Hepokullan koulun syyslukukausi alkoi uudistetuissa tiloissa

Turun kiinteistöliikelaitoksen rakennuttajapäällikkö Anne Antola ja Hepokullan koulun rehtori Ari Normasto ovat tyytyväisiä aikataulussa valmistuneeseen ABC-rakennukseen. Kuvat: Ragip Önsoy.

Saneeratussa ABC-rakennuksessa huomioidaan nykyaikaisen oppimisympäristön vaatimukset muunneltavine luokkahuoneineen ja monikäyttöisine kalusteineen.

LÄNSI-TURKU. Länsi-Turussa sijaitsevalla Hepokullan koululla vastattiin kasvavista oppilasmääristä aiheutuneeseen ahtauteen vanhan ABC-rakennuksen saneerauksella. Koulukokonaisuuden vanhin osa eli 1970-luvulla valmistunut ABC-rakennus koki lähes täydellisen uudistuksen kesän aikana.

Remontti valmistui juuri sopivasti syyslukukaudeksi. Rakennustarkastaja tarkasti tilat lukukauden ensimmäisenä koulupäivänä 15. elokuuta ja käyttöön ne saatiin jo torstaina.

– Rakennukseen sijoitettiin pienluokkia, opetusryhmiä, esiopetusta ja iltapäiväkerhotoimintaa, kertoo rakennuttajapäällikkö Anne Antola Turun kiinteistöliikelaitokselta.

ABC-rakennuksen kunnostustöitä alettiin valmistella noin vuosi takaperin, kun koulusta oltiin oltu yhteydessä kaupunkiin riittämättömien opetustilojen tiimoilta.

Rehtori Ari Normaston mukaan oppilasmäärät ovat Hepokullan koululla jatkuvassa kasvussa. Oppilasmäärä kasvoi tänä vuonna parillakymmenellä (352 syksyllä 2017). Tämän lisäksi ABC-rakennuksen käyttöönoton ansiosta kouluun on saatu keskitettyä alueellisia pienluokkia.

Hepokullan koulun ABC-rakennus koki täydellisen sisäremontin, ulkopuolelta se näyttää edelleen samalta.

– Tarvitsimme rakennuksen käyttöön, sillä emme olisi näillä oppilasmäärillä enää mahtuneet nykyisiin pääkoulun tiloihin, Normasto toteaa.

Nykyaikainen oppimisympäristö

Hepokullan koulun tontilla sijaiseva ABC-rakennus ehti olla tyhjänä parin vuoden ajan. Tätä ennen tilat olivat Luolavuoren koulun erityisopetusyksikön käytössä.

Edelleen vanhan pohjaratkaisun mukaisesti sijoittuvat luokat ovat saaneet remontin myötä uutta tekniikkaa sekä muunneltavia ominaisuuksia.

– Luokista on tehty yhdistettäviä isoilla tuplaväliovilla, joka mahdollistaa kahden opetustilan yhteiskäytön. Musiikinopetukseen varattujen tilojen aulanpuoleinen seinä on sen sijaan avattava siirtoseinä, Anne Antola esittelee.

– Esiopetustilaa varten on tehty oma sisäänkäynti kuraeteisineen. Muuten eskari on varustettu samoin kuin luokat, jotta sen voi tarvittaessa ottaa opetuskäyttöön, lisää Antola.

ABC-rakennuksen aulatilaa hyödynnetään opetus- ja ryhmätyökäyttöön. Lattian koristeita tullaan hyödyntämään eri oppiaineissa, kuten esimerkiksi matematiikassa.

Aulaa on tarkoitus käyttää ryhmätyötilana ja esiopetuksen lisätilana. Jokaisessa luokkahuoneessa, mukaan luettuna esiopetustila, on digitaulut.

Suurimmaksi haasteeksi osoittautuneen asbestin purkutyöt tehtiin hyvissä ajoin ennen kuin korjaustöihin edes alettiin.

– Asbesti piti poistaa ennen kuin mitään muuta saattoi tiloissa tehdä, mikä tarkoitti kaikkien väliseinien purkamista ja uudelleen tekoa. Samalla uusittiin rakennuksen talotekniikka, johon sisältyy muun muassa ilmanvaihtolaitteisto, Antola selittää.

Liikuntasali valmistuu lokakuuksi

Hepokullan pääkoulun julkisivuremontti jatkuu.

Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen kunnostusurakka saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi jo tämän vuoden puolella. Samanaikaisesti ABC-rakennuksen sisäremontin kanssa syyslukukauden alkuun valmistui varsinaisen koulurakennuksen julkisivuremontti, mutta myös liikuntasali saadaan käyttöön vielä ennen talvea.

– Urakoitsijan aloitteesta kaikki tehdään tänä vuonna eli myös liikuntasalin julkisivut tulevat kuntoon lokakuuksi. Aikataulu on mietitty niin, että ulkoliikuntakautta voi venyttää suurinpiirtein siihen asti. Jos kuitenkin ilmat viilenevät nopeammin, Impivaaran hallista löytyy varmasti muutama vapaa vuoro, Anne Antola Turun kiinteistöliikelaitokselta sanoo.

Julkisivusaneerauksen pääurakoitsijana toimii Jatke Länsi-Suomi Oy, kun taas ABC-rakennuksen pääurakoitsijana oli Rakennusliike Kemppe Oy.

Katariina Mäkinen-Önsoy