Killin markkinat vietetään lauantaina 25.8.

Kuva Killin markkinoista vuodelta 2017: Jukka Liukas.

Perinteisiä Raisio-päiviä vietetään 24.–26. elokuuta. Kotiseutupäivien näkyvin tapahtuma tulee olemaan tänäkin vuonna Killin markkinat, jotka koostuvat musiikkiesityksistä, lasten ohjelmasta ja markkinoista, joihin on ilmoittautunut tällä hetkellä 71 myyjää.

RAISIO. Perinteiset Killin markkinat järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 9–15. Kyseessä on jo 45. vuosi putkeen, kun markkinat järjestetään Raision keskustassa. Tämä vuosi mennään parin viime vuoden malliin Varppeenaukiolla ja Tasalanaukiolla.

Markkinat järjestää Raisiokeskuksen yrittäjäyhdistys Raikas – hyvässä yhteistyössä kaupungin, raisiolaisten yritysten ja kolmannen sektorin kanssa.

– Markkinamyyjiä on ilmoittautunut tällä hetkellä 71, mutta vielä on muutamia, jotka eivät ole varmistaneet tuloaan. Arvioimme, että yli 80 myyjää saadaan paikalle, ennakoi Raikkaan puheenjohtaja Jukka Liukas markkinoita edeltävällä viikolla.

Markkinamyyjien lisäksi paikalle on tulossa paljon yhdistyksiä ja poliittiset puolueet.

– Lapsille on tulossa perinteisesti pomppulinna ja esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitolle tulee oma osasto, jossa pääsee kokeilemaan keppihevosratsastusta, Liukas kertoo.

Musiikillista ohjelmaa luvassa

Tapahtuman juontaa edellisten vuosien tapaan Reija Kortet, joka myös esiintyy markkinoilla Satelliittitaivas-yhtyeen kanssa tarkoituksenaan saada markkinaväki tanssimaan.

– Siellä on myös tanssiseura Sekahaku tanssimassa ja tanssittamassa, hän kertoo.

Lisäksi musiikkia kuullaan viime vuoden Raision Tangostara -kilpailun voittajalta – mynämäkeläiseltä Tomi Kuuselalta.

Kello 13.30 markkinoilla nähdään kansainvälisiä tähtiä, kun lavalle nousee Rainer Schnelle -jazztrio Raision ystävyyskaupungista Saksan Elmshornista. Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen on nähnyt yhtyeen ystävyysvierailulla ja musiikki teki häneen vaikutuksen.

– Heidän piti tulla Raisioon esiintymään jo vuosi sitten, mutta silloin vierailu peruuntui. He ovat todella taitavia soittajia. On Raisiolle suuri kunnia saada Killin markkinoille tämän tason soittajia, Korhonen kommentoi. Kaupunki on myös varautunut esittelemään triolle Turun seutua viikonlopun aikana.

Tärkeä osa Raision identiteettiä

Ari Korhonen pitää Killin markkinoilla myös juhlapuheen. Hän odottaa toiveikkaasti, että väkeä tulisi paikalle paljon ja tunnelma olisi hyvä.

– Nyt kun markkinat järjestetään yhdistyspohjalta uudella paikalla, niihin on palannut tietty maanläheisyys ja raisiolaisuus. Se on positiivinen asia. Samalla markkinat tuovat hyvällä tavalla esiin meidän kaupunkikeskustaa ja sen palveluita ja saa toivottavasti monet huomaamaan, mitä kaikkea täällä on tarjolla, Korhonen pohtii.

Killin markkinat järjestetään osana perjantaista sunnuntaihin vietettäviä Raisio-päiviä.

– Näen kaupungin omat nimikkopäivät tärkeänä jo kaupungin identiteetin kannalta. Ne korostavat kaupungin itsenäisyyttä ja hyviä puolia, Korhonen uskoo.

Raisio-päivien ohjelma noudattelee edellisiltä vuosilta tuttua kaavaa. Krookilassa on maksullisia savusaunavuoroja perjantaina ja lauantaina sekä kaikille avoimet Myllyiltamat perjantaina kello 18–22. Raision matkailuoppaat järjestävät opastettuja kiertoajeluita busseilla. Lähdöt ovat Tokmannin paikoitushallin vastapäiseltä pysäkiltä lauantaina kello 10 ja 12 sekä sunnuntaina kello 11. Arkeologi Jari Näränen tutustuttaa ihmisiä Raision historiaan Vaskipolkukierroksella, johon lähtö on Huhkon kartanon parkkipaikalta lauantaina kello 10. Venesatamassa järjestetään yleiset onkikilpailut lauantaina kello 9–14. Lisäksi Raision Teatteri esittää Raisio-päivien yhteydessä heinäkuisen kesäteatterinäytelmänsä Uskomaton Pernon kartanon historia.

Janica Vilen