Toni Forsblom haluaa olla samaan aikaan rento ja määrätietoinen puheenjohtaja

Toni Forsblomia odottaa työntäyteinen syksy Naantalin kaupunginvaltuustossa ja kokoomuksen puoluevaltuustossa. Seuraava tähtäin onkin sitten eduskunnassa.

Paljasjalkainen naantalilainen, pitkän linjan urheiluihminen ja yrittäjä sekä toisen kauden valtuutettu Toni Forsblom hyppäsi kesäkuussa Mikko Rönnholmin jättämiin valtuuston puheenjohtajan saappaisiin. Nyt hän kertoo, millä otteella hän on lähdössä 10.9. alkavaan valtuuston syksyyn.

Toni Forsblom

– Syntynyt vuonna 1977 Naantalissa.

– Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja toisen kauden valtuutettu.

– Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme lasta.

– Harrastuksina lenkkeily ja kuntosalilla käynti sekä runojen kirjoittaminen.

NAANTALI. Kokoomuksen viime kuntavaalien ääniharava Toni Forsblom aloitti kesäkuussa Naantalin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kaupunginvaltuuston kokoukset alkavat kesätauon jälkeen 10. syyskuuta. Millaisen puheenjohtajan valtuusto sitten sai?

– Haluan olla määrätietoinen puheenjohtaja, mutta toimin kuitenkin omalla rennolla tyylilläni. Pidän itseäni hyvin helposti lähestyttävänä ihmisenä. Teen paljon yhteistyötä Naantalissa kaikkien mahdollisten tahojen kanssa jo nyt. Sitä yhteistyötä haluaisin parantaa vielä entisestään. Kaikki täällä tekee kuitenkin hommia saman Naantalin eteen, hän sanoo.

Valtuustonkin suuntaviivat alkavat olla selvillä. Kokouskäytäntöjä hän ei lähde muuttamaan.

– Vaikka rennolla meiningillä mennäänkin, niin ei siitä mikään juttelukerho tule. Kokous viedään määrätietoisesti läpi, mutta haluan, että tunnelma on sellainen, että jokainen uskaltaa kysyä eikä kukaan jännittäisi, hän selventää.

Mutta kokouksia ennen hän haluaa aloittaa uuden käytännön: valtuustokahvit.

– Meillä on jo kahvitarjoilu ennen lautakuntien kokouksia. Haluan saman käytännön myös valtuustolle. Kokouksissa valtuutetut eivät ehdi juurikaan tutustumaan toisiinsa, ja toisaalta kahvien aikana kaikilla olisi mahdollisuus perehtyä tuleviin valtuustoasioihin ja jutella muiden ryhmien kanssa käsiteltävistä asioista, puheenjohtaja perustelee.

Ylpeästi naantalilainen

Forsblomin mukaan Naantalissa asiat ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti hyvin ja hän on kunnastaan ylpeä. Silti kehitettävää on koko ajan.

– Koskaan ei voi tuudittautua siihen, että näin on hyvä ja tällä mennään, vaan koko ajan pitää kehittää. Hyvänä esimerkkinä on meidän varhaiskasvatus ja koulut. Ne ovat loistavat, mutta niiden kehittämistä ei voi koskaan lopettaa, sillä kaikki lähtee lapsista, hän selittää.

Lisäksi hän näkee, että tulevaisuudessa on panostettava entistä enemmän hyvinvointiin ja ennaltaehkäiseviin palveluihin, riippumatta siitä, millainen sotesta ja maakuntauudistuksesta lopulta tulee.

Yksi selkeä kehityskohde on Naantalin tori – ja oikeastaan koko keskusta.

– Koko keskusta on aika pahasti vaiheessa. Se on aika surullisen näköinen, kun turisti tulee puretulle linja-autoasemalle ja vastassa on tyhjät näyteikkunat. Salon iltatorin kaltaista megatapahtumaa on vaikea luoda. Mutta meidänkin torille pitäisi saa puitteet ja valmiudet tapahtumien järjestämiselle. Nyt ei ole edes lavaa, hän harmittelee.

Toritoiminnan hän toivoisi olevan säännöllistä ja avointa. Vaikka paikalla kaupiteltaisiinkin samanlaisia tuotteita kahdella eri kojulla, niin runsaudenpula olisi kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kilpailun estäminen.

– Toritoiminnan lisäksi siellä voisi hyvin olla vaikka musiikki- ja liikuntatapahtumiakin. Itse tykkään siitä, että tapahtumia järjestetään. Se elävöittää niin paljon, hän jatkaa.

Budjetti ja monta muuta rautaa tulessa

Naantalin valtuuston syksystä on tulossa työntäyteinen. Suurin työllistävä asia on luonnollisesti ensi vuoden budjetti, mutta lisäksi työ jatkuu asuntomessujen sekä päiväkoti- ja kouluverkkoselvityksen parissa.

– Molemmat tulevat olemaan useampien miljoonien eurojen projekteja, jotka työllistävät valtuustoa paljon, Forsblom ennustaa.

Lisäksi hän näkee tärkeäksi jatkaa perusasioiden kehittämistä.

– Esimerkiksi kaupungin henkilökunnan työhyvinvointi on mielestäni todella tärkeä asia. Se näkyy kaikessa, jos ihmiset voivat huonosti, hän toteaa.

Seuraava tähtäin Arkadianmäellä

Forsblom on juuri valittu kokoomuksen puoluevaltuustoon, jonka toiminta alkaa myöskin nyt syksyllä. Seuraava poliittinen tähtäin onkin sitten Arkadianmäellä. Hänet on nimittäin jo hyväksytty kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Forsblom on edennyt poliittisella urallaan nopeasti, sillä hän on mukana valtuustossa vasta toista kautta.

– Sitä ennenkin minua kyllä pyydettiin useana vuonna johonkin porukkaan mukaan. Mutta olen sellainen ihminen, etten sano asioista, jos en ole valmis itse hoitamaan niitä. Esimerkiksi urheilupuolella en koskaan arvostele muiden valmentajien työtä, jos en ole valmis itse auttamaan asian kanssa, hän kertoo.

Nyt valmentaminen on vaihtunut politiikan tekemiseen, mutta toisaalta kuntapolitiikassakin pääsee edistämään urheilupuolen asioita. Forsblom on tehnyt paljon työtä muun muassa Naantalin lähiliikuntapaikkojen eteen.

Janica Vilen