Kunun Pyörälle täyteen arvokkaat 80 vuotta

Palvelu perheyrityksen kilpailuetuna

Kunun Pyörän uskollisimmat asiakkaatkin edustavat tänä päivänä kolmatta sukupolvea samaan tapaan kuin yrityksen johtokin, johon kuuluvat Marko Rosendahl (vas.), Mika Rosendahl ja Pia Rosendahl. Kuva: Ragip Önsoy.

Yhteistyöverkostot ja palvelualttius ovat pitäneet mopoja ja pienkoneita nykyään myyvän ja huoltavan Kunun Pyörän elossa kaikki nämä vuosikymmenet.

YRITYSUUTISET. Maanantaina 22. lokakuuta 80 vuotta täyttäneessä Kunun Pyörässä on yrittäjyyttä jo kolmessa sukupolvessa. Gunnar ”Kunu” Rosendahlin vuonna 1938 perustaman yrityksen toimitusjohtajana on tänä päivänä pojanpoika Marko Rosendahl.

Vetovastuu on siirtynyt perheen sisällä, isovanhemmiltani ensin vanhemmilleni Marjukka ja Tino Rosendahlille ja sen jälkeen meille vaimoni Pian kanssa. Lisäksi varaosavastaavana työskentelee pikkuveljeni Mika, Marko Rosendahl kertoo.

Orikedolla sijaitseva Kunun Pyörä aloitti toimintansa polkupyörien parissa Mestarinkadulla. 1950-luvun lopulla liike siirtyi Sirkkalankadulle.

– Seuraavien 20 vuoden ajan Vanhalla Littoistentiellä sijainnut Kunun Pyörä tunnettiin moottoripyöräliikkeenä. Edelleen toki huollamme moottoripyöriä, mutta päämyyntiartikkeleitamme ovat nykyisin mopot ja pienkoneet, joita myös korjaamme, Marko muistuttaa.

Yritystarina jatkuu

Missään vaiheessa Marko ei muista isänsä edes miettineen myyntiä. Eikä se ole ollut hänenkään ajatuksissaan.

Aloitin työt täällä armeijan jälkeen ja sillä tiellä olen edelleen. Kyllä se jollain tasolla oli nuoresta pitäen selvää, että tätä työtä tulen isoisän ja isän jalanjäljissä jatkamaan. Vaikka ehdin hetken käymään Wärtsilän ammattikouluakin, osoitteeni ei kuitenkaan ollut telakka, Marko toteaa.
– Lapsistani vanhin on nyt 18-vuotias, ammattikoulun viimeisellä vuodella ja menossa seuraavaksi armeijaan. En tiedä yhtään hänen haluistaan jatkaa tätä työtä, enkä aio painostaakaan. Yrittäjyyden ja oman työuran ylipäätään täytyy lähteä omasta intohimosta, Marko lisää.

Vielä ei ole kiire uuden sukupolven valjastamiseksi jatkamaan Kunun pyörän tarinaa. 48-vuotias Marko näkee yrittäjyyden jatkuvan pidemmälle kuin perinteisen työuran palkkatyössä.

En näe itseäni eläkkeellä 65-vuotiaana. Jos vain terveys säilyy, tulen jatkamaan tätä pidempään. Yrittäjyys on elämäntapa, ei ainoastaan työtä. Vuosien mittaan on tullut tiettyjä rutiineja, aamulla avaan ovet ja laitan radion päälle, ja päivän päätteeksi lähden viimeisenä ja siivoilen vähän tarpeen mukaan, hän sanoo.

Palveluasenne ratkaisee

Muuten rutinoitumiseen ei juuri ole tilaa Kunun Pyörän arjessa. Kaikilla on varmasti ja yhtä paljon sormet savessa, kun töitä tehdään suhteellisen pienellä porukalla.

Meitä on kaiken kaikkiaan kahdeksan työntekijää ja jokainen päivä tuo mukanaan omat haasteensa. Mutta asiakkaiden kohtaamiset ja heidän toivomustensa täyttäminen ovat juuri työn suola! Marko Rosendahl iloitsee.
– Lisäksi olemme kaihtaneet titteleitä kaikki nämä vuosikymmenet sillä ajatuksella, että olemme työntekijöiden kanssa samalla viivalla. Vähän niinkuin pakosta otimme tittelit käyttöön, kun Turun Yrittäjät palkitsivat meidät Vuoden perheyrityksenä vuonna 2010, hän jatkaa.

Palvelu on Rosendahlin mukaan pienen yrityksen tärkeimpiä kilpailuetuja.

Kaikkiin eteen tuleviin asioihin haetaan ratkaisu. Ja jos joskus käy niin, että jotain ei meiltä löydy, etsimme asiakkaalle tiedon, että mistä hän sen osan tai palvelun saa. Tässä kohtaa yhteistyöverkostojen tärkeys tulee esiin: alueellamme toimii paljon alan yrityksiä, jotka eivät ole meille kilpailijoita vaan enemmänkin yhteistyökumppaneita.

Katariina Mäkinen-Önsoy