Jalkapalloseura FC HotLips Turku juhlii kymmenvuotista taivaltaan

FC HotLipsin puheenjohtajalla Joni Saarella on jokaisesta historian aikana käytetystä pelipaidasta yksi kappale hallussaan.

Huhkolalaisten ja laustelaisten nuorten miesten perustama jalkapalloseura Hot Lips päätti juuri kymmenennen kauden virallisissa sarjoissa. Perustajaporukan kasvettua ikämiesikään onkin joukkue nyt ruskan ajassa, jossa tulevaisuuden väriloisto on epävarmaa. 

JALKAPALLO. Nuoret miehet lopettavat tavoitteellisen joukkueurheilun, lyövät päänsä yhteen ja perustavat alasarjoihin uuden seuran. Hyvin tuttu tarina varsinkin jalkapallomaailmassa. Harvinaisempaa on luotsata niitä joukkueita yhtäjaksoisesti yli vuosikymmenen ajan. 

Kun Itä-Turussa lapsina ystävystyneet Joni Saari ja Olli Anteroinen miettivät reilu kymmenen vuotta sitten ääneen oman jalkapalloseuran perustamista, sytytettiin kipinä Hot Lipsin synnylle. Mukaan kaveriporukasta houkuteltiin Otto-Ville AuramoAndres OrmenoToni Koskinen ja Niko Sieppi. Joulukuussa 2008 pidettiin perustamiskokous, ja 2009 oli aika pelata virallisia jalkapallosarjoja. 

– Osallistuimme joskus 2000–luvun alussa Pikku-Torren lauantaiseen futisvisaan. Siellä sitten tietovisassa jossain vaiheessa kirjoitin tyhjään lappuun nimeksi Hot Lips. En tiedä miksi, mutta sieltä se jäi elämään. 2006 sitten osallistuimme Uittamon beachfutis-turnaukseen Hot Lipsin nimellä. Mietimme perustamiskokouksessa myös ”fiksumpiakin” jalkapallonimiä, mutta sovimme pitävämme kiinni omasta jutustamme, Hot Lipsistä, seuran koko elinkaaren aikana puheenjohtajana toiminut Joni Saari kertoo. 

Hot Lipsin tarkoitus oli pitää hauskaa kavereiden kanssa. Kymmenen vuotta on matkaa taitettu, miten Saari näkee tähän astisen taipaleen menneen? 

– Hauskaa on ollut kymmenen vuotta. Sehän oli myös se perustamisidea. Alkuvuosien kiima tekemiseen oli todella hienoa aikaa. Voisin sanoa omiksi huippuhetkikseni Hot Lipsissa.  

Ruska laskeutunut ”huulien” ylle
Joni Saari tähyilee ruskan keskeltä seuransa tulevaisuuteen.

Ikääntyminen on asia, joka saavuttaa meidät kaikki, myös ”kuumat huulet”. Saari kertookin joukkueen perustajajäsenten siirtyneen pääasiassa ikämiesjalkapallon pariin. Uudistumiselle olisi tarvetta. 

– Olemme muutoksen tarpeen äärellä. Tarvitsemme nuorta verta lisää edustusjoukkueen toimintaan. Tällä hetkellä etsimme aktiivisesti vastausta asiaan. Meidän kohdalla uusiutuminen vain on ollut liian hidasta. Tarvitsemme selkeästi isomman muutoksen, Saari maalailee tulevaisuuden näkymiä. 

Joukkue aloitti aikanaan ryminällä ja nousi nopeasti Neloseen. Nelosessakin joukkue oli alkuvuosinaan kärkikahinoissa. Nykyään askel painaa jo, vaikka pelaaminen on edelleen hyvällä tasolla. 

– Vitosessa joukkueeseen kasvoi voittamisen kulttuuri, ja Nelosen ensimmäiset kaudet olivat hyökkäysvoittoisia ja menestyneitä. Nyt on hieman pelimme luonne muuttunut. Ei me huonoja olla nytkään, mutta olemme joutuneet vähän muuttamaan peliin lähestymistä. 

Menestyksen vuosista puhuessa yksi asia mietityttää puheenjohtaja Saarta. Kaudella 2012 Hot Lips jäi kolmen pisteen päähän noususta piirin korkeimmalle sarjatasolle Kolmoseen. Tuolloin joukkue pelasi loistavan kevään, ja kesällä keskusteltiinkin mahdollisesta noususta. Esille nousi jopa tiedustelua, voiko noususta kieltäytyä. 

Asioissa mentiin liian pitkälle, ja neljällä perättäisellä tappiolla alkanut syyskausi korjasi asian luonnollisia teitä. Noususta ei tarvinnut enää murehtia, vaikka kausi päättyikin neljän ottelun voittoputkeen. 

– Aloimme kesällä puhua, haluammeko nousta Kolmoseen. Jälkikäteen ajateltuna olisi silloin pitänyt tehdä kesällä asioita määrätietoisemmin ja kokeilla, riittääkö rahkeet nousuun, Saari mietiskelee. 

Hot Lipsin murrosikä 

Seuralla on edessä ensisijaisesti uuden valmentajan etsiminen. Saari kertoo viime kauden valmentajienkin olevan tapetilla, joskaan kukaan heistä ei ole jatkohaluistaan vielä kertonut. Yhtenä mahdollisuutena nähdään ulkopuolinen valmentaja. 

– Täysin uusi valmentaja voisi tuoda jotain uutta. En tiedä, nämä ovat pohdinnan vaiheella vielä. Ulkopuolinen valmentaja saattaisi tuoda mukanaan myös uusia pelaajia. Voi tietysti löytyä valmentaja porukan sisältäkin, Saari aprikoi ja pyörittelee. 

Hot Lips on vakiinnuttanut paikkansa Länsi-Suomen piirin Nelosessa. Seura voitti lisäksi ikämiesten sarjan alalohkon suvereenilla tavalla ja ansaitsi paikan ensi vuoden ikämiesten SM-kisoihin tämän kesän menestyksensä ansiosta. Ensimmäinen vuosikymmen on kunnioitettava saavutus. Matkan varrella monet Hot Lipsin vastustajat ovat jo lyöneet pillit pussiin. Nyt on edessä seuraava kymppi. Sen eteen puheenjohtaja Saari tekee hartiavoimin töitä. 

Mikko Seppälä