Killin markkinoilla riitti hulinaa

DC Diamond ihastutti kilpatanssinäytöksellään markkinayleisöä.

Laulua, tanssia, juhlapuheita, ostoksia, politiikkaa… Killin markkinoilla riitti tekemistä jokaiselle. Tapahtumalla on Raisiossa pitkä historia. Kyseessä oli jo 45. vuosi putkeen, kun markkinoita vietettiin keskustassa.

RAISIO. Raisiossa Varppeenaukiolla ja Tasalanaukiolla vietettiin Killin markkinoita lauantaina 25. elokuuta osana viikonlopun Raisio-päiviä. Paikalle saapui 88 markkinamyyjää ja reilusti yli 2000 ihmistä. Aurinko paistoi, kauppa kävi ja ihmiset pääsivät nauttimaan lavalla esitetystä musiikista ja tanssista. Markkinamyyjät oli koottu pääsääntöisesti Varppeenaukion puolelle; yhdistykset ja poliittiset puolueet taas Tasalanaukiolle.

– Aikamoinen kuhina oli molemmilla toreilla. Raisiolaisten lisäksi moni oli tullut Turusta ja muistakin naapurikunnista paikalle. Ollaan todella tyytyväisiä tapahtumaan. Sääkin oli hieno, eli nähtävästi Raisiolla on välit yläkertaan kunnossa. Ja oli hyvä taas saada Raision keskustaan vähän pöhinää, iloitsee markkinat järjestäneen Raisiokeskuksen yrittäjäyhdistys Raikas ry:n puheenjohtaja Jukka Liukas.

Raisiokeskuksen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liukas avasi markkinat aamuyhdeksältä. Päivän aikana keskustan katoilta napattujen kuvien perusteella hän arvioi, että koko päivän aikana kävijöitä oli 2000–3000.

Juuri sitä samaa pöhinää perättiin keskustaan niin juhlapuheissa kuin markkinaväen turinoissakin. Seutusanomienkin pisteellä jutustelleet ihmiset toivoivat Raision keskustaan lisää vastaanvanlaisia tapahtumia. Ja muutama ihminen totesi, että Killin markkinoiden ajan Tasalanaukiolla olleet bajamajat helpottaisivat torielämän aktivoitumista huomattavasti. Tällä hetkellä sekä torimyyjät että -asiakkaat joutuvat käymään keskustan ravintoloiden ja kahviloiden vessoissa, jotka on kuitenkin tarkoitettu vain asiakkaiden käyttöön.

Kaupunginjohtaja vetosi omassa juhlapuheessaa raisiolaisten omaan aktiivisuuteen.

– Aikamoisia mullistuksia on tulossa Raision keskustaan lähitulevaisuudessa. Keskustan läpi kulkeva E18-tie tulee kokemaan aikamoisia muutoksia näillä näkymin vuonna 2021. Se vaikuttaa paljon myös tähän keskustaan, jota osaltaan Killin markkinoillakin ihmisille esitellään. Kun rakennustyömaat ovat meneillään, on paljon meistä itsestämme kiinni, että keskusta pysyy elinvoimaisena ja aktiivisena. Käytetään tätä keskustaa ja näitä hienoja hyviä palveluita, ja tehdään tästä sillä tavoin eläväinen keskus, kaupunginjohtaja Ari Korhonen kannustaa.

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen kannusti juhlapuheessaan raisiolaisia käyttämään keskustan palveluja, jotta se pysyisi vireänä ja elinvoimaisena.

Toinen asia, joka kaupunginjohtajan mukaan tulee vaikuttamaan Raision keskustaan, on joukkoliikenne.

– Jos kaupunkiseudulle tulee superbussi tai raitiotie, sen toinen pää tulee olemaan tämä Tasalan kauppakeskus. Se yhdistettynä keskustan muihin muutoksiin on varmasti meille positiivinen asia, hän uskoo.

Mainettaan vanhempi Raisio

Raision matkailuoppaat Elise Moislahti (vas.) ja Pirkko Karmakoski myivät markkinoilla I love Raisio -juuttikasseja ja jakoivat auliisti matkailuvinkkejä sekä opastetuista kierroksista että omatoimimatkailusta kiinnostuneille.

