Sauvon Elopäivät olivat sateisen lauantain piristys

Peimarinlahden kuntien johtajien kettinginheittomestaruus meni Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäelle. Toiseksi sijoittui Kaarinan Harri Virta ja kolmanneksi Sauvon Seppo Allén. Kuvat: Ragip Önsoy.

Perinteisiä Elopäiviä on vietetty Sauvossa pian 40 vuotta. Tämänvuotisessa Janne Katajan juontamassa markkinatapahtumassa kisattiin kettinginheiton mestaruudesta niin kuntalaisten kuin Peimarinlahden kuntien johtajien välillä.

SAUVO. Sauvon Elopäivät järjestettiin 4. elokuuta sateisissa mutta lämpöisissä tunnelmissa. Markkinatapahtuman kruunasi kettinginheittokilpailu Peimarinlahden kuntien johtajille, jossa Paimion Jari Jussinmäki otti selvän voiton jättäen toiseksi Kaarinan Harri Virran ja kolmanneksi isäntäkunnan Seppo Allénin. Kukaan johtajista ei tunnustanut harjoitelleensa lajia aikaisemmin.

Kilpailua vetäneen Peimari Unitedin E10-juniorien joukkueenjohtaja Perttu Laaksosen mukaan kyseessä on tarkkuuslaji, johon voi harjaantua harjoittelemalla heittotekniikkaa.

Nimestään huolimatta kysymyksessä ei ole voimaa vaativa laji, sillä kettingit ovat pieniä ja kevyitä. Käsittääkseni laji on kulkeutunut tänne maamme ruotsinkielisiltä alueilta, esimerkiksi Vaasassa se on ollut pitkään suosiossa. Esimerkiksi kesäiseksi ajanvietoksi laji sopii mukavasti, sillä menestys ei katso ikää eikä sukupuolta, Laaksonen sanoo.

Kettinginheitossa ratkottiin myös kunnanmestaruudet, joissa naisten sarjan vei Sanna Soini ja miesten sarjan Jesse Kallio.

Kun kettinginheittokilpailu järjestettiin viimevuotisilla Elopäivillä ensimmäistä kertaa, osallistuin silloinkin. Tänä vuonna onnistuin parantamaan sijoitustani, kolmannesta sijasta ykköseksi, hymyilee Kallio.

Perinteikäs kasvava tapahtuma

Sauvon Elopäiviä on järjestetty vuodesta 1979 lähtien lähes joka vuosi heinä–elokuun vaihteessa. Elopäivien ohjelmaan kuuluu perinteisesti toritapahtuma sekä ohjelmaa kirjastolla ja museonmäellä. Elopäivien järjestelyistä vastaa työryhmä, joka koostuu viranhaltijoista, luottamushenkilöistä sekä yrittäjistä. Elopäivien koordinaattorina toimii kirjastonjohtaja Päivi Inkinen.

Tapahtuma kasvaa vuosi vuodelta, paikalla on väkeä sekä Sauvosta että lähikunnista. Muutenkin sauvolaiset, ympärivuotiset ja kesäasukkaat, käyvät ahkerasti tapahtumissa. Hyvänä esimerkkinä toimivat myös kesäiset Kulttuurikupposet, joissa riitti väkeä hyvin helteisestä säästä huolimatta. Nyt Elopäivillä satoi, mutta sekään ei haitannut meininkiä, Inkinen sanoo.

Rami Tapper on vuoden Hakkinen

Elopäivillä Vuoden 2018 Hakkiseksi julkistettiin monitoimiyrittäjä Rami Tapper. Arvonimen saa henkilö tai taho, joka on ansiokkaaksi tehnyt Sauvoa tunnetuksi.

Kunniamaininta tuli täytenä yllätyksenä. Ilmeisesti olen kuitenkin tehnyt jotain oikein, sillä laskelmieni mukaan olen järjestänyt reilu 600 tapahtumaa Sauvossa viimeisen 18 vuoden aikana, Tapper huokaa.

Sauvon Vuoden Hakkinen valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015, jolloin arvonimen sai Sauvon Elävän Kulttuurin Seura ry. Seuraavina vuosina Vuoden Hakkiseksi valittiin Olli ja Maija Dahl sekä Sauvon Museon Tuki ry.

Kasapäin palkintoja

Elopäiville perheensä kanssa saapunut Taina Eriksson palkittiin tapahtuman juontajaa Facebookissa arvuutelleiden keskuudesta.

Hän on ehtinyt tänä kesänä saavuttaa menestystä myös liikunnan saralla.

Nappasin neljännen sijan 27.7. Karunassa järjestetyssä triathlon-kisassa ollen samalla ensimmäinen maaliviivan ylittänyt nainen, sauvolainen Eriksson kertoo.

Triathloneihin, jotka sisältävät uintia, pyöräilyä ja juoksua, en ollut ennen osallistunut, joten sijoitus tuntui hyvältä. Lajit erikseen harrastettuna ovat kyllä tuttuja, Eriksson lisää.

Tee työtäs laulellen

Tapahtuman juontaja Janne Kataja kiittelee sitä ystävällisyyttä ja iloa, jolla hänet otettiin vastaan Sauvossa.

Uuteen paikkaan tullessaan esiintyjä tapaa aina ensimmäisenä järjestysmiehet, jotka hekin ovat täällä hymyileviä. Siitä tulee heti alkuun hyvä fiilis! iloitsee Kataja.

Mahtava tunnelma sai jatkoa markkinoilla, jotka houkuttelivat sateesta huolimatta hyväntuulista väkeä torin täydeltä. Paikallisista päättäjistä ja viranhaltijoista koottu kuntabändi soitti ja porukka laittoi jalalla koreasti. Harvassa muussa kunnassa on oma kuntapäättäjien bändi, joka tanssittaa väkeä tapahtumissa, kehuu Kataja arvellen bändiin kuuluvan kunnanjohtaja Seppo Allénin mietelauseeksi ”tee työtäs laulellen”.

Kataja muistaa tehneensä tätä ennen yhden työkeikan Sauvossa, vapaa-ajallaan hän on käynyt seudulla useampaan kertaan.

Juontokeikka oli yksityistilaisuus Karunan Kalliorannassa. Täälläpäin on tullut kyllä muutenkin ajeltua, ylipäätään Suomessa taitaa olla hyvin vähän paikkoja, joissa en olisi käynyt, Kataja toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Sauvon Elopäivien kuvagalleria: