Ilmanlaatu puhuttaa Bunkkerin purkutöiden jälkipyykissä

Bunkkerin purkutyöt ovat puhuttaneet pitkään. Kuva: Sorri Saarioja.

Naantalin kaupungin ympäristöpäällikkö Saija Kajala luonnehtii linja-autoaseman purkutöiden tiedonkulkua puutteelliseksi ja koko tapausta valitettavaksi. Rakennusvalvonnassa ja ympäristönvalvonnassa tehdään töitä sen eteen, että jatkossa ei tällaista enää pääsisi tapahtumaan.

NAANTALI. Seutusanomien toimitukseen yhteyttä ottaneet lukijat ovat olleet huolestuneita Naantalin keskustan ilmanlaadun heikentymisestä kuluneena kesänä suoritetun entisen linja-autoaseman, tutummin Bunkkerin, purun yhteydessä.

Naantalin ympäristöpäällikkö Saija Kajala kertoo, että kaupungilla on mittausasema, joka seuraa ilmanlaatua keskusta-alueella. Tuloksia voi käydä kuka tahansa tarkastelemassa Naantalin kaupungin nettisivuilta Ympäristö ja luonto -otsikon alta löytyvää Ilmanlaadun valvonta -kohtaa klikkaamalla.

– Purkutyöt ajoittuivat kesä–heinäkuun vaihteeseen. 25. kesäkuuta ilmanlaatu on tuon mittarin mukaan ollut erittäin huono, kun taas 30.6.–1.7. se on ollut hyvä.

Kastelussa puutteita

Heikentyneeseen ilmanlaatuun on vaikuttanut purkutyöstä erittyvä pöly, jota pitää ympäristönsuojelumääräyksien mukaan vähentää poistamalla työkohteesta leviävä pölyävä aines päivittäin.

– Määräyksiin on lisäksi merkitty, että taajaan rakennetuilla alueilla rakennus-, purku-, kunnossapito- ja puhtaanapitotöissä pölyn leviäminen työkohteen ympäristöön tulee estää kastelemalla, käyttämällä suojapeitteitä tai koteloimalla pölyävä kohde, ympäristöpäällikkö Kajala toteaa.

Kajalan mukaan betonijätteen kastelusta huomautettiin purku-urakoitsijalle.

– Purkutyö oli ohi nopeasti. Siinä vaiheessa kun saimme tiedon töiden aloittamisesta ja menimme maanantaina työmaalle pölyntorjuntaa arvioimaan, purku oli tehty jo viikonlopun aikana. Pääsimme huomauttamaan työmaan kastelusta siis vasta jälkikäteen, Kajala sanoo.

– Purkaja ei hoitanut ympäristönsuojelumääräyksissä edellytettyä pölyntorjuntaa niin kuin piti. Oletuksenamme on, että ammatinharjoittajalla on tiedossa kyseiset määräykset, Kajala lisää.

Asianmukainen jätetoimitus

Purku-urakoitsijan purkujäteilmoituksen yhteydessä antamat arviot jätemääristä pitävät Kajalan mukaan paikkansa.

– Saamieni kuittien mukaan purkujätteen määrät, jotka sisälsivät 20,58 tonnia metallia, 17,16 tonnia puuta, 20,92 tonnia saneerausjätettä, 1,8 tonnia asbestia sekä 16 kuormaa kivijätettä, täsmäävät jätteenkäsittelypaikasta ilmoitettuihin lukuihin. Kierrätys on suoritettu näiltä osin siis asianmukaisesti, ympäristöpäällikkö Kajala kommentoi.

Kokonaisuudessaan ympäristöpäällikkö luonnehtii purkutöiden toteuttamistapaa valitettavaksi. Hän pitää tärkeänä, että tiedotusta rakennusvalvonnan ja ympäristönvalvonnan välillä tehostetaan.

– Kyseessä on kaiken kaikkiaan hyvin valitettava tapaus. Teemme töitä sen eteen, ettei tällaista tapahtuisi jatkossa. Olemme puhuneet rakennusvalvonnan kanssa siitä, että he informoisivat meitä jatkossa merkittävistä purkutöistä heti, kun hakemus on jätetty. Sillä tavoin voimme tsekata, että jätehuoltoasiat ja pölysuojaukset on suoritettu oikein, jatkaa Kajala.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tämä juttu on tehty lukijavinkin perusteella. Mistä sinä haluaisit lukea? Lähetä vinkkisi toimitukselle: toimitus@turunseutusanomat.fi