Kankaisten kartanon myynnistä neuvotellaan

Kuuden miljoonan euron kauppa

Esikauppakirjaan merkittyjen Kankaisten kartanon alueeseen kuuluvien kiinteistöjen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 350 hehtaaria. Kuva: Ragip Önsoy.

Maskussa sijaitsevan Kankaisten kartanolinnan omistajat Åbo Akademin säätiö, Kankaisten säätiö ja Ståfast Oy Ab ovat tehneet esikauppakirjan kiinnostuneen ostajan kanssa. Maskun kunta päättänee etuosto-oikeutensa mahdollisesta käyttämisestä syyskuun aikana.

MASKU. Åbo Akademin säätiö on luopumassa Maskun ydinkeskustan tuntumassa sijaitsevan Kankaisten kartanon omistajuudesta. Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja Lasse Svens kertoo, että tavoitteena on kiinteistökaupan varmistuminen lokakuun loppuun mennessä.

– Meillä on tiedossa yksi ostajaehdokas, jonka kanssa olemme tehneet esikauppakirjan. Kiinteistökaupasta on lähetetty ennakkolausuntopyyntö Maskun kunnalle etuosto-oikeuden käyttämisestä, Svens sanoo.

Maskun kunnanhallituksessa etuosto-oikeudesta keskusteltiin 13. elokuuta. Kokouspöytäkirjan mukaan Åbo Akademin säätiö, Kankaisten säätiö ja Ståfast Oy Ab ovat suunnitelleet myyvänsä Kankaisten kartanolinnan maa-alueineen Special Purpose Vehicle No. 271 Oy:lle.

– Kunnanhallituksen päätöksenä annettiin alkuperäisestä esityksestä poikkeava lausunto, jonka mukaan kunta ei tule antamaan pyydettyä etuosto-oikeutta koskevaa ennakkopäätöstä, Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarinen kertoo.

Oikarisen mukaan päätös tarkoittaa sitä, että tilanne on edelleen auki.

– Ennakkoon lausutaan vain siinä tapauksessa, jos etuosto-oikeutta ei aiota käyttää. Pohdimme siis edelleen, mitä asialle aiomme tehdä. Kunnassa pyrimme ratkaisuun syyskuun aikana, kunhan saamme lisätietoa kaupan sisällöstä, Oikarinen lisää.

Strateginen toiminnan keskittäminen

Åbo Akademin säätiö osti kartanon vuonna 1992 sen viimeiseltä omistajasuvulta Aminoffeilta. Vanhimmilta osiltaan 1400-luvulta peräisin olevan Kankaisten kartanon historiaan kytkeytyy kolme merkittävää omistajasukua, jotka olivat Hornit 1400–1600-luvulla, Fredensköldit 1700-luvulla ja Aminoffit 1800-luvulta 1900-luvun loppuun saakka.

Kaiken kaikkiaan 350 hehtaarin kokoisen alueen käsittävän kartanolinnan alueen kauppahintana on kuusi miljoonaa euroa. Esikauppakirjan yksityiskohtia toimitusjohtaja Lasse Svens Åbo Akademin säätiöstä ei voi vielä tässä vaiheessa eritellä.

– Koska kauppa on keskeneräinen, emme kommentoi ostajan valintaan liittyviä perusteluja, Svens toteaa.

Säätiö ylläpitää lukuisia historiallisia arvorakennuksia, joihin kuuluu niin opetustiloja kuin toimistoja ja asuntojakin. Museokohteista Kankaisten kartanon lisäksi sen toimintaan kuuluu Ett hem -museo, Sibeliusmuseo sekä uusimpana taiteilijakoti Casa Haartman Naantalissa.

– Viime vuonna Hedvigs Minne rf -yhdistykseltä lahjoituksena saamamme Casa Haartman velvoittaa meitä. Siellä museotoiminta jatkuu. Meillä on myös Turussa paljon vanhoja kiinteistöjä, joiden kunnossapidossa ja hoidossa on työnsarkaa riittävästi, Svens jatkaa.

15 miljoonaa euroa huippututkimukselle

Historiallisten arvorakennustensa ylläpitämisen lisäksi säätiön perustehtäviin kuuluu Åbo Akademin tukeminen. Åbo Akademin täyttäessä tänä vuonna 100 vuotta säätiö on päättänyt jatkaa huippuyksiköiden rahoitusta 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa seuraavan kymmenen vuoden ajan.Lisäksi säätiö myöntää kymmenen vuoden ajan 20 000 euroa vuodessa matka-avustuksina opetushenkilökunnan opintovierailuihin.

Ensi vuoden maaliskuussa työnsä aloittavien ensimmäisten uusien huippuyksiköiden rahoitusta koordinoi säätiön tutkimuslaitos.

– Tämä on ollut strateginen sijoitus meille. Se on nostanut Åbo Akademin tutkimustasoa ja mahdollistanut huippututkimusta. Aikaisempien huippuyksikköjen menestys kannustaa meitä kanavoimaan tukemme vastaavalla tavalla jatkossakin, toimitusjohtaja Lasse Svens toteaa.

Åbo Akademin täyttäessä 90 vuotta vuonna 2008 Åbo Akademin säätiö lahjoitti miljoona euroa vuodessa kymmenen vuoden ajan huippututkimusyksiköille. Nykyiset neljä huippuyksikköä, psykologian Brain Train, YARG – nuoret ja uskonto globaalista näkökulmasta, metsän biomassan jalostustavat tulevaisuudessa sekä FUNMAT – funktionaaliset materiaalit solujen säätelemiseksi, päättävät toimintansa tänä vuonna.

Katariina Mäkinen-Önsoy