kakkostyypin diabetes tai raskausdiabetes.

Miten LiPaKe toimii?

Palvelujakso kestää asiakkaalle noin 12 kuukautta. Ajanjaksoon sisältyvät säännölliset tapaamiset liikuntaneuvojan kanssa ja mahdollisuus ohjattuun kuntopiiriharjoitteluun joka viikko. Yhdessä liikuntaneuvojan kanssa voidaan löytää kullekin sopiva liikuntamuoto.

– Liikuntaneuvoja ohjaa asiakkaan liikuntapalvelujen piiriin. Hän voi lähteä esimerkiksi asiakkaan mukaan tutustumaan liikuntapaikkoihin kuten kuntosalille tai uimahalliin. Liikuntaneuvoja toimii samalla myös eräänlaisena tsempparina, jonka vastaanotoilla voidaan seurata, että liikunta pysyy säännöllisenä, Koskinen sanoo.

Tavoitteena on, että vuoden aikana liikunnasta tulee pysyvä elämäntapa ja se jatkuu itsenäisesti tai vaihtoehtoisesti asiakas voi vielä osallistua sen jälkeen LiPaKe-jatkoryhmään. Asiakkaita kannustetaan myös liikuntaseurojen sekä kansanopiston liikuntaryhmien pariin.

Tuloksista ilonaiheita

Liikuntaneuvoja on terveydenhuollon ammattilainen ja paikalla Paimiossa kolmena maanantaina kuussa ja Sauvossa yhtenä. Matleena Koskinen muistuttaa, että riittävä uni ja muu elämäntilanne sekä voimavarat pitää olla siten kunnossa, että asiakas pystyy sitoutumaan vuodeksi elämäntapamuutoksen saavuttamiseen. Suosikkilaji voi löytyä yksilö- tai ryhmäliikuntalajeista.

Koskinen toivoo, että kuntalaiset näkisivät LiPaKe:n palvelumuotona ja mahdollisuutena saada maksutonta tukea. Toiminnasta saaduissa palautteissa moni on jopa harmitellut, ettei muutosta tullut tehtyä aiemmin ja 12 kuukautta on koettu lyhyeksi ajaksi muutokselle. Positiiviset tulokset voivat näkyä niin veriarvoissa, vaa’alla kuin arjen jaksamisessakin.

– Ajattelen, että kun yksikin ihminen saadaan säännöllisesti liikkeelle, se on jo voitto. On palkitsevaa nähdä todellisia helmiä, kun ihmiset löytävät liikuntakipinän ja oman lajinsa, Koskinen iloitsee.

Hankkeen taustat

Kunnat ovat panostaneet eri tavoin liikuntaneuvontaan Sosiaali- ja terveysministeriön 2013 tekemän Muutosta liikkeellä! -linjauksen myötä, jonka mukaan elintapaohjaus pitää ottaa osaksi kuntien toimintaa vuoteen 2020 mennessä. LiPaKe Peimari pohjautuu Varsinais-Suomen ”akselikuntien” Maskun, Nousiaisten, Mynämäen ja Naantalin vastaavaan LiPaKe-hankkeeseen. Liikuntaneuvoja ostetaan ostopalveluna Liiku ry:ltä (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu). Hankerahoitus on saatu kunnan ja kaupungin oman rahoituksen lisäksi Aluehallintovirasto AVIlta. Hankkeen jälkeen toiminnasta on tarkoitus tulla pysyvää kunnan toimintaa. Kyseessä on iso kansantaloudellinen kysymys ja ennaltaehkäisy voi tuoda merkittäviä säästöjä.

Marjo Peltoniemi