Taattua komediaa Nutturlassa

Hengästyttävä Ilmasta rahaa -farssi ei päästä Nutturlan Makasiiniteatterin näyttelijäkaartia helpolla. Parhaita tilannekomiikan mestareita edustavat Lasse Silanterä Erkki Joutsenena ja Riikka Finnilä Kelan piiriylitarkastaja neiti Kuparisena. Kuva: Matias Silmunen / Foto-Silmunen.

Nutturlan Makasiiniteatteri: Ilmasta rahaa (alkup. Cash on Delivery)
Käsikirjoitus: Michael Cooney
Käännös: Sami Parkkinen
Ohjaus: Laura Hurme
Lavastus: Tara Mareen, Jouni Hiivola ja työryhmä
Puvustus: Kati Hellström ja Katarina Hellström-Peippo
Valo- ja ääniajot: Vilma Bergring ja Tara Mareen
Rooleissa: Lasse Silanterä, Hanna Hongisto, Jouni Hiivola, Taija Sainio, Riia Bergring, Riikka Finnilä, Anna-Maria Hellström-Aaltonen, Suvi Uusitalo, Anne Rinne ja Hannu Rinne

TEATTERIARVIO. Nousiaisten Nutturlan Makasiiniteatterissa luotetaan välivuoden jälkeen jälleen brittihuumorin purevuuteen – eikä syyttä. Ilmasta rahaa -farssin myötä paluun Nutturlaan tekevä ohjaaja Laura Hurme on löytänyt rooleihin mainion kaartin harrastajanäyttelijöitä. Osassa rooleista nähdään tuttuja näyttelijöitä edellisistä produktioista, mutta myös muutama uudempi kasvo on löytänyt tiensä roolitukseen.

Katsoja sysätään keskelle valheiden verkostoa heti näytelmän alkumetreillä, kun Lasse Silanterän esittämällä Erkki Joutsenella on tärkeää ilmoitettavaa valtion sosiaaliturvaetuuksien yksikköön. Tuon puhelun tiimoilta alkaa avautua koko näytelmän mittainen petosvyyhti, johon Joutsen onnistuu sekoittamaan niin alivuokralaisensa Jorma Rusasen (Jouni Hiivola) kuin Yrjö-setänsä (Hannu Rinne).

Erkki Joutsenen rakennelma uhkaa sortua, kun Kelan tarkastaja rouva Jenkanen (Riia Bergring) saapuu hänen kotiinsa yllättäen. Joutsenen sepittämät tarinat paisuvat paisumistaan siinä määrin, että ne onnistuvat yllättämään jopa hänet itsensä.

Eräinä parhaista tilannekomiikan mestareista mainittakoon Hannu Rinne Yrjö-setänä ja Riikka Finnilä Kelan piiriylitarkastaja neiti Kuparisena. Teatteri Akselissa useamman vuoden näytellyt Rinne vakuuttaa katsojansa myös Nutturlassa, jonka lava on sen sijaan tullut Finnilälle tutuksi jo useamman kesän ajan. Lisäksi Lasse Silanterän ja Jouni Hiivolan muodostaman parivaljakon komiikka on sen laatuista, että siihen voi luottaa aina.

Oman mausteensa tarinaan ripottelevat Riia Bergring topakkana, mutta hyväuskoisena tarkastajana, Suvi Uusitalo avuliaana kriisiavustaja Saila Kessilänä, Anna-Maria Hellström-Aaltonen nyrpeänä hautausurakoitsija rouva Yli-Kirkkaalana sekä Taija Sainio Jorma Rusasen kanssa naimisiin menossa olevana Kerttuna.

Autuaan tietämättömänä miehensä löytämistä porsaanrei’istä sosiaaliturvaa säätelevässä järjestelmässä Liisa Joutsen (Hanna Hongisto) keskittyy puolestaan aviollisiin ongelmiin, joihin hän pyytää apua psykiatri Kapaselta (Anne Rinne). Molemmat ovat uskottavia rooleissaan.

Nutturlan Makasiiniteatterin Ilmasta rahaa on yksi parhaista teatterikappaleista, mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Selvästi näytelmän tekemisestä nauttiva työryhmä antaa esitykselle kaikkensa: tarkoista ajoituksista koostuva farssi vakuuttaa katsojansa. Nappiin osuvaa roolityöskentelyä kannattelee eheä tarina, joka on näppärästi brittiläisestä alkuperästään huolimatta sovitettu 1990-luvun Suomeen.

Katariina Mäkinen-Önsoy