Naantalin kesäkauden päätös on täynnä tapahtumaa kaikenikäisille

Käytettyjen veneiden Veneet esillä -myyntinäyttely valloittaa Naantalin vierasvenesataman ensi viikonloppuna. Kuva: Ragip Önsoy.

Viikonloppuna Naantalissa tarjolla käytettyjä veneitä, K50-festarit ja SunSäbä-katusählytapahtuma. Kaupungin 575-vuotisjuhlaviikko päättyy upeaan ilotulitukseen vanhankaupungin ja vierasvenesataman edustalla lauantaina. 

NAANTALI. Veneet esillä -tapahtuma kokoaa jälleen käytettyjen veneiden myyntinäyttelyn Naantalin vierasvenesatamaan 31.8.–2.9. Loppuunmyytyyn ennätykselliseen sadan veneen tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Syksy on vilkasta käytettyjen veneiden myyntiaikaa. Tarjonta on laaja ja hintataso kohdallaan. Aikaisempien vuosien kokemusten perusteella noin neljännes näyttelyssä esillä olevista veneistä löytää uuden kipparin. Myyntinäyttely on paras mahdollinen paikka vertailla tarjontaa ja koeajaa useampikin vene viikonlopun aikana, kertoo tapahtuman järjestelyistä vastaava Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto.

Levannon mukaan suurin osa näyttelyveneistä on noin 50 000 euron matkamoottoriveneitä. Joukossa on myös isompia veneitä aina useampaan sataantuhanteen euroon saakka. Edullisimmillaan venekaupat voi tehdä muutamalla tuhannella eurolla.

– Tapahtuman Facebook-sivuilla julkaistaan videoita, joilla kerrotaan, mihin asioihin myynnissä olevissa veneissä kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi Nådendal Segelklubb ry:n kommodori Janne Laine on lauantaina 1.9. kello 17 Naantalin Vierasvenesataman ravintolassa opastamassa veneen ostoon liittyvissä asioissa. Laineella on 30 vuoden venekatsastajan kokemus, joten asiantuntemusta löytyy, Levanto toteaa.

Veneiden lisäksi Naantalin vierasvenesataman rannassa tulee viikonloppuna olemaan veneilyyn liittyviä maaosastoja.

Lauantaina vanhankaupungin ja vierasvenesataman edustalla nähdään Naantalin kaupungin 575-vuotisjuhlaviikon päättävä ilotulitus. Ilotulituksen tuottaa kaupungin kulttuuripalvelut ja järjestää Suomen Ilotulitus Oy.

K50-festarit vanhassa kaupungissa

Naantalin Kaivohuone ja Kaivotori täyttyvät toista kertaa järjestettävistä pääsymaksuttomista K50-festareista 1. syyskuuta kello 12–19.

Järjestäjänä toimivan Huikea Oy:n Anniina Raatikka kertoo, että tapahtuma kutsuu yli viisikymppiset, aktiivisesta arjesta ja elämästä kiinnostuneet ihmiset viettämään mukavaa, rentoa päivää yhdessä shoppaillen, vanhoja ja uusia tuttavia tavaten ja viihteestä nauttien.

– K50-festareilta mukaan voi tarttua esimerkiksi uusi harrastus tai mielenkiintoinen käsityö. Tapahtumalavalla on monipuolista viihdettä musiikin ja teatterin saralta sekä vaihtuvia tietoiskuja eri aiheista. Vuosien varrella tapahtumakävijöitä on ilahduttanut esimerkiksi pikadeittailu ja mahdollisuus rintapinssein viestittää omasta seurustelustatuksestaan muille. Naantalin festareilla on myös jaossa rintapinssejä ja messukasseja ensimmäisille kävijöille, Raatikka sanoo.

Näytteilleasettajia on tulossa yli 90 ja kävijämääräodotus on noin 3000.

– Viime vuonna kävijöitä oli laajasti koko Varsinais-Suomen alueelta eli Naantalin lisäksi muun muassa Maskusta, Raisiosta, Turusta ja Uudestakaupungista, Raatikka lisää.

Stagecolor-kouluttaja Joni Rantanen järjestää tapahtumassa pikameikkinäytöksen ja Cabinet Sirpa Valtanen ja Turkispaja yhteisen muotinäytöksen. Sukututkimuksesta esitelmöi sen sijaan Turun seudun sukututkijat ry:n rymättyläläinen puheenjohtaja Sari Ahonen.

– Luennon yhteydessä sivutaan myös tämän päivän tutkimuksen uutta trendiä eli dna-tutkimusta, Raatikka toteaa.

Säbää Kaivokadun parkkipaikalla

Valtakunnallinen SunSäbä -kiertue rantautuu Naantaliin viikonlopuksi 1.–2. syyskuuta. Tapahtuman paikallisena järjestäjänä toimii SB Naantali, joka haastaa kaupungin edustajat matsiin Kaivokadun parkkipaikalla sunnuntaina kello 15.

SunSäbä on salibandyn vapaamuotoinen ulkopeliversio, jota pelataan erityisellä ulkokäyttöön suunnitellulla Multisport-muovialustalla. Kesäkuun alusta startanneella Salibandyliiton pilotoimalla SunSäbä-promootiokiertueella on tarkoituksena luoda uusia paikkoja ja mahdollisuuksia salibandyn harrastamiselle ulkona.

Lauantaina Naantalin SunSäbä -areenalla nähdään P05 -kesäkiertueen päätösturnaus. Luvassa on kivikovaa taistelua ja tiukkaa vääntöä kello 10–21.

Katariina Mäkinen-Önsoy