Asuinalueiden elämää tallennettiin Kontti huudeilla -näyttelyyn

Pia Hovi-Assad pystytti näyttelyä maanantaina Nummen kirjastossa.

Nummen kirjastossa avautui maanantaina Kontti huudeilla – Asuinalueet asukkaiden silmin -valokuva- ja videonäyttely. Lokakuun loppuun saakka näytillä olevissa teoksissa esitellään Runosmäen, Pansio-Pernon ja Halisten asuinalueita ikäihmisten ja lasten silmin. Projekti on osoittanut, että omista asuinpaikoista tunnetaan suurta ylpeyttä.

TURKU. Runosmäen, Pansio-Pernon ja Halisten asuinalueiden kulttuuriperintöä ja vallitsevaa ajankuvaa on tallennettu touko-, kesä- ja elokuun aikana valokuviin ja videoihin lasten sekä ikäihmisten toimesta. Turun museokeskuksen räätälöimän Kontti huudeilla – Asuinalueet asukkaiden silmin -projektin anti on nähtävillä Nummen kirjastossa 1.–30. lokakuuta.

Projektissa tutkittiin, miten historia ja kulttuuriperintö näkyvät erilaisina kerrostumina asuinalueen ympäristössä, luonnossa ja arkkitehtuurissa. Asukkaiden toteuttaman dokumentoinnin kautta saatiin eri-ikäisten näkökulmia asuinalueilla tapahtuneisiin ja tapahtuviin muutoksiin.

– Kaikki sai alkunsa siitä, kun tein projektiehdotuksen Turun kaupungille ja saimme hankkeelle 10 000 euroa museokeskuksen rahoitusta. Kyse on aluetyöstä, jonka tarkoitus on aktivoida asukkaita, kertoo Turun museokeskuksen vuorovaikutussuunnittelija Pia Hovi-Assad.

Kuvia menneisyydestä ja nykyisyydestä

”Halistenkoski”-teoksen on kuvannut Emmi.

Hovi-Assadin mukaan projekti herätti alueiden asukkaissa suurta innostusta.

– Asukkaat saivat tuoda valokuvia ja myös postikortteja tuotiin jonkin verran. Esimerkiksi Runosmäessä saatiin asuinalueesta varsin monenlaisia näkökulmia, kun valokuvia oli 50- ja 70-luvuilta lähtien. Kuvista ja tarinoista poimituista sitaateista muodostettiin asukkaiden kokemuksen mukainen, yhteisöllinen videoteos, kuvaa vuorovaikutussuunnittelija Minä Runosmäessä – Runosmäki minussa -työpajaa.

Puolestaan Pansio-Pernossa ja Halisissa toimivat lapset. Erityisesti ensin mainitussa omaa monimuotoista kuvaansa rakensi maahanmuuttajien suuri osuus.

– Lapset saivat kuvata omia asuinalueitaan ja lisäksi toteutettiin Mun huudi, mun kaverit –kaverikuvaus, ja näistä koostettiin lopuksi videot. Lasten kanssa työskentely on aina positiivista ja siitä saa itsekin aivan uusia ideoita.

Lapsille jaettiin myös media-taskuopas, joka lienee varsin tarpeellinen nykyaikana.

– Siinä on informaatiota median vaikutuksista ja omista mahdollisuuksista vaikuttaa mediassa, kuten myös siitä, mitä netissä ei kannata tehdä, Hovi-Assad kertoo.

Kokemuksellista paikkatietoa

Henrin teos ”Lolli”.

Kaiken kaikkiaan projektin kuluessa kävi Hovi-Assadin mukaan ilmi, että omasta asuinalueestaan tunnetaan suurta ylpeyttä. Alueilla vaikuttaa olevan omat vahvat identiteettinsä ja erityisesti luonto näyttelee niissä keskeistä osaa.

– Näyttelyn merkitys on siinä, että se sisältää sellaista kokemuksellista paikkatietoa, jota ei saa netistä. Olemme suunnitelleet hankkeelle jo jatkoakin. Tulevaisuudessa projekti voisi mahdollisesti olla hieman pitkäkestoisempi.

Kontti huudeilla – Asuinalueet asukkaiden silmin -näyttelyssä on esillä valokuvia, yhteisötaiteellisia videoita ja lisäksi Halisten kartta, johon kävijöillä on mahdollisuus merkitä mielipaikkojaan, muistojaan ja muita huomioita alueeseen liittyen.

Turun museokeskuksen lisäksi projektissa oli mukana Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan ”Kontti” sekä Runosmäen kirjasto, Pansio-Pernossa sijaitseva Me-talo ja Halisten nuorisotila Huudi.

Jaakko Virrankoski