Raision matkailuoppaat kierrättivät ihmisiä busseilla ympäri Raisiota esitellen kaupunkia Raisio-päivien kunniaksi. Pirkko Karmakoski pitää Raisiota matkailunäkökulmasta mielenkiintoisena kohteena.

– Täällä on hieno hautausmaa ja kirkko. Hahdenniemi ja sen valtavan iso venesatama on monille kiinnostava kohde. Myllyssä on hyvät ostosmahdollisuudet. Ja yksi erityisimmistä kohteista on arkeologiset kaivaukset ja niitä kiertävä Vaskipolku, opas luettelee.

Lisäksi lintujen muuttoaikaan kannattaa käydä Raisionlahdella.

– Lahden pohjukka on valtakunnallisesti todella merkittävä lintujen muuttoaikainen pysähdyspaikka, Karmakoski tietää.

Hän kertoo ihmisten usein yllättyvän siitä, kuinka pitkälle Raision historia juontaa juurensa.

– Tässä kun ollaan Suomen vanhimman kaupungin Turun ja neljänneksi vanhimman kaupungin Naantalin välissä, niin moni mieltää, että Raisio on ihan uusi kaupunki. No kaupunkinahan Raisio onkin uusi, mutta ensimmäisen kerran siitä löytyy maininta historiasta vuodelta 1292. Tämä on vanha historiallinen kirkkopitäjä. Naantalin luostari ja sitä kautta kaupunkikin on aikoinaan perustettu 1400-luvulla Raision pitäjän Ailostenniemeen, Karmakoski kertoo.

Eniten oppaat vetävät hautausmaakierroksia eikä ihme.

– Raisiosta löytyy koko Suomen vanhimmat hautakivet 1100-luvulta. Ne ovat siinä kirkon eteisessä. Sitten siellä on Suomen ensimmäinen julkisin varoin perustettu muistomerkki – ja Kirkkauden kappeli on jo itsessään hieno vierailukohde, Karmakoski kehuu.

Tähtiä läheltä ja kaukaa

Tapahtuman juonsi edellisten vuosien tapaan naantalilainen Reija Kortet, joka myös esiintyi markkinoilla Satelliittitaivas-yhtyeen kanssa ja sai markkinakansan tanssahtelemaan Tanssiseura Sekahaun johdolla. Lisäksi musiikkia kuultiin viime vuoden Raision Tangostara -kilpailun voittajalta – mynämäkeläiseltä Tomi Kuuselalta. Iltapäivällä lavalle saatiin kansainvälisiä tähtiä, Raision ystävyyskaupungista Saksan Elmshornista, kun Rainer Schnelle -jazztrio vakuutti yleisönsä.

Turun Seutusanomien pisteellä pääsi äänestämään vuoden 2018 positiivisinta raisiolaista. Voittaja julkistetaan Seutusanomien seuraavassa numerossa, joka ilmestyy 6.9.

Raisio-seuran pärehöylä herätti mielenkiintoa.
Lapsiperheitä oli tänä vuonna liikkeellä aiempaa enemmän. Lapset pääsivät muun muassa pomppulinnaan, testaamaan keppareita, tekemään taidetta ja osallistumaan eri toimijoiden järjestämiin kilpailuihin.
Paloautoon pääsi tutustumaan Varppeenaukion puolella.
Raisiolainen Tuula Viitanen tuli markkinoille lastenlastensa Minja Niemen ja Samuel Juupin kanssa. ”Joka vuosi käydään ja Samueliakin ollaan täällä kuljetettu ihan pienestä asti. Tärkeintä on hyvä tunnelma ja herkut. Tähän mennessä ollaan syöty makkaraa ja jäätelöä”, kertoo Viitanen.
Pyörämestari Kyösti Sjömanin pyörillä ja potkulaudoilla riitti kokeilijoita.
Raision seudun taideyhdistyksen näyttelystä löytyi paljon tuttuja maisemia.

Janica Vilen