Neljäs kerta toden sanoi! SmugglerRok pääsi ensi kertaa kunnolla plussalle

SmugglerRokin perjantai-ilta keräsi 3 000 kävijää.

Lieto-viikon avanneessa SmugglerRokissa kävi tänä vuonna ennätykselliset 7 000 ihmistä. Stratovarius toi Lietoon väkeä ulkomailta asti. Ensi vuoden liput tulevat myyntiin jo maanantaina.

LIETO. Liedon keskustassa 10.–12. elokuuta järjestetty SmugglerRok onnistui tänä vuonna paremmin kuin koskaan. Raskaamman musiikin perjantai myytiin loppuun 3 000 ihmiselle ja koko viikonlopun kävijämäärä oli ennätykselliset 7 000. Se tarkoittaa noin 20 prosentin kasvua viime vuoteen nähden.

– Ensimmäinen festari järjestetiin vuonna 2015. Silloin jäätiin reilusti miinukselle. Olenkin todennut, että jos siihen olisi osunut vielä vesisade, niin siitä suosta ei oltaisi enää noustu. Seuraavana vuonna pääsimme omillemme ja viime vuonna tehtiin jo vähän plussaa, Henri Väisänen kertaa SmugglerRokin vaiheita.

Väisänen pyörittää Liedossa Old Smuggler -nimistä baaria yhdessä veljensä Lauri Haukan kanssa. Kun he perustivat ravintolan Lietoon, heidän vanha keikkamyyjänsä Lena Haapala ehdotti heti ensimmäisessä palaverissa omia festareita.

– Olimme kuulleet, että tällaiselle tapahtumalle olisi Liedossa tilausta, joten päätimme kokeilla. Voidaan siis hyvin sanoa, että Lena on koko idean äiti, Väisänen toteaa.

Tänä vuonna tehtiin Väisäsen mukaan monta asiaa oikein.

– Olimme lisänneet juomapisteitä, joten suuria jonoja ei päässyt syntymään. Ja Turusta tullut festarikuljetus oli todella suosittu. Lisäämme autoja entisestään ensi vuonna, hän lupaa.

Erityisen mielissään Väisänen on kävijämäärästä, kun ottaa huomioon, että Turussa oli samaan aikaan Aura Fest ja KIPPIS Festivaali.

– Tällä seudulla on kyllä hyvät festarikävijät, hän hämmästelee.

Stratovarius villitsi – hyvässä ja pahassa

Timo Kotipelto villitsi energisellä otteella.

Stratovarius veti Liedossa kesän ainoan Etelä-Suomen keikkansa, joka samalla päätti bändin festarikiertueen Suomessa. Liedosta bändi suuntasikin sitten kohti Eurooppaa. Kaikkialla Euroopassa ei kuitenkaan jääty odottelemaan kotimaan keikkoja, sillä Lietoon saapui jonkin verran myös kansainvälistä festariyleisöä.

– Huomaa, että Stratovariuksella ja muillakin raskaampaa musiikkia soittavilla bändeillä on intohimoiset fanit, jotka käyvät keikoilla ja varaavat liput hyvissä ajoin. Meillä on alusta asti jaettu viikonloppu niin, että perjantaina on raskaampaa musiikkia ja se on aina myynyt paremmin. Sama linja jatkuu ensi vuonnakin, Väisänen lupaa.

Bändi soitti sekä vanhempaa että uudempaa tuotantoaan – jokaiselle jotain. Alkuosa keikasta oli kuin illan sää. Matalaa painetta ja täynnä odotusta. Ison yleisön silmissä keikka lähti kunnolla käyntiin sillä hetkellä, kun kosketinsoittaja Jens Johansson jäi lavalle yksin. Kun hän laski kätensä koskettimille, fanit jo tiesivät mitä odottaa. Seuraavaksi alkoi soida Black Diamond, joka räjäytti pankin. Ja sitä seurasi sen luokan hittipotpuri ja yhteislaulu, että Timo Kotipeltokin hämmästyi.

Yleisössä kuohui – eikä pelkästään hyvällä.

Välikohtauksiltakaan ei vältytty. Festariyleisössä kuohui ja lopulta järjestyksenvalvojat kantoivat yhden miehen käsiraudoissa muun yleisön yli lavan eteen ja siitä suoraan poliisin hoiviin.

– Meillä on nollatoleranssi, jos nyrkit alkaa heilua. Ketään ei aleta rauhoitella. Jos aiheuttaa häiriötä, siitä seuraa suoraan alueelta poistaminen. Tilanne hoitui nopeasti ja ammattitaitoisesti. Olen järjestyksenvalvojiin todella tyytyväinen. Ja se taisikin olla viikonlopun ainoa järjestyshäiriö, Väisänen kommentoi.

Myös Kotipelto huomioi yleisön tunnelman ja muistutti, että heidän keikoillaan ei suvaita minkäänlaista väkivaltaista käytöstä.

Stratovariuksen lisäksi SmugglerRokin lavalle nousi perjantaina Beast In Black, S-TOOL sekä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus.

Poppia ja lastenmusiikkia

Maija Vilkkumaan setti oli sekoitus usealta eri albumilta ja vuosikymmeneltä tuttuja helmiä.

Lauantain bändikattaus oli perjantaita keyempi – lavalla nähtiin Elastinen, Pete Parkkonen, Maija Vilkkumaa, Uniklubi, Atomirotta, CMX, sekä nousua tekevä Atomic Annie. Myös yleisö oli silminnähden toinen.

Uniklubi.
CMX soitti Liedossa omien muistikuviensa mukaan viimeksi vuonna 1988. Lauantai-illan yleisössä oli muutama ihminen, joka oli paikalla myös silloin 30 vuotta sitten.

Sunnuntaina yleisö koki vielä suuremman muutoksen, kun paikan valtasivat lapsiperheet. Liedon kunnan ja seurakunnan järjestämässä kaikille avoimessa ja maksuttomassa perhepäivässä nähtiin muun muassa lasten rakastama Rokki-Kokki sekä Ida Paul&Kalle Lindroth.

Paljon talkootyötä

Festareiden järjestämiseen osallistui tänäkin vuonna iso joukko talkoolaisia.

– Vaikka näitä tapahtumia on tehty ilman voittoa, aina on ollut hyvä fiilis, kun näkee muiden iloiset naamat. Paikallisuus ja yhdessä tekeminen on täällä tosi tärkeää. Kunnan ja kuntalaisten myötämielisyyttä ei voi liikaa korostaa. Kunta on ollut todella suureksi avuksi ja kuntalaiset todella ymmärtäväisiä. Vaikka tapahtuma on keskellä asutusta ja siitä on varmasti monille haittaa, ihmiset ovat antaneet hyväksyntänsä yhteisen hyvän nimissä, Väisänen kiitteelee.

Janica Vilen