Reima Sjöroos on Vuoden Henrik

Aurinkoinen sää helli Henrikin markkinoita

Lauantaina 18. elokuuta Vuoden Henrikiksi julkistettiin kunnan pitkäaikainen kiinteistönhoitaja Reima Sjöroos. Kuvat: Ragip Önsoy.

Perinteiset Henrikin markkinat ovat osa kunnan, seurakunnan ja yhdistysten järjestämää kolmipäiväistä Nousiaisten päivät -kotiseututapahtumaa. Tänä vuonna tapahtumaa vietettiin 34:ttä kertaa.

NOUSIAINEN. Nousiaisten Henrikin markkinoilla palkittiin lauantaina 18. elokuuta Vuoden Henrikinä kunnan pitkäaikainen kiinteistönhoitaja Reima Sjöroos. Sjöroos tunnetaan kunnassa laajalti pyyteettömänä avunantajana tilanteessa kuin tilanteessa.

Vuonna 1954 nousiaislaiseksi ryhtyneellä Sjöroosilla on takanaan pitkä ura Henrikin koulun ja Nousiaisten lukion kiinteistönhoitajana. Lisäksi hän on vaikuttanut paikallisessa kuntapolitiikassa vuodesta 1983 alkaen.

Olin yksivuotias, kun vanhempani muuttivat tänne pitämään maatilaa. Olen siis maatilan poika, joka ei allergioidensa ja haluttomuutensa tähden seurannut vanhempiensa polkua, kertoo Sjöroos.

Sjöroos kuvailee itseään sosiaaliseksi höpöttäjäksi, jonka vähintäänkin 90 prosenttia kuntalaisista tuntee, ja hän epäilee tuon ominaisuuden olevan Vuoden Henrik -kunniamaininnan takana.

Kuulin valinnan yhteydessä, että arvonimi annettiin osaksi helmikuisen vedenjakeluhäiriön aikana tekemäni työn eteen. Syy voi kyllä olla sekin, Sjöroos vitsailee.

Humoristisista heitoistaan huolimatta Sjöroos myöntää, että vesikriisin aiheuttama haitta vaati kovaa työtä – niin kunnan työntekijöiltä kuin vapaaehtoisjärjestöiltäkin.

Koko kuntapolitiikan kentällä kaivataan yhteistä säveltä, jollaisen turvin vedenjakeluhäiriöstäkin selvittiin. Yhteinen sävel on nimittäin tällä hetkellä pikkasen hukassa. Pitäisi löytää jokin kultainen keskitie eri puolueiden ideoita yhdistelemällä. Tärkeintä on pyrkiä eteenpäin takapakin sijaan, tietysti resurssien puitteissa, Sjöroos veistelee.

Asiaa uusiutuvasta energiasta

Uutuutena Henrikin markkinoilla oli Lions Club Nousiaisten järjestämä uusiutuvan energian teema-alue. Nousiaisten kunnan ja Mynämäen–Nousiaisten Osuuspankin kanssa yhteistyössä pystytetylle alueelle oli kutsuttu uusiutuviin energialähteisiin erikoistuneita yrityksiä.

Teema-alueen suunnitelleen LC Nousiaisten Raimo Alitalon tarkoituksena oli kerätä vertailevaa tietoa uusiutuvan energian eri vaihtoehdoista helposti saataville.

Markkinatapahtumat ovat yleisestikin kärsineet inflaatiosta, ei pelkästään täällä vaan muuallakin. Ajattelin, että markkinoilla voisi olla jotain muutakin kuin myyntikojuja. Kävijät näyttivät kiinnostuneilta uutuusalueemme tarjontaan, jossa tarjottiin tietoutta esimerkiksi niin aurinko- ja tuulienergiasta kuin maalämmöstäkin, Alitalo toteaa.

Nuorten Paikka -projekti etenee

Toimintaansa tapahtumassa oli esittelemässä Nousiaisten Nuorisovaltuusto (Nuva), joka kerää lahjoituksia Nuorten Paikka -projektiinsa. Viime syksynä Nuvan aloitteesta alkunsa saanut projekti on nyt edennyt talvella tehtyjen suunnittelu- ja taustatöiden pohjalta käytäntöön.

Nuorisotila on pystytetty talkoovoimin vanhan jätevedenpuhdistamon lähelle Hirvijoen varteen. Aiemmin pururadan huoltokoppina toiminut mökki on saanut uuden maalikerroksen, mutta kaipaa vielä kunnostusta ennen kuin sen voi ottaa käyttöön, Nuvan edustajat Laura ÖverstiTilda Suontama ja Matias Sjöroos kertovat.

Mökin kunnostustyöt jatkuvat pitkin syksyä: Seuraavat talkoot ovat 25. elokuuta, avajaisia Nuva kaavailee vuodenvaihteeseen.

Toivottavasti löytyisi sekä talkoolaisia että materiaalien lahjoittajia. Meiltä puuttuu vielä muun muassa sepeliä, katoksen valokatetta, lautaa aitamateriaaliksi sekä ulkokalusteita, he toivovat.
– Nuorten tilan yhteyteen rakennetaan talkoilla myös grillauspaikka ja kompostoiva käymälä. Lisäksi tiloihin on tarkoitus saada latauspisteitä mobiililaitteille, he lisäävät.

Toista kauttaan nuorisovaltuustossa vaikuttavat nuoret ovat iloisia, että heitä kuunnellaan kunnan päättävissä elimissä tarkasti.

Ideamme Nuorten Paikan sijoittamisesta ydinkeskusta-alueen ulkopuolelle sai kannatusta heti. Tavoitteenamme on keksiä nuorille kauppojen eteisissä notkumista järkevämpää tekemistä, he sanovat.

Katariina Mäkinen-Önsoy