Tarvasjoella tarjoillaan yllätyksellistä maalaiskomediaa

Kylän viimeinen nainen -näytelmän Tuula (Laura Peltola), Leila (Tuula Tapani) ja Reeta (Olivia Pohjanoksa) sekä Kalevi (Jere Kallio), Mauri (Pirkka Rauvola) ja Tauno (Matti Tapani). Kuvat: Tarvasjoen kesäteatteri.

Tarvasjoen kesäteatteri: Kylän viimeinen nainen
Käsikirjoitus: Unto Heikura
Ohjaus, tuotanto ja koreografiat: Matti Tapani
Lavastus: Ari Tähtinen ja Veijo Tapanainen
Puvustus: Laura Peltola ja Matti Tapani
Rooleissa: Tuula Tapani, Arto Tikka, Olivia Pohjanoksa, Jere Kallio, Matti Tapani, Pirkka Rauvola, Laura Peltola, Markku Fredrikson, Sanni Ansaranta ja Sara Hänninen

TEATTERIARVIO. Unto Heikuran käsikirjoittama komedia Kylän viimeinen nainen sopii Tarvasjoen kesäteatterin maalaismiljöön keskelle avautuvalle näyttämölle. Näytelmä pureutuu huumorin keinoin elämään syrjäkylällä, jota ravistelevat muutoksen ajat.

Pääroolin tekee Tuula Tapani, jonka esittämällä Leilalla on kestämistä. Mäkikummun talon nuorena leskiemäntänä hänellä riittää töitä maanviljelyssä ja lehmien hoitamisessa. Hänen elämäänsä eivät ainakaan helpota miesvainaansa tarkkaavaiset ja riidanhakuiset vanhemmat. Tuula Tapani vetää roolin topakkana perheenpäänä uskottavasti esityksen alusta loppuun.

Kylän viimeiseksi sinkkunaiseksi aviomiehensä kuoleman takia jäänyttä Leilaa lähestyy uskaliain ottein Kusiaisvaaran leski-isäntä Kalevi (Jere Kallio). Kalevista mallia ottavat myös kylän nuoret miehet Karhulan isäntä Tauno (Matti Tapani) ja Mörkölän isäntä Mauri (Pirkka Rauvola). Kolmen koplan kosiskelumetkut komediallisine käänteineen purivat ainakin ensi-iltayleisöön, joka purskahti nauruun ja väliaplodeihin kolmikon temppuillessa estradilla.

Oveluus on riiuussa valttia, sillä ensin on keksittävä keino päästä miniäänsä poikien tepposilta varjelevan Reeta-anopin (Olivia Pohjanoksa) ohitse. Juuso-appi (Arto Tikka) olisi sen sijaan sitä mieltä, että päätös on Leilan, ei Reetan. Olivia ja Arto tekevät upeaa roolityöskentelyä Mäkikummun vanhana isäntäparina.

Leikkimielisenä alkanut kilpailu Leilan huomiosta kovenee, kun kylälle saapuu vieras mies Oiva (Markku Fredrikson). Täysin ulkopuoliseksi mielletyn miehen aikeet epäilyttävät kaikkia muita kyläläisiä paitsi Leilaa, joka on jo kyllästynyt elämäänsä syrjäkylällä vanhoillisen sakin keskellä.

Erilaisesta elämäntyylistä haaveileva Leila romuttaa kaupassa työskentelevän ystävättärensä Tuulan (Laura Peltola) kanssa perinteisiä sukupuolirooleja ja niihin tavallisesti kytkeytyviä käyttäytymismalleja.

Käsikirjoittaja Unto Heikuran kainuulaismurre ei juuri kuulu tarvasjokelaisten sovituksessa muuten kuin esitystä ryydittävissä lauluissa, joiden joukossa kuullaan muun muassa Värttinän Matalii ja mustii-kappale. Lisäksi tarinaan on ujutettu myös populaarimusiikkia, johon uusia sanoituksia on taituroinut ohjaaja Matti Tapani.

Matti Tapanin valmistamat koreografiat niin kuin uudet laulun sanoituksetkin toimivat hienosti yhteen. Koko työryhmä näyttelijöineen, ääniteknikkoineen, puvustajineen ja lavastajineen on tehnyt valtaisan työn Kylän viimeinen nainen -näytelmän eteen. Harjoituskauden vastoinkäymiset, joihin lukeutuvat niin ohjaaja- kuin näyttelijävaihdos, eivät näy eheässä lopputuloksessa mitenkään.

Katariina Mäkinen-Önsoy