Tarja Pyysalon näyttelyssä avautuu maisema ilmastonmuutokseen

Intuitiiviset maalaukset vievät sielunmaisemiin Nautelankoskella

Tarja Pyysalon Olen nähnyt meren -teos on osa Sulaminen – maalauksia ilmastonmuutoksesta -näyttelyä Lauri Nautelan museon auditoriossa.

LIETO. Liedon Nautelankosken museossa on esillä 26. elokuuta asti lietolaisen Tarja Pyysalon Sulaminen maalauksia ilmastonmuutoksesta -taidenäyttely. Pyysalo on saanut kävijöiltä kiitosta ajankohtaisen ja tärkeän aiheen esilletuonnista.

Sekatekniikalla syntyneissä maalauksissaan Pyysalo on pohtinut Antarktiksen sulamisen vaikutusta ympäristöön maailmanlaajuisesti.

– Luonto on kiinnostanut minua lapsuudesta asti. Siksi tuntuu luonnolliselta, että se on inspiroinut minua maalaamaan. Teoksissa on niin abstraktia kuin perinteisempää maisemakuvaakin. Maisemat eivät kuitenkaan esitä mitään tiettyjä paikkoja, vaan ne ovat mielikuvitukseni tuotetta unien ja muistojen maailmasta, Pyysalo sanoo.

Pyysalo on käyttänyt ilmastonmuutosta esittävissä maalauksissaan akryyli- ja öljyvärejä, öljypastelleja sekä akryylipastaa. Erikoisempina materiaaleina niissä on hyödynnetty myös sahanpurua sekä paperi- ja muovisuikaleita.

– Kaikki 21 työtä ovat osa Taidekoulu Alfa-Artiin tekemääni lopputyötä, ja olen maalannut ne tämän ja viime vuoden aikana, kertoo Pyysalo.

– Nämä aiheet maalasin kankaalle, mutta olen kokeillut maalata myös pleksille ja vanerille. Olen sillä tavalla materiaaliherkkä, että uusien tekniikoiden käyttö inspiroi aivan eri tavalla. Maalaaminen on minulle meditatiivinen kokemus, mutta uusien materiaalien kokeilu vie flow-tilaan, jatkaa Pyysalo.

Pyysalon töitä eri aihepiireissä ja näyttelykokonaisuuksissa yhdistää värien käyttö.

– Värit ovat sellainen asia, joihin hullaannuin jo nuorena. Ne ovat aina olleet minulle tärkeitä, Pyysalo iloitsee.

Liedon Nautelankoski on Pyysalolle erityinen paikka järjestää ensimmäinen yksityisnäyttely.

– Vanhempani tapasivat ja rakastuivat Nautelankoskella 1950-luvulla. Elämäni ensimmäiset viisi vuotta asuin Liedon asemanseudulla, en muista tuosta ajasta yksityiskohtia, mutta seutu muistui heti mieleeni, kun palasin tänne opiskeluaikoinani, Pyysalo toteaa.

– Lietolainen minusta tuli jälleen 15 vuotta sitten. Useampaan yhteisnäyttelyyn Ahvenanmaalla ja Helsingin seudulla osallistumiseni jälkeen on hienoa järjestää ensimmäinen oma näyttely juuri täällä. Näin yhdeksänkymppisillä vanhemmillanikin on mahdollisuus tulla katsomaan näyttelyäni, lisää Pyysalo.

Katariina Mäkinen-Önsoy