Auralan senioripäivä järjestettiin jo 15. kerran. Päivä on ollut aina yleisömenestys turkulaisen senioriväestön keskuudessa ja kerännyt useita satoja kävijöitä. Tänä vuonna kävijöitä oli lähes 400.

LÄNSI-TURKU. Tiistaina 21. elokuuta vietettiin taas perinteistä Auralan senioripäivää. Ohjelmassa oli luentoja, musiikkia, muotinäytös, verenpainemittausta, shiatsu-hoitoja, räsymattonäyttely ja paljon eri toimijoiden esittelypisteitä. Esimerkiksi Kelan pisteellä kerrottiin ikäihmisille taksilain muutoksista ja siitä, miten Kela-korvattavat taksimatkat nykyään on tilattava. – Taksi on aina tilattava numerosta 0800 130 001 ja Kela-kortti tulee esittää kuljettajalle, pisteeltä neuvotaan.

Turun kaupungin pisteellä esiteltiin erityisesti ikäihmisiä ajatellen suunniteltua Omakirjasto-palvelua.

– Se on kirjaston kotipalvelu, jota kehitetään parhaillaan, mutta nyt jo otamme mukaan asiakkaita testaamaan uutta palvelua. Ajatuksena on tuoda kirjastopalveluja kotiin niille, joiden on vaikea päästä itse palveluiden ääreen, kaupungilta kerrotaan.

Samalla kehitetään kirjakassipalvelua.

– Siihenkin voidaan nyt hiljalleen alkaa ottaa asiakkaita. Kirjakassipalvelu on asiakkaalle maksutonta kirjastotoimintaa, jossa voi tilata kirjakassin kotiin. Toimitus hoidetaan kirjaston omilla kuljetusjärjestelyillä, kaupunki tiedottaa.

Lisäksi pisteellä mainostettiin pääkirjastolla syksyllä kerran kuussa pidettäviä pankkipäiviä, joissa ikäihmisiä opastetaan verkkopankin käyttöön.

Ihana päivä!

Sirkka Hallbäck osallistui senioripäivään jo toista kertaa. Hän on jo ehtinyt ilmoittautua syksyn kursseille.

Turkulaiset Sirkka Hallbäck ja Ritva Lammi olivat oikein tyytyväisiä päivään. Lammi oli tapahtumassa ensi kertaa, Hallbäck on käynyt aiemminkin.

– Täältä saa kivoja ideoita ja tietoa kursseista. Ilmoittauduinkin jo laulukurssille ja pään hierontaan. Kaikkea pitää kokeilla, toteaa Hallbäck.

– Meillä oli ihana päivä. Istuimme pihalla ja söimme hernekeittoa. Ihmisiä oli todella paljon ja tunnelma mukava, Lammi jatkaa.

Ohjelmasta heitä kiinnosti erityisesti TYKSin sairaalanjohtaja Petri Virolaisen luento siitä, ketä hoidetaan jatkossa ja missä.

– Nyt on lääketiede jo niin pitkällä, että jos kaikki hoidettaisiin niin ei kenenkään rahat riittäisi. Siinä onkin miettimistä, ketä ja mitä kannattaa hoitaa, Hallbäck jäi luennon jälkeen pohtimaan.

– Sekin jäi mietityttämään, että Suomessa samoja sairauksia hoidetaan eri paikoissa eri tavoilla ja erilaisilla resursseilla. Siinä ei nyt yhdenvertaisuus toteudu, pohtii puolestaan Lammi.

Molemmat olivat luennon jälkeen sitä mieltä, että keskittäminen kannattaa.

– Vaikka matkat pidentyvät, hoidon laatu paranee, he uskovat.

Sote-asioista kuultiin myös ministeri Annika Saarikon ajatuksia.

Auralan asiakkaista 43 % senioreja

Auralan toiminnanjohtaja Sannaleena Härkönen (vas.) ja seniorityön vastaava Sanna Nurmi oli tyytyväisiä senioripäivään. Kävijäitä oli jälleen lähemmäs 400.

Aurala tunnetaan hyvin senioriväen keskuudessa.

– Kansalaisopistotoiminnassa meillä käy 4 500 asiakasta vuosittain, joista 43 % on seniori-ikäisiä. Jonkin verran on ihan senioriväelle suunnattuja kursseja, mutta sitten on ihan kaikille avoimia kursseja, joita järjestetään päivällä ja siksi ne ovat seniorien suosiossa, kertoo toiminnanjohtaja Sannaleena Härkönen.

Seniorityöstä Auralassa vastaa Sanna Nurmi.

– Kaikki senioritoimintamme ei suinkaan tapahdu täällä. Järjestämme eri puolilla Turkua korttelitoimintaa, esimerkiksi digitaaliopetusta ja parlamenttikeskusteluja. Niissä käydään lähialueen ja maailman uutisia läpi ja keskustellaan niistä. Se on ollut tosi tykätty. Monet ovat kiitelleet, että ovat saaneet asioihin uusia näkökulmia ja samalla tutustuneet omiin naapureihinsa, Nurmi kertoo.

Nikkarikerhon niksit saivat hymyn huulille

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auralan ikämiehille suunnattu nikkarikerho esitteli tapahtumassa ikäihmisille luomiaan arjen pieniä apuvälineitä. Esillä oli muun muassa kattilan kannen alle laitettava puinen kala, sukkapuikkojen säilytysratkaisu sekä apuvälineet muovikassin kantamiseen ja kirjan lukemiseen.

– Tämän kun pujottaa sormeen ja ottaa kirjan käteen, niin se pysyy paremmin auki, vaikka menisi sänkyyn pötkölleen. Tämä on nyt uusin kokeilu, esittelee nikkarikerhon ohjaaja Seppo Paarte.

Nikkarikerhon miehet on 70–80-vuotiaita. Tarkoitus on turinoiden lomassa nikkaroida kaikenlaista sekä itselle että myyntiin materiaalikulujen kattamiseksi.

– Linnunpäntöt, puuautot ja sienijakkarat ovat todella suosittuja. Seuraavat myyjäiset järjestetään jouluna, mutta minuun voi ottaa toimiston kautta yhteyttä milloin tahansa, jos haluaa ostaa jotain.

Nikkarikerhoon mahtuu taas pari uutta jäsentä.

Ikäihmisille suunniteltu näppäimistö isommilla kirjaimilla helpottaa tietokoneen käyttöä.
Räsymattonäyttely keräsi paljon kävijöitä.

Janica Vilen