Uniikki taloprojekti rakennuslupaa vailla

Paraisten keskustan Art Housen suunnitelma viimeistelyvaiheessa

Paraislaisyrittäjä Ted Wallinilla on visio Paraisten keskustan elävöittämiseen. Kuva: Ragip Önsoy.

Kauppiaskatu 7:n yksikerroksisen liikerakennuksen, jossa toimii tällä hetkellä muun muassa pizzeria Venezia, tilalle on tulossa kolmikerroksinen Art House.

PARAINEN. Paraisten keskustaan Kauppiaskadulle suunniteltu Art House -projekti on rakennuslupaa vaille valmis. Projekti käsittää Kiinteistö Oy Paraisten Kauppiaskatu 7:n tontille suunnitteilla olevan kolmekerroksisen rakennuksen, jonka ensimmäinen kerros on varattu liiketiloille ja kaksi ylintä kerrosta asunnoille.

Projektin isänä toimiva paraislainen yrittäjä ja kiinteistön omistaja Ted Wallin arvioi urakan alkavan syksyllä, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

– Jätimme rakennuslupahakemuksen kaupungille melko tasan vuosi sitten. Toivottavasti elokuussa saamme asiaa vihdoin eteenpäin, prosessia on nimittäin varjostanut naapurikiinteistön omistajan valitus suunnitelmastamme,sanoo Wallin.

Valituksesta huolimatta Wallin on positiivisella mielellä.

– Projekti on ollut haasteellinen, sillä rakennuksen muotokieli poikkeaa hyvin paljon tavallisesta. Piirroksia on Studio Puisto Arkkitehtien kanssa viilattu useaan otteeseen näiden neljän suunnitteluvuoden aikana. Ulkonäköön ei ole juuri kajottu, mutta sisätiloja on piirretty uuteen uskoon käytännöllisestä näkökulmasta, Wallin kertoo.

– Idea on niin hyvä, että se täytyy saada toteuttaa. Vaikka hanke on venähtänyt, olen iloinen sen aikaansaamasta keskustelusta, joka suurimmalta osin puoltaa keskustan kehittämistä kiintoisien projektien avulla, Wallin jatkaa.

Uusi Parainen -projektista käytäntöön

Art Housen piirroksia on Studio Puisto Arkkitehtien ja Arkkitehtuuritoimisto Heikki Muntolan kanssa viilattu useaan otteeseen.
Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Heikki Muntola ja Studio Puisto Arkkitehdit Oy.

Varsinaisesti suunnittelutyö saatiin aluilleen Ylen Kaupungit uusiksi -sarjan myötä, joka toi Uusi kaupunki -arkkitehtikollektiivin Paraisille kesäkuussa 2014.

– Art House alkoi hahmottua mielessäni noin kaksi vuotta ennen Uusi Parainen -arkkitehtikollektiivin saapumista kaupunkiin. Ensimmäiset yhteydenottoni arkkitehtitoimiston suuntaan eivät tuoneet tulosta, mutta kun kaupunki osallistui sarjan tekoon, lähti tämäkin projekti liikkeelle. Seuraava tärkeä askel otettiin, kun talohankkeen mahdollistava keskustakorttelin asemakaavamuutos sai lainvoiman syksyllä 2016, taustoittaa Wallin.

Paraisten kaupunki vaikuttaa hankkeen etenemiseen rakennuslupaprosessin kautta. Rakennuttaminen ja kaavan toteutus ovat kiinteistön omistajien eli Ted Wallinin, Mash Moulanin ja Kjell Gustafssonin vastuulla.

– Kaupunki on suhtautunut Art Houseen myötämielisesti ja antanut vihreää valoa projektille alusta alkaen, koska hanke on kaupungin keskustan kehittämispyrkimysten sekä yleiskaavan mukainen, toteaa Wallin.

– Yrittäjäyhdistys on yhdessä kaupungin kanssa paiskonut töitä keskusta-alueen virkistämiseksi. Työtä kuitenkin riittää edelleen, eikä sitä auta jäädä pyörittelemään peukaloitaan. Nyt on aika saada keskustaan uutta rakennuskantaa, edellisestä rakennusprojektista kun on vierähtänyt jo kolmisenkymmentä vuotta, lisää Wallin.

Haasteet innostavat

Art Bankia toisella puolella Kauppiaskatua Art Housen tontilta katsottuna pyörittävä Ted Wallin myöntää, että haasteet kiehtovat häntä.

– Kun perustin Salvador Dalín taidetta pursuavan Art Bankin vuonna 2013, epäilijöitä löytyi silloinkin. Silti olen onnistunut tekemään surrealismin kehdosta tämän päivän turistimagneetin, johon tullaan tutustumaan ympäri maailman. Vuoden aikana meillä on yleensä 5 000 kävijää, joista suurin osa sijoittuu kesäkuukausille, Wallin kehaisee.

Wallin kertoo alkaneensa kerätä Dalín tuotantoa tämän kuoltua 23.1.1989.

– Art Bankissa sitä on sekä näytillä että myynnissä. Lisäksi tiloista löytyy vaihtuvia näyttelykokonaisuuksia muun muassa Anna-Liisa Kankaanmäeltä, Hans-Christian Bergiltä, Stefan Lindforsilta ja tyttäreltäni Sandralta eli Sandy Beeltä, esittelee Wallin.

Katariina Mäkinen-Önsoy